Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_3416b7f044e7740e8a2bcbcd380467eb, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kuolleet linnut hätkähdyttävät ohikulkijoita Helsingin kantakaupungissa – Uutisalue

Kuolleet linnut hätkähdyttävät ohikulkijoita Helsingin kantakaupungissa

Vaeltavia pikkulintuja lentelee nyt suurissa parvissa, eivätkä ne osaa aina varoa ikkunoita ja muita heijastavia pintoja.

Kaksi kuollutta  tilheä.

Kaksi kuollutta tilheä Vaasankadulla Helsingin Alppiharjussa. Kuva: Olli-Pekka Kursi / Yle

Helsinkiläiset ovat huolestuneina kiinnittäneet huomiota kaduille pudonneisiin kuolleisiin lintuihin.

Esimerkiksi Vaasankadulla lähellä Sörnäisten metroasemaa pystyi tänään laskemaan lyhyellä matkalla ainakin puolenkymmentä kuollutta tilheä.

Kuolleita pikkulintuja on nähty paljon muun muassa Kruununhaassa ja Kalasatamassa. Aiheesta kirjoitti aiemmin myös Helsingin Sanomat.

Havainto ei ole syksyisin mitenkään poikkeuksellinen, ainakaan, jos kuolleita lintuja ei ole useita kymmeniä pienellä alueella. Näin sanoo Helsingin seudun lintutieteellisen yhdistyksen suojelusihteeri Juho Leppänen.

Yleensä kyseessä ovat vaeltavat lintulajit, kuten tilhet, jotka törmäävät ikkunoihin ja muihin heijastaviin pintoihin ja tuupertuvat tai menettävät henkensä.

– Kuusitiainen on toinen, joka on ollut tänä syksynä esillä näiden suhteen, Leppänen sanoo.

Miksi juuri syksyisin lintuja törmää ikkunoihin, vaikka samat ikkunat ja lasipinnat ovat siellä muinakin vuodenaikoina?

– Niitä tapahtuu kyllä ympäri vuoden. Syyspuoli korostuu, koska lintuja on määrällisesti niin paljon enemmän liikkeellä, kun mukana ovat kaikki viime kesän poikasetkin.

Pökertynyt lintu voi pian lähteä lentoon

Jos löytää kadulta tuupertuneen mutta elossa olevan linnun, sitä kannattaa tarkkailla. Lintu voi lähteä pian lentoon itsekin. Jos asia arveluttaa, lintujen auttamiseen voi kysyä apua Korkeasaaren villieläinsairaalasta.

Lintukuolemat puhuttavat siksikin, että loppukesän lintuinfluenssauutisointi on vielä tuoreessa muistissa. Syksyn lintukuolemista ei ole tullut Tringaan normaalia enempää kyselyitä.

Lintuinfluenssa on hyvin epätodennäköinen kuolinsyy pikkulinnuilla.

Tilhet eivät juovu marjoista

Juho Leppänen oikaisee vielä kertaalleen yhden lintumaailman tunnetuimmista myyteistä, eli sen, että tilhet juopuisivat käyneistä pihlajanmarjoista ja pyrähtelisivät siitä syystä ikkunoita päin.

– Se kuulostaa todennäköisesti ihmisistä niin hauskalta, että linnut muka toikkaroisivat päissään menemään ympäri kylänraittia. Se ei siis todellakaan pidä paikkaansa.

Tilhen maksa on todellisuudessa hyvin tehokas ja se polttaa kaiken sen vähäisen määrän alkoholia, mikä pihjalanmarjoista saattaa irrota.

Source Link yle.fi