Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_3acbd71adce0b0ae717ca5421b1cd515, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Pekka Haaviston puoliso Antonio Flores muistelee erikoisia ensihavaintojaan Suomesta – parin kotona odottanut näky sai ecuadorilaisen järkyttymään – Uutisalue

Pekka Haaviston puoliso Antonio Flores muistelee erikoisia ensihavaintojaan Suomesta – parin kotona odottanut näky sai ecuadorilaisen järkyttymään

Moni sysisuomalainen asia saattaa vaikuttaa ulkomaalaisista vähintäänkin eksoottisena, ellei jopa outona.

IS kysyi Suomeen muuttaneilta tunnetuilta henkilöiltä heidän mietteitään Suomesta ja millaisiin yllättäviin tilanteisiin he ovat joutuneet kulttuurien yhteentörmäyksessä.

Ulkoministeri Pekka Haaviston puoliso Antonio Flores, 43, muutti Ecuadorista Suomeen yli 20 vuotta sitten.

Flores, koko nimeltään Nexar Antonio Flores, muistaa yhä ensimmäiset ajatuksensa Suomeen muutettuaan.

– Se oli jännittävää, mutta samaan aikaan outoa tulla maahan, jossa on eri kieli ja kulttuuri, parturikampaajana ja meikkitaiteilijana työskentelevä Flores muistelee.

– Olen aina matkustellut paljon ja ollut vaikuttunut siitä, miten paljon matkustelu ja muihin maihin tutustuminen voivat opettaa ja laajentaa maailmankuvaa. Tuolloin minulla oli meno-paluulippu, mutta paluulippu jäi käyttämättä.

Ulkoministeri Pekka Haavisto tapasi Antonio Floresin vuonna 1997 Kolumbian-matkalla. Kuvassa pari Linnan juhlissa 2019.

Flores saapui ensimmäistä kertaa Suomeen toukokuussa 1998.

– Se oli aurinkoinen ja keväinen päivä. Kaikkialla näytti kauniilta, puhtaalta ja hyvin organisoidulta, hän muistaa.

Suomi on mahtava maa, jossa on ihmisille hyvät mahdollisuudet ja lähtökohdat. Itsekin ylpeänä kerron asuvani Suomessa ja kutsun tätä maata kodikseni.

Viettäessään ensimmäistä talvea Suomessa Flores kohtasi tilanteen, joka sai hänet hämmennyksen valtaan. Palavat kynttilät pariskunnan kotona pelästyttivät miehen totaalisesti.

– Kotimaassani kynttilöitä poltetaan ainoastaan kuolleiden muistolle. Kun kerran saavuin kotiin ja näin kynttilöitä palamassa, järkyttyessäni luulin jonkun kuolleen ja puhalsin kaikki kynttilät sammuksiin, Flores muistelee huvittuneena.

Muutama asia Suomessa vaikutti Floresista alkuun hassulta. Erityisesti yksi seikka ei käynyt hänen mielestään järkeen.

– Se kummastutti aluksi, kun ihmiset pitävät toisiin ihmisiin fyysistä etäisyyttä julkisilla paikoilla sekä ovat yksityisiä ja hieman varautuneita, mutta sitten saunassa voidaan olla alasti ja seurallisia tuntemattomienkin seurassa. Nykyään ymmärrän molemmat puolet, hän kertoo.

Kulttuurieroista Ecuadorissa syntynyt Flores mainitsee perhesuhteet. Hän kertoo, että latinalaisessa kulttuurissa perheet ovat suuria ja yhteyttä pidetään tiiviisti.

– Perhe ja ystävät ovat aina olleet minulle hyvin tärkeitä, ja olen heihin jatkuvasti yhteydessä. Se, miten pieniä ydinperheet täällä ovat ja miten sukulaisia nähdään monesti vain hautajaisissa tai häissä, tuntuu vieläkin hyvin oudolta, hän ruotii.

– Ecuadorissa ja ylipäätään latinalaisessa kulttuurissa kasvamme yhdessä ja olemme kaikki yhtä isoa perhettä.

Se kummastutti aluksi, kun ihmiset pitävät toisiin ihmisiin fyysistä etäisyyttä julkisilla paikoilla sekä ovat yksityisiä ja hieman varautuneita, mutta sitten saunassa voidaan olla alasti ja seurallisia tuntemattomienkin seurassa. Nykyään ymmärrän molemmat puolet.

Antonio Flores, 43, muutti Ecuadorista Suomeen yli 20 vuotta sitten.

Parhaillaan ulkomailla työmatkalla oleva Flores kehuu erityisesti Suomen toimivaa terveys- ja koulutusjärjestelmää sekä tasa-arvoa.

– Suomi on mahtava maa, jossa on ihmisille hyvät mahdollisuudet ja lähtökohdat. Itsekin ylpeänä kerron asuvani Suomessa ja kutsun tätä maata kodikseni, Flores korostaa.

– On ollut myös positiivista huomata, että suomalaiset entistä avoimemmin ja suopeammin toivottavat tänne tervetulleeksi muiden kulttuurien edustajia ja haluavat oppia heiltä.

Floresilla on kaksoiskansalaisuus, mutta hän tunnustaa olevansa identiteetiltään ecuadorilainen.

– Vieläkin kiellän sen, että omaisin suomalaisen identiteetin. Olen kuitenkin huomannut tarvitsevani paljon omaa aikaa, tilaa ja hiljaisuutta. Se ei ole sujunut kovin hyvin silloin, kun olen käymässä perheeni luona ja he kysyvät onko minulla kaikki hyvin. Olen vastannut vain tarvitsevani omaa aikaa, hän kertoo.

Flores kertoo rakastavansa montaa suomalaista asiaa, joista hän listaa muutaman: J. Karjalainen, Dingo, sauna, Fazer, grillimakkara, lohikeitto ja Iittala.

Muiden Suomeen muuttaneiden kokemuksista voit lukea itsenäisyyspäivän Ilta-Sanomista.

Source Link is.fi