Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_78c0da7e6dcb4b47bcee129c39a48f61, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Nato-mailta vastaus Trumpin erikoiseen lausuntoon: ”Vaali­kampanja ei ole teko­syy” – Uutisalue

Nato-mailta vastaus Trumpin erikoiseen lausuntoon: ”Vaali­kampanja ei ole teko­syy”

Naton pääsihteeri vakuutti, että kaikkiin hyökkäyksiin sotilasliittoa vastaan tullaan vastaamaan yhtenäisellä voimalla.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ja useat Nato-maiden ministerit ovat vastanneet Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin lauantaisiin puheisiin.

Trump hämmensi lausunnollaan, jonka mukaan hän rohkaisisi Venäjää tekemään ”mitä hittoa ikinä haluaakaan” niille Nato-maille, jotka eivät käytä puolustus­menoihinsa liittouman asettamaa vähintään kahta prosenttia brutto­kansan­tuotteestaan.

Nato-johtaja Stoltenbergin mukaan kaikenlaiset vihjailut siitä, etteivät Naton jäsenmaat puolustaisi toisiaan, asettaa yhdysvaltalaiset ja eurooppalaiset sotilaat vaaraan sekä horjuttaa sotilasliiton turvaa.

– Kaikkiin hyökkäyksiin Natoa vastaan tullaan vastaamaan yhtenäisesti ja voimakkaasti, Stoltenberg sanoi lausunnossaan Reutersin mukaan.

Puolan puolustusministeri Wladyslaw Kosiniak-Kamysz kirjoitti viestipalvelu X:ssä seuraavasti:

– Naton motto ’yksi kaikkien, kaikki yhden puolesta’ on konkreettinen sitoumus. Horjuttamalla liittolaisten uskottavuutta, heikennetään koko Natoa. Vaalikampanja ei ole tekosyy leikkimiseen liiton turvallisuuden kanssa.

Niin ikään Saksan ulkoministeriö otti asiaan kantaa julkaisemalla sotilasliiton moton englanninkielisellä X-tilillään.

– Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta. Tämä Nato-tunnustus pitää yli 950 miljoonaa ihmistä turvassa – Anchoragesta Erzurumiin.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel sanoi omassa lausunnossaan brittilehti Guardianin mukaan, että huolimattomat puheet Naton varmuudesta ja 5. artiklasta palvelevat vain Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia.

– Olemme kuulleet tämän aiemminkin… Ei mitään uutta auringon alla, kommentoi puolestaan Thierry Breton, Euroopan unionin sisämarkkinoista vastaava komissaari.

– Emme voi heittää kolikkoa turvallisuudestamme joka neljännen vuoden välein riippuen niistä tai näistä vaaleista, lähemmin Yhdysvaltojen presidentinvaaleista, lisäsi Breton.

Bretonin mukaan EU-johtajat ymmärsivät, että oman puolustuksen rahoitusta ja kapasiteettia tulee kasvattaa.

Myös Valkoisen talon tiedottaja Andrew Batesilta kysyttiin Trumpin lausunnoista.

– Murhanhimoisten hallintojen rohkaiseminen hyökkäämään lähimpiä liittolaisiamme vastaan on kauhistuttavaa – ja se vaarantaa Amerikan kansallisen turvallisuuden, globaalin vakauden sekä kotimaan taloutemme, Bates vastasi.

Naton 31 jäsenmaata ovat sopineet käyttävänsä vähintään 2 prosenttia kansallisesta bruttokansantuotteesta puolustusmenoihinsa. Naton mukaan vain 11 maata on onnistunut tavoitteessa.

Source Link is.fi