Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_1ad2cf90e50ef8452a8a4c74885d8cc4, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Näin ruotsalaislehdistössä reagoitiin Unkarin Nato-päätökseen – Uutisalue

Näin ruotsalaislehdistössä reagoitiin Unkarin Nato-päätökseen

Unkarin parlamentin päätöstä hyväksyä Ruotsin Nato-jäsenyys käsiteltiin ruotsalais­medioissa laajasti.

Unkarin parlamentti äänesti Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifioimisen puolesta maanantaina hieman ennen kello 18:aa Suomen aikaa.

Unkari oli viimeinen Nato-maa, joka ei Ruotsin Nato-jäsenyyttä ollut vielä ratifioinut. Äänestyksen myötä viimeinen este Ruotsin Nato-jäsenyyden tieltä on noussut.

Unkarin parlamentin päätös on maanantai-illan ykkösuutinen lähes kaikissa merkittävimmissä ruotsalais­medioissa. Poikkeuksena iltapäivälehti Aftonbladetin verkkosivuilla ykkösuutisiksi oli nostettu uutiset liikenne­onnettomuudesta sekä Ruotsin miesten jalkapallo­maa­joukkueen uudesta pää­valmentajasta, ja Ruotsin Nato-jäsenyyden etenemisestä kerrottiin vasta tämän jälkeen.

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n verkkosivuilla aiheesta oli maanantai-iltana käynnissä liveseuranta. Sekä SVT:n että muiden ruotsalais­medioiden sivuilla on uutisoitu näkyvästi Ruotsin pääministeri Ulf Kristerssonin viestipalvelu X:ssä julkaistusta kommentista Unkarin päätöksestä.

Tänään on historiallinen päivä.

– Tänään on historiallinen päivä. Kaikkien Nato-jäsenmaiden parlamentit ovat nyt äänestäneet Ruotsin Nato-jäsenyyden puolesta. Ruotsi on valmis kantamaan vastuunsa Naton turvallisuudesta, lukee Ruotsin pääministerin X-tililtä lähetetyssä ruotsinkielisessä viestissä.

Kristersson lähetti tililtä vastaavanlaisen viestin myös englanniksi.

Myöhemmin torstaina ruotsalaismedioiden kärkiuutisten joukkoon nousi myös pääministeri Kristerssonin Unkarin päätöstä koskenut lehdistötilaisuus, josta esimerkiksi Aftonbladet lähetti livelähetystä verkkosivuillaan.

Ulf Kristersson kommentoi Unkarin parlamentin päätöstä lehdistötilaisuudessa maanantaina. Kuva: Jonathan Nackstrand / Lehtikuva

Myös Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin viesti X:ssä nostetiin esiin ruotsalais­mediassa.

– Nyt kun kaikki liittolaiset ovat hyväksyneet (Ruotsin Nato-jäsenyyden), Ruotsista tulee 32. Nato-liittolainen, Stoltenberg kirjoittaa.

SVT:n verkkosivuilla julkaistussa analyysissä median sisäpoliittinen kommentaattori Mats Knutson arvioi, että Ruotsin pääministeri Kristersson ja ulkoministeri Tobias Billström voivat huokaista helpotuksesta Unkarin parlamentin päätöksen jälkeen.

Toisessa SVT:n jutussa kerrotaan Nato-jäsenyyden vaikutuksista Ruotsiin.

– Näin Ruotsi tulee muuttumaan, SVT:n verkkosivujen otsikko kuuluu.

Muissa SVT:n jutuissa arvioidaan Ruotsin Nato-jäsenyyden kustannuksia ja kerrotaan yleisluontoista tietoa Natosta.

SVT esittelee myös Ruotsin Nato-jäsenyysprosessin seuraavia askelia Unkarin parlamentin jäsenyyden jälkeen. Vastaavanlaisia juttuja seuraavista askelista on julkaistu muissakin ruotsalaismedioissa, kuten päivälehti Dagens Nyheterissä.

Unkarin presidentin on määrä vielä vahvistaa allekirjoituksellaan Unkarin parlamentin päätös Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifioinnista.

Unkarin parlamentti vaihtoi maan presidentin skandaalin keskelle joutuneesta Katalin Novákista tuomari Tamás Sulyokiin samana iltana, kun se ratifioi Ruotsin Nato-jäsenyyden.

Unkarin vastavalitulle presidentille Tamás Sulyokille taputettiin Unkarin parlamentissa maanantaina. Kuva: Attila Kisbenedek / AFP

Dagens Nyheter on julkaissut sivuillaan myös Ruotsin oppositiopuolue sosiaali­demokraattien kolmen kärkipoliitikon näkemyksiä Ruotsin Nato-jäsenyydestä. Ääneen pääsevät entiset ministerit Magdalena Andersson, Peter Hultqvist ja Morgan Johansson. Heistä Andersson toimi Ruotsin pääministerinä vuosina 2021–2022.

– Ruotsi tekee Natosta vahvemman ja turvallisemman, poliitikot sanovat jutun otsikkoon nostetussa sitaatissa.

Aftonbladetin sivuilla lukijoilla oli maanantai-iltana mahdollisuus esittää kysymyksiä Ruotsin Nato-jäsenyydestä Ruotsin maan­puolustus­korkeakoulun politiikan tutkimuksen professori Kjell Engelbrektille, joka vastaa kysymyksiin reaaliaikaisesti lehden chat-palvelussa.

Toisessa jutussa Aftonbladet käsittelee asiantuntijoiden arvioita siitä, miten Venäjä mahdollisesti reagoi Ruotsin Natoon liittymiseen.

Kuplia ja Nato-kakkua.

Expressen on koonnut erääseen juttuunsa erilaisia reaktioita Ruotsista Unkarin päätökseen liittyen.

– Unkarin ”kyllä”-äänestyksen juhliminen: kuplia ja Nato-kakkua, kuuluu Expressenin otsikko.

Jutussa on haastateltu vaikuttajia Ruotsin Nato-jäsenyyttä tukeneesta ruotsalaisesta Liberaalit-puolueesta sekä Nato-jäsenyyttä vastustaneista Ruotsin Vasemmisto­puolueesta ja Ruotsin Ympäristöpuolue Vihreistä.

Liberaalit-puolueen ulkopoliittinen edustaja Joar Forssell kertoo Expressenille aikovansa juhlistaa Ruotsin Nato-jäsenyyttä samppanjalla. Hän toivoo saavansa myös Nato-kakkua.

Source Link is.fi