Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_9edbc0f5250c31fe6bdf89189ff0c504, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Netanjahu ilmoitti hätä­tila­hallituksen muodostamisesta Israeliin – Uutisalue

Netanjahu ilmoitti hätä­tila­hallituksen muodostamisesta Israeliin

Israel jatkoi Gazan hellittämätöntä pommittamista – Israelissa kuolleita noin 1 200 ja Gazassa yli tuhat.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ilmoitti keskiviikkona hätätilahallituksen muodostamisesta oppositiojohtaja Benny Gantzin kanssa. Hätätilahallitus toimii niin kauan kuin taistelut Hamasin kanssa jatkuvat.

Lisäksi Israeliin on muodostettu sotakabinetti, johon kuuluu Netanjahun ja Gantzin lisäksi puolustusministeri Yoav Gallant. Gantz on entinen puolustusministeri ja entinen Israelin puolustusvoimien komentaja.

Oppositiojohtaja Yair Lapid ei ole liittynyt entisen liittolaisensa Gantzin seuraan, mutta Netanjahun ja Gantzin yhteisessä lausunnossa sanottiin, että hänelle olisi ”varattu” paikka sotakabinetissa.

Netanjahun äärioikeistolaiset ja ortodoksijuutalaiset liittolaiset säilyvät hallituksessa.

Israelin armeija on jatkanut keskiviikkona ilmaiskujaan Gazan alueelle tuhoten kokonaisia kortteleita maan tasalle. Samaan aikaan palestiinalaisen äärijärjestö Hamasin lauantaina aloittaman hyökkäyksen ja sitä seuranneen Israelin vastahyökkäyksen uhrimäärä jatkoi nousuaan.

Gazan kaistalla on alueen terveysviranomaisten mukaan kuollut yli tuhat ihmistä ja haavoittunut yli 5 000. Israelilaisia on maan asevoimien mukaan kuollut 1 200.

Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälinen liitto (IFRC) kertoi, että viisi sen työntekijää on kuollut Israelin ja Hamasin välisissä taisteluissa. Neljä heistä kuoli keskiviikkona, kun ambulansseja vastaan iskettiin. Iskuissa kuoli neljä palestiinalaisten Punaisen Puolikuun ensihoitajaa, jotka olivat auttamassa avun tarpeessa olevia, IFRC kertoi.

Israelin iskut ovat ajaneet pitkälle yli neljännesmiljoona ihmistä pois kodeistaan Gazassa.

Avustusjärjestöt vaativat Israelia sallimaan humanitaaristen käytävien avaamisen Gazaan. Israel on saartanut Gazan täysin ja katkaissut alueelta veden, sähkön ja kaasun. Lääkärit ilman rajoja -järjestön edustaja kuvaili tilannetta Gazassa katastrofaaliseksi.

Israel on koonnut Gazan rajalle suuren määrän raskasta kalustoa, ja sen uumoillaan valmistelevan maahyökkäystä. Israelin pääministeri Netanjahu on kuvaillut Hamasin hyökkäystä ”julmuudeksi, jonka veroista emme ole kokeneet sitten holokaustin”.

Israelin armeija vastasi keskiviikkona myös Libanonin ja Syyrian puolelta tulleisiin rakettihyökkäyksiin, mikä vahvisti pelkoja kahden rintaman yhteenotosta.

Suomen ulkoministeriö ilmoitti keskiviikkona järjestävänsä lähipäivinä Suomen kansalaisille ja Suomessa pysyvästi asuville ulkomaalaisille evakuointimahdollisuuden pois Israelista ja Palestiinalaisalueilta, kertoi ulkoministeri Elina Valtonen (kok.)

Valtosen mukaan evakuointi toteutetaan mahdollisuuksien mukaan Suomeen tai lähimmälle turvalliselle alueelle matkustajan suostumuksella ja hänen omalla kustannuksellaan. Ulkoministeriö jatkaa järjestelyjä tiiviissä yhteistyössä muiden Pohjoismaiden kanssa.

Myös Ruotsi ilmoitti keskiviikkona evakuoivansa kansalaisiaan Israelista ja Palestiinalaisalueilta. Ulkoministeriön arvion mukaan Israelissa on noin 3 000 ja Palestiinalaisalueilla arviolta 800 ihmistä, jotka ovat Ruotsin kansalaisia tai joilla on yhteyksiä Ruotsiin.

Source Link is.fi