Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_75a3635de2fb05f4bb30ef8756663d44, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Näiden tuttujen lääkkeiden kanssa alkoholi ei sovi – yhdellä on yllättävä vaikutus – Uutisalue

Näiden tuttujen lääkkeiden kanssa alkoholi ei sovi – yhdellä on yllättävä vaikutus

Yleisimmin kielto käyttää alkoholia lääkkeen kanssa perustuu siihen, että alkoholi voimistaa lääkkeen vaikutuksia pahimmillaan hengenvaarallisiksi.

Apteekissa yksi yleisin kysymys, jonka farmaseutit ja proviisorit kuulevat on se, voiko lääkkeen kanssa nauttia alkoholia.

IS selvitti, minkä lääkkeiden kanssa on erittäin tärkeää välttää alkoholia tai käyttää sitä erittäin varovaisesti.

– Yleisesti ottaen sellaisten lääkkeiden kanssa, joiden pakkauksessa on punainen kolmio eli kolmiolääkkeiden kanssa ei pidä käyttää alkoholia, kertoo proviisori Tatu Hämäläinen Yliopiston apteekista.

Kolmiolääkkeet ovat lääkkeitä, jotka vaikuttavat keskushermoon. Ne voivat väsyttää, aiheuttaa pöhnäistä oloa ja heikentää tarkkaavaisuutta. Ja alkoholi yhdessä tällaisen lääkkeen kanssa voi entisestään voimistaa keskushermostoa lamaavaa vaikutusta.

Kolmiolääkkeistä erityisesti opiaattipohjaiset kipulääkkeet samaan aikaan alkoholin kanssa voivat olla suorastaan hengenvaarallinen yhdistelmä.

– Vahvoja kipulääkkeitä ja alkoholia ei pitäisi yhdistää. Alkoholi voimistaa opiaattien keskushermostoa lamaavaa vaikutusta. Tarpeeksi pitkälle vietynä hengitys alkaa lamaantua, Hämäläinen kertoo.

Alkoholin ja opiaattien yhteiskäytön kohdalla voikin hänen mukaansa puhua jo riskialttiista myrkytystilasta.

Artikkeli jatkuu grafiikan jälkeen.

Yksi yksittäinen antibiootti on sellainen, että sen kanssa alkoholia tulee välttää.

Metronidatsolin eli esimerkiksi nimellä Flagyl tai Trikotzol myytävä antibiootti on tällainen.

– Metronidatsoli voi osalle ihmisistä aiheuttaa antabusreaktion alkoholin kanssa, Hämäläinen kertoo.

Antabusvaikutus voi aiheuttaa päänsärkyä, sydän voi hakata ja verenpaine laskea. Hämäläisen mukaan kyse ei ole hengenvaarallisesta tilanteesta, mutta olo on hyvin ikävä ja epämiellyttävä.

Alkoholia tulee vältellä varmuuden vuoksi pari päivää antibioottikuurin loputtua, koska antabusreaktio voi tulla myös heti kuurin päättymisen jälkeen.

Muiden antibioottien kohdalla yhtä ehdotonta estettä alkoholin käytölle ei ole, mutta Hämäläinen ohjeistaa silti pohtimaan asiaa.

– Eihän alkoholin käyttö varsinaisesti paranemista edistä. Jos olo on kovin väsynyt ja kuumeinen, niin ei se alkoholikaan oloa kohenna.

En ehkä suosittelisi vaikka krapulaisena ottamaan Panadolia.

Tulehduskipulääkkeiden kohdalla ei ole aivan yhtä tarkkaa kuin vahvempien kipulääkkeiden kanssa. Proviisori Hämäläisen mukaan säännöllisesti käytettynä tulehduskipulääkkeet, kuten ibuprofeiini ja ketoprofeeni, voivat aiheuttaa ruuansulatuskanavan ärsytystä ja samanaikainen alkoholin käyttö voi voimistaa tätä oiretta.

– Tulehduskipulääkkeiden kanssa voi käyttää alkoholia turvallisesti, kun noudattaa annostusohjeita ja kyseessä on lyhytaikainen käyttö, Hämäläinen sanoo.

Parasetamolin kohdalla tulee kuitenkin olla hieman tarkempana.

– En ehkä suosittelisi vaikka krapulaisena ottamaan Panadolia, Hämäläinen sanoo.

Ylipäätään parasetamoli ei Hämäläisen mukaan ole pitkäaikaisessa käytössä hyvä lääke, jos samanaikaisesti käyttää säännöllisesti runsaasti alkoholia. Niiden yhteiskäyttö ei ole maksan kannalta terveellistä.

Runsas alkoholin käyttö voi voimistaa lääkkeen verta ohentavaa vaikutusta.

Verta ohentavan varfariinin eli tutummin Marevanin kanssa tulee olla varovainen.

– Kyseisen lääkkeen pitoisuuteen vaikuttavat monet tekijät. Ja esimerkiksi runsas alkoholin käyttö voi voimistaa lääkkeen verta ohentavaa vaikutusta. Yksittäinen viinilasillisesta ei kuitenkaan pitäisi olla haittaa, Hämäläinen kertoo.

Tietyt mieliala- ja epilepsialääkkeet ovat myös sellaisia että niiden kanssa ei ole hyvä käyttää alkoholia, vaikka pakkauksessa ei punaista kolmiota olisikaan.

Hämäläinen kehottaakin apteekissa aina kysymään alkoholin ja lääkkeen yhteensopivuudesta, jos asia mietityttää.

– Kysymys alkoholin käytöstä on yleinen, ja sitä saatetaan kysyä miltei minkä tahansa lääkkeen kohdalla. On hyvä, että asiasta kysytään, Hämäläinen sanoo.

Source Link is.fi