Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_f4e9d46a5f33f5e163a20ddc895da60b, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Mistä tietää, juoko vettä sopivasti? Lääkäri kertoo hyvän indikaattorin – Uutisalue

Mistä tietää, juoko vettä sopivasti? Lääkäri kertoo hyvän indikaattorin

Vedenjuontiin liittyy monenlaisia harhakäsityksiä.

Etenkin vanhemmilla ihmisillä juominen saattaa päivän mittaan unohtua, ja joillakin taas on tapana kuljettaa mukanaan vesipulloa, josta hörpitään jatkuvasti. Kumpikaan ei ole suositeltavaa.

Terveystalon ravitsemusterapeutti Henna Piippo kertoo, että ihmisen päivittäinen nesteentarve on noin 2–3 litraa.

Hän muistuttaa, että nestettä tulee kuitenkin myös ruoan mukana, eli muustakin kuin juodusta nesteestä. Juoman muodossa noin puolitoista litraa on hyvä määrä nesteitä päivässä.

Kuumana kesänä, kun helteet jatkuvat pitkään, on hyvä juoda arviolta vielä 0,5–1 litraa normaalia enemmän vettä, Piippo suosittelee.

Sekä liian vähäinen että liika vedenjuonti saattavat tuntua voinnissa.

Tästä tiedät, että juot liian vähän

Vettä pitäisi muistaa juoda tasaisesti pitkin päivää, sillä liian vähäinen juominen voi herkästi tuntua nuutuneena olona.

Piipon mukaan hyvä nyrkkisääntö on, että nesteitä tulisi nauttia jokaisen aterian yhteydessä 1–2 lasia, ja lisäksi aterioiden välissä olisi hyvä juoda jonkin verran.

Jos tapanasi ei ole lainkaan juoda aterioiden välissä, silloin todennäköisesti juot liian vähän.

Jos asia mietityttää, virtsan väri on hyvä indikaattori.

Yleislääkäri Emilia Lagus Terveystalosta kertoi aiemmassa jutussamme, että nesteen tarve vaihtelee paljonkin esimerkiksi iän, fyysisen aktiivisuuden ja lämpötilan mukaan – ja siksi on hankala nimetä yhtä kaikille joka tilanteessa sopivaa määrää.

– Jos asia mietityttää, virtsan väri on hyvä indikaattori, Lagus sanoi.

– Jos virtsa on tummaa, kannattaa juoda lisää, ja jos se on haaleaa, lähes veden väristä, juot jo liikaa.

Liika veden juominen voi olla jopa vaarallista

Osa ihmisistä on totuttanut itsensä hörppimään vesipullosta jatkuvasti esimerkiksi työpäivän aikana.

Vedenjuonti sinänsä on toki harmiton tapa, mutta lääkäri kuitenkin varoitti, että tässäkään asiassa ei pitäisi mennä liiallisuuksiin.

– Jatkuva juominen huuhtoo samalla pois erilaisia suoloja. Jos laimennat itseäsi koko ajan, elimistön neste- ja suolatasapaino voi heikentyä, Lagus sanoi.

Pitkäaikaisesta itsensä liiallisesta laimentamisesta voi seurata hyponatremia, eli veren alhainen natriumpitoisuus.

Hyponatremian oireita voivat olla väsymys, voimattomuus, päänsärky, pahoinvointi ja lihaskrampit.

– Kannattaa tiedostaa, että tämäkin voi olla syy epämääräiseen väsymykseen. Usein olon kohentamiseksi virheellisesti juodaan vielä lisää vettä, koska sen ajatellaan parantavan jaksamista, Lagus sanoi.

Source Link is.fi