Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_b783b3bfbf54289f8bbee525749098bc, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Monesta suomalaiskodistakin löytyvä ikoninen kenkä joutui kohun keskelle – vastustajien joukossa Hollywood-tähti – Uutisalue

Monesta suomalaiskodistakin löytyvä ikoninen kenkä joutui kohun keskelle – vastustajien joukossa Hollywood-tähti

Urheiluvälinejätti on eläintensuojelijoiden hampaissa.

Adidas on ollut viimeisen vuoden ajan melkoisessa myllytyksessä. Urheiluvälinejätin vastaisia mielenosoituksia on järjestetty eri puolilla maailmaa.

Protestien syy on kengurunnahan käyttäminen kengissä. Kaksi suurta kenkävalmistajaa Nike ja Puma luopuivat kengurunnahan käytöstä viime vuonna, minkä jälkeen mielenosoittajien paine kohdistui Adidakseen.

Syksyllä mielenosoittajien joukkoon liittyi Hollywood-tähti James Cromwell. Muun muassa Succession- ja Mullan alla -sarjoista tunnettu Emmy-palkittu näyttelijä arvosteli Adidasta kovin sanoin.

– Adidas tappaa kenguruita tehdäkseen kenkiä vaikka sen ei tarvitsisi toimia niin, Cromwell sanoi syyskuussa.

– Älkää tukeko Adidasta. Älkää ostako sen kenkiä. Ja jos firma ei suostu muuttumaan, harkitkaa sen boikotoimista, Cromwell jyrähti.

84-vuotias Cromwell on puhunut eläinten oikeuksien puolesta jo puolen vuosisadan ajan. Näyttelijä ryhtyi kasvissyöjäksi vuonna 1974 ja vegaaniksi 1990-luvun puolivälissä näyteltyään maatilan isäntä Hoggetia elokuvassa Babe – urhea possu.

Eläinaktivistinakin tunnettu James Cromwell esitti prinssi Philipiä elokuvassa The Queen. Kuva: unknown

Arvovaltaisen näyttelijän kannanoton jälkeen protestit ovat vain voimistuneet. Esimerkiksi loppuvuodesta mielenosoittajat protestoivat Adidaksen toimia yli 30 kaupungissa Australiassa, Uudessa-Seelannissa, Yhdysvalloissa, Kanadassa, Saksassa, Irlannissa, Italiassa, Espanjassa, Hollannissa ja Belgiassa.

Käytännössä kiista kiteytyy yhteen kenkään. Kyseessä ei ole mikä tahansa tusinatuote vaan jalkapallohistorian ikonisin kenkä, Copa Mundial.

Vuonna 1979 kehitetty ja Espanjan MM-kisoissa 1982 näyttävästi maailman markkinoille lanseerattu nappulakenkä on maailman legendaarisin ja suosituin jalkapallojalkine.

Copa Mundialeihin ovat luottaneet lukuisat huippupelaajat Franz Beckenbauerista Zinedine Zidanen kautta Jari Litmaseen. Varsinkin Litmasella oli kenkiin uran läpi kestänyt rakkaussuhde. Maajoukkueen kapteeni halusi käyttää kenkäparinsa aina loppuun asti.

Jari Litmasen Copa Mundialit kuvattuna vuonna 2009. Kuva: Ari-Veikko Peltonen

Jalkapallopiireissä Copa Mundialit ovat käsite, ja monelta varttuneemmalta jalkapallon harrastajalta löytyy Suomessakin hyllystä omat ”copat”.

Kenkiin liittyy paljon lajiromantiikkaa, eikä vähiten sen takia, että ne ovat säilyttäneet tyylikkään mustan ulkoasunsa vaikka pelijalkineet ovat muuttuneet koko ajan kirjavimmiksi.

Copa Mundialien päällinen on tehty alusta asti kengurunnahasta, jonka ominaisuuksia pidettiin pitkään ylivertaisina. Nahan pehmeys, juostavuus ja kestävyys oli vertaansa vailla.

1990-luvulla kengurunnahkaa käytettiin lähes kaikissa huippuluokan jalkapallokengissä, mutta se oli jo tuolloin materiaalina kiistanalainen. Kalifornia oli kieltänyt kengurusta valmistettujen tuotteiden myynnin jo vuonna 1971.

Jalkapallokenkien valmistuksessa kyse on kuitenkin ollut kuolleesta kirjaimesta. Kengurunnahkakenkiä on saanut ostaa oikeastaan koko ajan urheiluvälineliikkeistä.

Adidas tappaa kenguruita tehdäkseen kenkiä vaikka sen ei tarvitsisi toimia niin.

Adidas on puolustautunut eläinoikeusaktivistien syytöksiltä laskemalla kengurunnahan osuutta jalkapallokengissään.

Syksyllä urheiluvälinejätti sanoi kengurunnahan osuuden jalkapallokenkien materiaalissa olevan reilusti alle 1,0 prosentin ja alkuvuodesta jo alle 0,5 prosentin luokkaa.

– Hankimme nahkaa vain ja ainoastaan valvotuilta ja Australian hallituksen hyväksynnän saaneilta tuottajilta varmistaaksemme sekä eläinten hyvinvoinnin että lajin säilymisen, Adidas painotti tammikuisessa tiedotteessaan.

Kasvava paine johti jo siihen, että toisen ikonisen jalkapallokengän, mm. Pelén, Johan Cruyffin ja Diego Maradonan käyttämän, Puma Kingin päällysmateriaali vaihtui viime vuonna ”vegaaniseksi”. Puman jälkeen myös Nike lopetti kengurunnahan käyttämisen, raportoi ESPN.

On todennäköistä, että protestien jatkuessa sama kohtalo odottaa myös Copa Mundialia.

Source Link is.fi