Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_70c943c7101ec9afe7f7e32323b807dd, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Näillä valinnoilla jopa tonnin säästöt vuodessa – sauna on saanut kovan kilpailijan kodin sähkösyöppönä – Uutisalue

Näillä valinnoilla jopa tonnin säästöt vuodessa – sauna on saanut kovan kilpailijan kodin sähkösyöppönä

Sähkön hintojen nousu ei koske kaikkia. Jos on sattunut tekemään kiinteähintaisen sähkösopimuksen ennen Venäjän hyökkäystä ja energiakriisiä, ei sähkölasku ole viime aikoina kasvanut.

Sähkön säästäminen kannattaa silti.

– Vaikka sähkösopimus olisi edullisempikin, kulutuksen pienentämisestä on taloudellisesti ja ekologisesti hyötyä, sanoo energiatehokkuuden asiantuntija Teemu Kettunen Motivalta.

– Sähkön säästäminen on myös yhteiskunnallinen teko. Jos sähköä käytetään vapaaehtoisesti vain tarpeen mukaan, pienenee mahdollisuus joutua talvella rajoitustoimiin. Yhden ihmisen kulutus ei ehkä ole suuri, mutta kun se kerrotaan Suomen väkiluvulla, säästöillä on merkitystä.

Kettusen mukaan sähkön säästäminen on myös hyvää harjoitusta tulevaa varten niillekin, joilla sähkön hinta ei ole vielä noussut.

– Joskus se kiinteähintainen sopimus loppuu, ja silloin uuden sopimuksen hinta on jo todennäköisesti paljon korkeampi. On parempi aloittaa totuttelu jo nyt. Sitä paitsi kaikkia keinoja ei voi ottaa nopeasti käyttöön, hän sanoo.

Energiaviraston mukaan keskuslämmitteisessä kerrostalossa asuvalle sähkön tarjoushintojen keskihinta oli heinäkuun alussa 20,56 senttiä kilowattitunnilta, kun se vielä viime vuoden alussa oli 7,23 senttiä. Samaan aikaan sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuvalla sähkön tarjoushintojen keskihinta on noussut 5,75 sentistä 18,48 senttiin.

Motiva suunnittelee syksyllä käynnistyviä kampanjaa, jossa ihmisille jaetaan tietoa tavoista säästää energiaa.

Säästämisen voi silti aloittaa jo nyt. Yhteydenottojen määrä Motivan neuvontapalveluun onkin Kettusen mukaan lisääntynyt tänä vuonna valtavasti jo ennen Ukrainan sotaa.

Suurimpiin säästöihin voivat yltää sähkölämmitteisissä taloissa asuvat, mutta myös keskuslämmitteisissä kerrostaloissa asuvat voivat nipistää tuntuvasti sähkönkulutuksestaan.

Lämpimät suihkut voivat nostaa sähkölaskua

– Sähkölämmitteisessä omakotitalossa tilojen lämmittäminen on ylivoimaisesti suurin sähkösyöppö, ja hyvänä kakkosena on lämmin käyttövesi, Kettunen sanoo.

Sähkönkulutus riippuu muun muassa omakotitalon koosta sekä asukkaiden määrästä. Motivan esimerkkilaskelmissa 120 neliöisen omakotitalon lämmittämiseen kuluisi vuodessa tyypillisesti sähköä 9500 kilowattitunnin verran. Energiaviraston kokoamien sähkön heinäkuun tarjoushintojen keskihinnan perusteella tämä maksaisi vuodessa noin 1 756 euroa.

Monet omakotitalojen vinkit voi energiansäästön nimissä ottaa käyttöön myös kerrostaloissa, vaikkei lämmityslaskua joutuisikaan maksamaan suoraan omasta kukkarostaan.

– Helpoin säästökeino sähkölämmitteisessä talossa on huonelämpötilan säätely, Kettunen sanoo.

Esimerkiksi varastotilaa ei kannata pitää täydellä lämmöllä. Ylimääräisen vierashuoneen lämpötilaa voi laskea ja pitää oven kiinni, jos sitä ei käytetä. Varsinaisten oleskelutilojen lämpötiloja Kettunen neuvoo laskemaan vähitellen.

– Lämmitystä voi alentaa ensin vaikka puoli astetta ja pitää siinä kaksi viikkoa. Jos muutokseen on tottunut, lämpöä voi taas laskea puolella asteella ja pitää taas pari viikkoa, hän kertoo.

Yhden asteen laskulla voi säästää noin viisi prosenttia energian kulutuksesta.

– Energiatehokkaana sisälämpötilana pidetään 20–22 astetta, mutta sopiva lämpötila on toki hyvin henkilökohtainen.

Kettunen kehottaa kokeilemaan makuuhuoneen lämpötilan alentamista 18 asteeseen. Tutkimusten mukaan ihminen jopa nukkuu paremmin hieman viileämmässä.

Ilmalämpöpumppu on Kettusen mukaan tehokas tapa pienentää lämmityskustannuksia sähkölämmitteisessä talossa. Parhaan hyödyn se antaa kuitenkin avoimissa asunnoissa, joissa lämpö pääsee leviämään.

VTT:n laskujen mukaan esimerkiksi normaalisti 15  000 kWh vuodessa käyttävässä sähkölämmitteisessä omakotitalossa talossa ilmalämpöpumpulla voisi sähköä säästää 6 000 kWh verran. Vuodessa tämä merkitsisi Energiaviraston heinäkuun keskihintojen perusteella yli 1 100 euron säästöä vuodessa.

Huonelämpötilan laskemisen lisäksi kannattaa tiivistää vetävät ikkunat ja ovet, kunhan muistaa ottaa huomioon ilmastoinnin vaativan korvausilman. Katon yläpohjan lisäeristämisestä voi myös olla hyötyä. Myös vuosikymmeniä vanhat sähköpatterit kannattaa ehkä vaihtaa uusiin varsinkin, jos niiden termostaatit toimivat heikosti.

Talousveden lämmittämiseen sähköllä kuluu Motivan laskujen mukaan nelihenkisessä perheessä 3 670 kWh vuodessa eli heinäkuun keskihintojen perusteella lähes 680 euroa vuodessa.

Kettunen neuvookin välttämään tarpeetonta ”lotraamista”.

– Vettä kuluu ylivoimaisesti eniten suihkussa. Suihkuun kannattaa vaihtaa vettä säästävä suihkupää, jolloin lämmitysenergiaa säästyy huomaamatta, hän neuvoo.

Viihdelaitteet voivat kuluttaa saunan verran sähköä

Saunojen sähkökiukaita pidetään kerrostaloissa pahoina energiasyöppöinä, mutta sen rinnalle ja ohikin on noussut kodin viihde-elektroniikka. Yksin kerrostaloasunnossa asuva lämmittää saunakiuasta Motivan esimerkissä 350 kilowattitunnilla vuodessa, samalla kun viihdelaitteet käyttävät sähköä 400 kWh.

– Esimerkiksi tehokas pöytätietokone, jolla pelataan paljon, voi kuluttaa merkittävästi sähköä, Kettunen sanoo.

Myös yhä yleisemmät suuret televisiot ovat nostaneet sähkönkulutusta.

Kylmälaitteet voivat yhden asukkaan taloudessa kuluttaa sähköä 300 kWh verran vuodessa. Uusia laitteita ostavan kannattaa hankkia korkean energialuokan laitteita.

Myös laitteiden sijoittelulla on väliä. Kylmälaitteita ei kannata sijoittaa esimerkiksi uunin viereen, sillä silloin ne käyttävät enemmän energiaa.

Suurin kaukolämmitteisten kerrostaloasuntojen yksittäinen sähkösyöppö on kuitenkin kylpyhuoneen sähköinen lattialämmitys, joka Motivan mukaan kuluttaa sähköä 1 000 kWh vuodessa. Heinäkuun keskihinnoilla tämä maksaa yli 200 euroa vuodessa.

Kylpyhuoneessa voi olla ohjauspaneeli, jolla lämpötilaa voi säädellä. Lattialämmitystä ei kuitenkaan suositella suljettavaksi kokonaan.

– Nyrkkisääntönä lattian lämpötilan pitäisi olla sellainen, ettei se tunnu jalkoihin lämpimältä eikä kylmältä, Kettunen sanoo.

Jos mahdollista, voi ohjauspaneelista ajastaa lattialämmitystä käytön mukaan.

Source Link is.fi