Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_ae2d2293dcf81cf0b7215a7c40281527, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Naisleijonat taipui Yhdysvalloille olympiavälierässä – pronssiottelu keskiviikkona: ”Aikamoinen raivo saadaan siihen otteluun” – Uutisalue

Suomen naisten jääkiekkojoukkue taipui olympialaisten välieräottelussa Yhdysvalloille 1–4. Suomen ainoan maalin teki Susanna Tapani.

Yhdysvallat eteni voitolla turnauksen torstaina pelattavaan loppuotteluun Kanadaa vastaan. Suomi puolestaan kohtaa keskiviikkona pronssiottelussa Sveitsin.

Suomi pysyi Yhdysvaltojen kyydissä Yle Urheilun asiantuntijan Saila Saaren mukaan paremmin kuin alkusarjassa. Naisleijonien parantunut peli-ilme ei kuitenkaan riittänyt Yhdysvaltojen kukistamiseen.

Suomen finaalipaikka olisikin ollut yllätys – Yhdysvallat on hallitseva olympiavoittaja, joka on dominoinut Kanadan kanssa naisten jääkiekkoa vuosia.

Suomen hyökkääjä Tanja Niskanen oli ottelun jälkeen pettynyt, kun hyvä taistelu ei riittänyt voittoon asti.

– Olimme tänään hyviä ja olen sairaan ylpeä kaikista, Niskanen kertoi ottelun jälkeen.

Niskanen uskoo Suomen lähtevän tosissaan hakemaan mitalia pronssiottelusta.

– Varmaan hetki sulatellaan tätä tappiota. Fakta on kuitenkin, että olympiamitaleita ei ihan jokaisella ole ja luulen, että aikamoinen raivo saadaan siihen otteluun kasattua.

Suomi on voittanut kolme pronssimitalia sen jälkeen, kun naisten jääkiekko tuli mukaan olympialaisiin Naganoon vuonna 1998.

Näin ottelu eteni

Ottelun maalittomassa avauserässä Anni Keisala venyi Suomen maalilla kiekon tielle 12 kertaa, USAn Alex Cavallini puolestaan kuudesti.

Molemmilla joukkueilla oli avauserässä yksi huippupaikka. Erän puolivälissä Keisala selvitti Amanda Kesselin läpiajon. Erän viime hetkillä Cavallini puolestaan otti komean torjunnan Michelle Karvisen ollessa avopaikassa.

Toisessa erässä Yhdysvallat kuitenkin rokotti kahdesti. Tanja Niskasen kärsittyä kampitusjäähyä pääsi puolustaja Cayla Barnes iskemään kiekon takatolpalta sisään Hannah Brandtin tarjoilusta ajassa 23.39. Erätaukolukemat 2–0 viimeisteli turnauksen viidennellä maalillaan Hilary Knight ajassa 38.53.

Cayla Barnes iski ottelun avausmaalin Hannah Brandtin (numero 20) tarjoilusta. Kuva: Getty Images

Yle Urheilun asiantuntija Mira Kuisma sanoi Yle Puheen lähetyksessä, että ottelussa nähtiin paras toinen erä Suomelta pohjoisamerikkalaisia vastaan aikoihin.

Toisessa erässä Keisala torjui 19 kertaa ja USA:n Cavallini 6 kertaa.

Anni Keisala joutui antautumaan kahdesti toisessa erässä. Kuva: Getty Images

Hyvistä yrityksistä huolimatta Suomi ei saanut otettua päätöserässä kiinni USAn etumatkaa. Viisi minuuttia ennen ottelun loppua Barnes toimitti siniviivalta kiekon kohti maalia ja Hayley Scamurra ohjasi lukemiksi 3–0.

Ajassa 56.02 Yhdysvallat sai jäähyn ja Suomi otti kuudennen kenttäpelaajan jäälle. Kuudella neljää vastaan ei kuitenkaan onnistuttu ohittamaan Cavallinia USA-maalilla.

Suomi kavensi ilman maalivahtia tilanteeksi 3–1 Susanna Tapanin maalilla 26 sekuntia ennen ottelun loppua. Yhdysvaltojen Abby Roque teki vielä neljä sekuntia ennen summeria loppulukemiksi tyhjiin 4–1.

Suomi antoi kolmannessa erässä hyvän paineen Yhdysvaltojen puolustukselle. Cavallini joutui venymään kiekon eteen päätöserässä 13 kertaa ja Keisala 7 kertaa.

Sveitsistä revanssi pronssiottelussa

Suomen maalivahti Anni Keisala harmitteli Suomen hyökkäyksen tehottomuutta ratkaisupaikoissa.

– Oli kyllä tosi taistelua koko 60 minuuttia. Harmittaa tosi paljon, kun voitto oli otettavissa. Paikoista olisi pitänyt laittaa maalit sisään, niin peli olisi ollut ihan eri, Keisala totesi.

Yhdysvallat pääsi pariin otteeseen rankaisemaan Suomen merkkausvirheistä, eikä Keisalalla ollut mielestään kauheasti mahdollisuuksia ottaa kiekkoja kiinni.

– Aina voi jossitella, että kaikki olisivat otettavissa. Taisi siellä muutama ihan hyvä koppikin olla.

Päävalmentaja Juuso Toivolan mielestä Anni Keisala antoi välierässä Suomelle mahdollisuuden voittaa. Kuva: George Walker IV-USA TODAY Sport

Naisleijonien päävalmentaja Juuso Toivola oli pelaajien kanssa samaa mieltä siitä, että voitto oli tarjolla.

– Kaaduimme saappaat jalassa hyvällä pelillä. Voima oli tänään kanssamme, mutta se ei nyt ikävä kyllä riittänyt. Toisesta erästä jäi hampaankoloon kiekonmenetykset viivan päällä, joilla teimme pelin vähän hankalaksi itsellemme, Toivola totesi.

Niskanen piti toisessa erässä saamaansa avausmaaliin johtanutta jäähyä hyvin kyseenalaisena. Päävalmentaja Toivola allekirjoitti näkemyksen.

– Harvoin otan kantaa tuomaritoimintaan, mutta ei se mielestäni ollut jäähy. Nyt se vihellettiin ja sillä mennään.

Reilua ja ryhdikästä tuomarityöskentelyä haastattelussa peräänkuuluttanut Toivola ei suostunut kritisoimaan suoraan ottelun kanadalais-yhdysvaltalaista päätuomariparia.

– Se ei mielestäni ollut ihan reilu ja ryhdikäs. Puolin ja toisin meni, ei spekuloida sen enempää.

Naisten jääkiekon pronssiottelu pelataan keskiviikkona kello 13.30. Ottelussa Naisleijonia vastaan asettuu Sveitsi, joka taipui välierässä Kanadalle maalein 10–3.

Pronssiottelusta tulee Suomelle revanssin paikka, sillä Naisleijonat hävisivät alkulohkossa Sveitsille lukemin 2–3.

– Sveitsi-peli jätti paljon hampaankoloon. Olemme valmiita silloin, Toivola totesi haastattelun lopuksi.