Banner Before Header

Näillä tuloksilla Huuhkajat etenee vähintään MM-jatkokarsintaan – Lukas Hradecky kertoi joukkueen asenteesta huiman panoksen otteluun

Kuuntele Bosnia-Hertsegovina–Suomi suorana Yle Puheelta. Lähetys alkaa kello 15.45. Ottelu pyörähtää käyntiin klo 16.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue on kovassa paikassa lauantai-iltapäivänä Zenicassa. Huuhkajat tarvitsee käytännössä vähintään pisteen Bosnia-Hertsegovinaa vastaan, jotta haaveet Qatarissa loppuvuodesta 2022 pelattavista MM-kisoista pysyvät elossa.

Voitto helpottaisi tilannetta huomattavasti, sillä MM-karsintojen päätöskierroksella vastassa on hallitseva maailmanmestari Ranska – ja Huuhkajat tarvitsee voiton vähintään toisesta ottelusta.

Jos Suomi häviää Bosnia-Hertsegovinalle, jatkokarsinta on vielä teoriassa mahdollinen, mutta se vaatisi runsasmaalisen voiton Ranskasta ja tasapelin Ukrainan ja Bosnian välisestä ottelusta. Käytännössä tappion jälkeen jatkomahdollisuudet ovat siis häviävän pienet.

Näillä tuloksilla Suomi etenisi jatkokarsintaan

  • Suomi voittaa molemmat ottelunsa
  • Suomi voittaa Bosnian ja häviää Ranskalle, mutta Ukraina ei voita Bosniaa
  • Suomi voittaa Bosnian ja pelaa Ranskan kanssa tasan niin, että maaliero on Ukrainaa parempi, jos Ukraina voittaa Bosnian
  • Suomi ja Bosnia pelaavat tasan, Ukraina ja Bosnia pelaavat tasan, Suomi voittaa Ranskan
  • Suomi ja Bosnia pelaavat tasan, Ukraina voittaa Bosnian, Suomi voittaa Ranskan niin, että maaliero on Ukrainaa parempi
  • Suomi häviää Bosnialle, Ukraina ja Bosnia pelaavat tasan, Suomi voittaa Ranskan niin, että maaliero on Bosniaa parempi

Näillä tuloksilla Suomi voittaisi lohkon

  • Suomi voittaa molemmat ottelunsa, Ranska ei voita Kazakstania
  • Suomi ja Bosnia pelaavat tasan, Ranska häviää Kazakstanille, Suomi voittaa Ranskan niin, että maaliero on parempi kuin Ranskalla ja Bosnian voittamalla mahdollisesti samoihin pisteisiin yltävällä Ukrainalla

Edellisessä maaotteluikkunassa Huuhkajien kotiottelu Ukrainaa vastaan päättyi valtavaan pettymykseen, kun vieraat hakivat Olympiastadionilta kolme pistettä 2–1-voitolla. Suomen onneksi Bosnia venyi Ukrainassa 1–1-tasapeliin, ja ratkaisu D-lohkon paremmuudesta venyi viimeisiin kahteen otteluun. Edes lohkoa johtava Ranska ei ole vielä varmistanut MM-kisalippuaan – ja jopa Suomella on teoriassa mahdollisuudet lohkovoittoon.

MM-karsintojen D-lohkossa jäljellä olevat ottelut:

La 13.11. klo 16 Bosnia-Hertsegovina–Suomi
La 13.11. klo 21.45 Ranska–Kazakstan
Ti 16.11. klo 21.45 Suomi–Ranska
Ti 16.11. klo 21.45 Bosnia-Hertsegovina–Ukraina

Huonoja muistoja Zenicasta

Huuhkajien edellinen vierailu Zenicassa päättyi reilut kaksi vuotta sitten Bosnia-Hertsegovinan 4–1-voittoon.

Huuhkajien puolustajalle Paulus Arajuurelle ottelu on jäänyt mieleen paitsi tappiosta myös uran ensimmäisestä polvivammasta.

– Sieltä ei ole parhaat muistot. Se oli meille kova kolaus, kun olimme pitkään lentäneet ja pelanneet hyvin ja tuntui, että siinä pelissä vähän kaikki meni meitä vastaan. Käännetään muistot positiivisiksi, Arajuuri sanoi Yle Urheilulle.

Joukkueiden edellinen kohtaaminen, Suomen MM-karsintojen avausottelu, päättyi maaliskuussa Olympiastadionilla 2–2-tasapeliin. Ottelu pelattiin koronapandemian takia ilman yleisöä. Zenicassa tilanne on toinen ja joukkueet pääsevät pelaamaan 10 000 katsojan edessä.

Ottelun alla on puhuttanut tähtihyökkääjä Edin Dzekon pelikunto. Interiä edustava Dzeko, 35, loukkasi takareittään viikonloppuna pelatussa Milanon paikallisottelussa, eikä hänen pelaamisensa ole varmaa. Dzeko ei pelannut Suomea vastaan kaksi vuotta sitten toisin kuin Suomea kahdesti rankaissut Miralem Pjanic, joka vakuutti olevansa pelikunnossa jalkavaivan jäljiltä. Pjanic onnistui maalinteossa myös maaliskuussa Olympiastadionilla.

– Totta kai jos muutamille tähtipelaajille osuu hyvä päivä, heitä on vaikeaa kaataa. Mutta meilläkin jätkät ovat hyvässä vireessä, maaleja on tullut ristiin rastiin. Toivottavasti saisimme johtomaalin, niin vastustajan on vaikea kääntää tappioasema voitoksi, Huuhkaja-vahti Lukas Hradecky jutteli.

Paulus Arajuuri loukkasi polvensa Zenicassa kaksi vuotta sitten. Kuva: EPA

Edellisen kerran Zenicassa Huuhkajien ainokaisesta vastasi Joel Pohjanpalo, jonka muistot Zenicasta ovat lämpimämmät kuin Arajuurella.

– Se oli 18 kuukauden pitkän loukkaantumisen jälkeen ensimmäinen virallinen ottelu. Muistan, kun tulin puoliajalla sisään, meinasi tulla tippa linssiin. Harmi, ettemme saaneet parempaa tulosta, se pettymys oli aika suuri. Mutta totta kai hyvin on muistissa, millainen tunnelma siellä oli ja millaiseen hornankattilaan olemme menossa.

Pohjanpalo joutui jättämään Huuhkajien edellisessä MM-karsintaottelussa Kazakstania vastaan kentän vain puolen tunnin pelin jälkeen saatuaan iskun selkään. Nyt hyökkääjä on jälleen pelikunnossa, kuten myös muut Huuhkajien avainpelaajat.

Joukkueeseen valituista Juhani Ojala joutui jättämään Huuhkajat pohjevamman ja Thomas Lam nilkkavamman vuoksi, ja tilalle kutsuttiin A-maajoukkueen matkaan ensi kertaa päässyt Miro Tenho sekä Juha Pirinen.

Pakkovoiton edessä

Huuhkajien lisäksi myös Bosnia tarvitsee ottelusta kipeästi pisteitä. Se on lohkossa neljäntenä, pisteen Suomea perässä.

– En ole tyytyväinen tasapelistä. Toivon ja uskon, että olemme parempia, Bosnia-Hertsegovinan bulgarialaisvalmentaja Ivaylo Petev totesi ottelua edeltävässä tiedotustilaisuudessa.

Lukas Hradecky oli eri linjoilla.

– Paperilla Bosnia on varmasti meitä parempi, mutta se on ihan tuttu homma meille. EM-karsintalohkossakin näytimme, että olemme joukkueena parempi ja olemme sitä mielestäni edelleen.

– Tiedämme ottelun panoksen ja tärkeyden, se on iso peli kummallekin. Olemme valmistautuneet siihen, että meillä on Ranskaa vastaan finaali ja sitä edellyttääkseen meidän täytyy hakea Bosniasta tietty tulos. Teemme kaikkemme sen eteen, että haemme voiton tällä kertaa, Hradecky vakuutti.

Tanska ja Saksa varmistaneet paikkansa

Euroopasta MM-kisalippunsa ovat varmistaneet E-lohkon voiton varmistanut Tanska ja J-lohkon ykköspaikan vienyt Saksa. Tanskan jälki MM-karsinnoissa on ollut hurjaa, sillä joukkue on voittanut kaikki yhdeksän otteluaan, eikä ollut ennen perjantaita päästänyt maaliakaan. Färsaarten Klaemint Olsen pilasi tanskalaisten komean tilaston, mutta joukkue on silti ollut MM-karsinnoissa voittamaton. Maaliero 30–1 kertoo tanskalaisten karsinnoista paljon. Samaisesta F-lohkossa Skotlanti on varmistanut paikkansa MM-jatkokarsinnoissa.

Ruotsilla oli tilaisuus parantaa asemiaan B-lohkon kärjessä torstaina, mutta joukkue kärsi shokkitappion Georgialle. Samalla Espanja nousi B-lohkon kärkeen, ja lohkovoittaja ratkaistaan sunnuntaina Sevillassa Espanjan ja Ruotsin välillä. Ruotsi on kuitenkin varmistanut paikkansa vähintään jatkokarsinnassa.

Myös A-lohkossa Portugali ja Serbia ratkaisevat lohkovoiton sunnuntaina. C-lohkossa Italia ja Sveitsi ovat tasapisteissä ja karanneet muilta, mutta Italia pelaa päätöskierroksella Pohjois-Irlantia ja Sveitsi Bulgariaa vastaan. Belgia marssinee E-lohkon voittoon, mutta Wales ja Tshekki taistelevat lohkokakkosen paikasta. H-lohkossa lohkovoitto ratkaistaan sunnuntaina Venäjän ja Kroatian välillä.

MM-lopputurnaukseen etenee Euroopasta kaikkiaan 13 joukkuetta. Suoran paikan lopputurnauksessa lunastavat kaikkien kymmenen lohkon lohkovoittajat. Koska kyse on kansainvälisen jalkapalloliitto Fifan alaisesta kilpailusta, tasapisteissä joukkueiden paremmuus määräytyy EM-karsinnoista poiketen maalierolla eikä keskinäisillä otteluilla.

Loput kolme paikkaa jaetaan MM-jatkokarsinnoissa, jonne etenee lohkokakkosten lisäksi kaksi joukkuetta Kansojen liigan lohkovoittajien rankinglistalta.

Euroopan ulkopuolelta Brasilia on varmistanut paikkansa MM-lopputurnauksessa.

Lue myös:

Lukas Hradecky haluaa toistaa Islannin tempun – huonot muistot Zenicasta eivät kummittele mielessä: ”Toivottavasti ovat opetelleet laulamaan”

Juha Pirinen palaa Huuhkajiin yli puolen vuoden tauon jälkeen

Nilkkavaivainen Thomas Lam jää pois Huuhkajien marraskuun MM-karsintapeleistä – joukkuetta ei täydennetä

Bosnia-Hertsegovinan tulenarka tilanne ei ole saanut Huuhkaja-puolustaja Joona Toiviota huolestumaan: ”En näe tilannetta sellaisena, että meidän tarvitsisi pelätä”

Huuhkajien kannattajat pääsevät sittenkin stadionille Zenicassa – Bosnian liitto kieltää alle 7-vuotiaiden pääsyn otteluun

”Sodan uhka on todellinen” – voiko Huuhkajat pelata Bosnia-Hertsegovinassa, jonka tulenarka poliittinen kriisi uhkaa kärjistyä pahasti?

Source Link yle.fi