Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_a955ab3291df149dd50bfb964b7ae5a3, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Mitä Angela Merkel aikoo tehdä eläkkeellä? Tyrmäsi sitkeästi liikkuneet huhut – Uutisalue

Mitä Angela Merkel aikoo tehdä eläkkeellä? Tyrmäsi sitkeästi liikkuneet huhut

Angela Merkelin hallitus vaihtuu Olaf Scholzin hallitukseen ensi viikolla Saksassa, ja 67-vuotias Euroopan rautarouva ja maailman vaikutusvaltaisin nainen on yhtäkkiä eläkeläinen.

16 vuotta Saksaa hallinnut Merkel ilmoitti lähdöstään hyvissä ajoin jo pari vuotta sitten. Pitkien jäähyväisten aikana hän on tiukasti vaiennut henkilökohtaisista aikeistaan eläköitymisen jälkeen.

Kuuma kysymys kuuluukin: Mitä Merkel aikoo nyt tehdä?

Virallinen vastaus kuuluu: lukea ja nukkua – ja sitten katsotaan.

Saksalaisen Bunte-lehden tuoreen jutun mukaan tämänhetkiset vahvimmat veikkaukset Merkelin tulevista puuhista koskevat muistelmien kirjoittamista tai toimintaa jonkin yleishyödyllisen projektin suojelijana.

Yksityiselämästään vain palasia julkisuuteen kertoneen Merkelin tiedetään pitävän murtomaahiihdosta, vaeltamisesta ja perunakeitosta.

Kun kyseessä on Merkelin kaltainen supervaikuttaja, huhut erilaisista politiikan takapirun rooleista ovat olleet sitkeitä.

– En osallistu enää politiikkaan. En aio olla poliittisten konfliktien ongelmanratkoja. Olen tehnyt sitä jo monta vuotta, Merkel sanoi haastattelussa marraskuussa.

Lue lisää: Tyyntä kesti vain hetken, sitten rysähti – vallasta luopuva Angela Merkel on ratkonut kaikkia tämän vuosi­sadan kriisejä

Hänen harteilleen on soviteltu myös erilaisia kansainvälisiä tehtäviä, mutta hän on tyrmännyt nämäkin arvailut alkuunsa.

On myös spekuloitu, tulisiko hänestä rahakkaiden puheiden pitäjä erityisesti Yhdysvaltain markkinoille, tai jatkaisiko hän jollain lailla akateemista uraansa.

Angela Merkel antoi haastattelua uutistoimisto Reutersille marraskuussa, mutta oli totutun vähäsanainen henkilökohtaisista asioistaan.

Merkel ei tunnetusti itsestään juuri puhu. Viime kesänä vastaanottaessaan Yhdysvalloissa Johns Hopkinsin yliopiston kunniatohtoriuden hän teki kuitenkin poikkeuksen ja lohkaisi tulevaisuuden suunnitelmistaan näin:

– Yritän lukea jotain, sitten silmäni menevät kiinni, koska olen väsynyt, sitten nukun hieman, ja sitten katsotaan.

Tämä on sittemmin iskostunut hokemaksi muissakin hänen lausunnoissaan.

Kun Berliinin liittokanslerinviraston ovet sulkeutuvat Merkelin takana ensi viikolla, hän ei ainakaan aluksi mene pitkälle.

Merkelin ja hänen aviomiehensä Joachim Sauerin asunto sijaitsee Berliinin Am Kupfergrabenilla lähellä Pergamon-museota, ja siellä hän aikoo ottaa ensimmäiset päivätorkkunsa.

Äskettäin kuitenkin ilmoitettiin, että Merkelin tulevaan toimistoon palkataan peräti yhdeksän henkilöä töihin. Se olisi paljon täysin joutilaalle ex-liittokanslerille, joten Merkel ei selvästikään aio sellaiseksi.

Merkel vilkutti yleisölle liittokanslerinviraston perinteisen joulukuusen edessä Berliinissä.

Merkel tuli liittokanslerinakin tunnetuksi tarkasta, hätiköimättömästä harkinnastaan, eikä hän säntäile eläkkeelläkään.

Lue lisää: Näin Angela Merkelistä ajatellaan hänen koti­kaupungissaan – Michael, 22, kertoo, miksi tulevat vaalit hermostuttavat

– Haluaisin elämäni seuraavassa vaiheessa harkita erittäin huolellisesti mitä haluan tehdä. Haluanko kirjoittaa? Haluanko puhua? Haluanko vaellella? Haluanko olla kotona? Haluanko matkustaa maailmalla? hän pohti syyskuussa.

– Siitä syystä olen päättänyt, että en tee aluksi mitään, ja katson mitä tapahtuu. Se on aika kiehtovaa.

Merkelin puoliso Joachim Sauer, 72, on kvanttikemisti ja Berliinin Humboldt-yliopiston emeritusprofessori. Hän työskentelee yliopistolla yhä, mikä myös pitänee parin Berliinissä.

Todennäköisenä pidetään, että Merkel päätyy lopulta tekemään kaikkea pohtimaansa.

Bunte-lehden mukaan muistelmateoksen aika tulee jossain vaiheessa. Sillä Merkel kuittaa helposti tähtitieteellisen palkkion.

Itäsaksalaistaustainen tieteilijä, josta tuli liittokansleri Helmut Kohlin suojatti ja lopulta itsestäänkin liittokansleri, kiinnostaa yleisöä taatusti, vaikka hurjia paljastuksia ei olisikaan luvassa.

Bunten mukaan Merkel harkitsee jonkin hyödyllisen ja itselleen mielihyvää tuottavan projektin ottamista suojelukseensa. Näin hän voi myös itse pitää ajankäyttönsä omissa käsissään.

Reutersin haastattelussa vastikään hän kuvaili kiinnostustaan sosiaalisiin ja historiallisiin kehityskulkuihin, ei niinkään enää aiempaan uraansa luonnontieteilijänä.

– Ajatukseni kulkevat koko ajan siihen suuntaan. Kuinka voimme ymmärtää historian kulkua, kuinka voimme verrata sitä globaalilla tasolla. Miten Kiina on kehittynyt kahdessatuhannessa vuodessa? Entä Eurooppa?

Hän kuitenkin kiisti aikeet varsinaisen tutkimustyön tekemisestä.

Matkustuksen palautuessa joskus normaaliksi Merkelillä saattaa olla myös olla suunnitelmia sen suhteen.

Vastikään Rooman-vierailulla pääministeri Mario Draghi esitti Merkelille toiveen nähdä tätä Italiassa jatkossakin, ja ehkä rennommissa merkeissä.

Merkel, joka tunnetusti lomailee mielellään maassa, tarttui lausahdukseen ja totesi, että jatkossa hän saakin toteuttaa rakkauttaan Italiaan ”aivan toisella tavalla eläen kuin liittokanslerina”.

Taloudellista huolta Merkelillä ei tulevasta ole, sillä hän saa noin 15 000 euron eläkkeen Deutsche Wellen mukaan. Eläke määrittyy sen mukaan, kuinka pitkän huipputason poliittisen uran on tehnyt, ja Merkel nousi ensimmäisen kerran ministeriksi Saksojen yhdistyttyä jo vuonna 1991.

Liittokanslerina hänen palkkansa on ollut 25 000 euroa, minkä lisäksi hän on saanut kansanedustajien kuukausittaisen 10 000 euron palkan.

Kun hän jää eläkkeelle, saa hän ensimmäiset kolme kuukautta täyttä palkkaa.

Source Link is.fi