Banner Before Header

Monet maat lieventävät korona­rajoituksia omikronista huolimatta – näin asiaa perustellaan

Koronaviruksen omikronvariantti rikkoo tartuntaennätyksiä maailmalla. France24:n mukaan vuoden ensimmäisen viikon aikana päivittäiset tartunnat olivat ennätyslukemissa peräti 34:ssä maassa. Euroopassa näistä oli 18.

Huolimatta tartuntojen räjähdysmäisestä kasvusta monet maat ovat lieventäneet tai suunnittelevat lieventävänsä koronarajoituksia. Linjanmuutoksia perustellaan esimerkiksi alustavilla tiedoilla, joiden mukaan omikron aiheuttaisi aiempia variantteja vähemmän vakavaa tautimuotoa.

Ihmisiä rannalla Etelä-Afrikan Durbanissa uudenvuodenpäivänä.

Etelä-Afrikassa koronatoimia lievennettiin joulukuun loppupuolella. New York Timesin mukaan oireettomien tartunnankantajien ei tarvitse enää eristäytyä muista ihmisistä. Riittää, että he käyttävät maskia ja pitävät turvaetäisyyden muihin. Heidän pitää myös tarkkailla vointiaan 5–7 päivän ajan ja eristäytyä, mikäli oireet alkavat. Lieväoireisten pitää edelleen pysyä kahdeksan päivää eristyksissä.

Lisäksi virukselle altistuneita ei enää testata automaattisesti, eikä koronalle altistuneen tarvitse jäädä karanteeniin, mikäli hänellä ei ole oireita. Tartunnanjäljitys on nyt rajattu vain laajoihin tartuntaketjuihin.

Englantiin matkustavat ulkomaalaiset eivät enää joudu karanteeniin ennen negatiivista testitulosta.

Britanniassa koronan pikatesteillä positiivisen tuloksen saaneet oireettomat eivät enää joudu viralliseen PCR-testiin. Pääministeri Boris Johnson kertoi viime viikolla, että Englantiin matkustavat ulkomaalaiset eivät enää joudu karanteeniin ennen negatiivista testitulosta.

Skotlannissa pääministeri Nicola Sturgeon ilmoitti koronarajoitusten lieventyvän. Viime vuoden lopussa asetettuja tiukkoja rajoituksia lievennetään uutistoimisto Reutersin mukaan muun muassa ulkoilmatapahtumien osallistujamäärien osalta.

Ranskassa täysin rokotetut koronatartunnan saaneet joutuvat nyt karanteeniin vain viikoksi, kertoo France24. Karanteenin voi myös lopettaa viiden päivän jälkeen, mikäli karanteeniin määrätty saa tällöin negatiivisen testituloksen. The Inquirerin mukaan koululaisten ei enää tarvitse mennä välittömästi altistumisen jälkeen testiin, ja kotona tehdyt testit riittävät tartunnan varmistamiseksi.

Koululaisille annettiin käsidesiä Portugalin Lissabonissa maanantaina.

Portugalissa oppilaat palaavat kouluihin ja yökerhot avataan ensi maanantaina huolimatta tartuntaennätyksistä. Pääministeri António Costa perusteli tiedotustilaisuudessa päätöstä sillä, että omikron aiheuttaa aikaisempia variantteja vähemmän vakavia tautitapauksia.

Uutistoimisto Reutersin mukaan maanantaista lähtien ainoastaan koronavirustartunnan saaneiden sekä heidän kanssaan asuvien tulee eristäytyä Portugalissa. Kolmannen rokoteannoksen saaneiden ei tätä enää tarvitse tehdä.

Slovakiassa luovutaan voimassa olleesta 20–05 välille ajoittuneesta ulkonaliikkumiskiellosta. ABC Newsin mukaan ravintolat, baarit, kaupat ja muut toimijat saavat tämän myötä pitää ovensa auki ilman rajoituksia. Muitakin esimerkiksi julkisia tilaisuuksia ja kouluja koskevia rajoituksia höllennetään. Omikron ei ole vielä saavuttanut huippuaan Slovakiassa.

Ihmiset jonottivat koronarokotukseen Italian Napolissa viime lauantaina.

Italiassa kolme rokoteannosta saaneet koronavirukselle altistuneet eivät joudu enää karanteeniin. Bloombergin mukaan Yhdysvalloissa viranomaiset lyhensivät karanteenin keston kymmenestä päivästä viiteen päivään tapauksissa, joissa oireet ovat viiden päivän jälkeen ohitse.

Tiukasta karanteenisäännöstöstään tunnettu Hongkong lyhentää karanteenien kestoa. Koronalle altistuneet joutuvat jatkossa kolmen viikon sijasta kahden viikon karanteeniin. Karanteeneja lyhennetään myös Israelissa, jossa täysin rokotettujen karanteeni loppuu jatkossa heti kun karanteeniin määrätty tautiin sairastunut tai altistunut saa negatiivisen PCR-testituloksen.

Source Link is.fi