Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_649c356edd525f116c9ad5a028892137, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Näin lakot iskevät terästeollisuuteen | Verkkouutiset – Uutisalue

Näin lakot iskevät terästeollisuuteen | Verkkouutiset

Poliittisten lakkojen jatkuminen neljännelle viikolle aiheuttaa teräsjätti Outokummulle miljoonien lisälaskun, yhtiö kertoo tiedotteessaan. Lisäviikon negatiivisen vaikutuksen Outokummun oikaistuun käyttökatteeseen arvioidaan olevan noin 15 miljoonaa euroa. Kaiken kaikkiaan poliittisen lakkojen negatiivinen vaikutus yhtiön oikaistuun käyttökatteeseen tulee olemaan noin 80 miljoonaa euroa.

Myös pohjoismaiden suurin teräksentuottaja SSAB kertoo poliittisilla lakoilla olevan vaikutuksia yhtiön tulokseen. Lakkojen arvioidaan heikentävän SSAB Europen ensimmäisen vuosineljänneksen liiketulosta noin 350 miljoonalla Ruotsin kruunulla. Sekä SSAB että Outkumpu korostavat tiedotteissaan, etteivät lakot liity yhtiöiden ja sen työntekijöiden välisiin suhteisiin.

Outokummun Stainless Europe-liiketoimintalinjan Niklas Wass kertoo lakkojen jatkumisen lisäävän epävarmuutta niin yhtiön työntekijöiden kuin asiakkaiden parissa.

–  Lakonkin aikana meidän on varmistettava minimituotanto, jotta taataan laitteiston, ihmisten ja ympäristön turvallisuus. Kolmannella viikolla olemme joutuneet turvautumaan hätätyöhön varmistaaksemme turvallisuuden. Lakon jatkuminen aiheuttaa suurta epävarmuutta toimintaamme puhumattakaan henkilöstöstämme ja asiakkaistamme. Se lisää myös riskejä laitteiston vaurioitumiseen ja rikkoutumisiin, sillä lakon aikana emme voi tehdä ennaltaehkäisevää kunnossapitoa, Wass sanoo tiedotteessa.

Suurin osa Outokummun ruostumattoman teräksen ja ferrokromin toiminnoista Suomessa on ollut lakon aikana suljettuna.

Muun muassa EK:n toimitusjohtajan Jyri Häkämies on arvostellut SAK:n päätöstä jatkaa poliittisia lakkoja.

– Vahingot jo siihen mennessä ovat olleet tosi rajuja. Laskelmiemme mukaan menetys bruttokansantuotteelle on noin 1,5 miljardia. Uuden ilmoituksen myötä mennään lähes kahteen miljardiin, Häkämies sanoi torstaina.