Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_5c271404611587ecf293902d8b15397e, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Nobelin rauhan­palkinto Ales Bjaljatskille ja ihmis­oikeus­järjestöille – näin valintaa perusteltiin – Uutisalue

Nobelin rauhan­palkinto Ales Bjaljatskille ja ihmis­oikeus­järjestöille – näin valintaa perusteltiin

Nobelin rauhanpalkinnon saavat valkovenäläinen ihmisoikeusaktivisti Ales Bjaljatski, venäläinen ihmisoikeusjärjestö Memorial ja ukrainalainen Center for Civil Liberties -järjestö.

Voittajat julkistettiin tänään kello 12 Suomen aikaa Oslossa. Heidän kuvailtiin osoittaneen, kuinka tärkeää on ”oikeus kritisoida valtaa ja suojella kansalaisten perusoikeuksia”. Voittajia kiitettiin myös pyrkimyksistä dokumentoida ”sotarikoksia, ihmisoikeusrikkomuksia ja vallan väärinkäyttöä”.

Bjaljatski on ollut aktiivinen Valko-Venäjän demokratialiikkeessä 1980-luvun puolivälistä alkaen. Hän on ollut vangittuna vuodesta 2020 ilman oikeudenkäyntiä.

– Hän on omistanut elämänsä demokratian ja rauhanomaisen kehityksen edistämiseen kotimaassaan, Nobel-komitea kuvailee tiedotteessa Bjaltjatskia.

Bjaljatski perusti Vjasna-kansalaisjärjestön vuonna 1996. Ihmisoikeusjärjestö on muun muassa dokumentoinut ja vastustanut poliittisten vankien kidutusta, komitea kertoo.

Lue lisää: Kommentti: Nobelin rauhan­palkinto on vahva viesti Putinille ja Lukashenkalle – ja kaikille diktaattoreille

Rauhanpalkinnon saajat julkistettiin perjantaina Oslossa.

Memorial-järjestö on Venäjän vanhimpia ja kansainvälisesti arvostetuimpia ihmisoikeusjärjestöjä ja se perustettiin jo 1980-luvun lopussa. Komitea kuvailee järjestön olleen eturintamassa puolustamassa ihmisoikeuksia ja lakiin perustuvaa hallintoa.

– Tshetshenian sotien aikana Memorial keräsi ja vahvisti tietoa koskien väärinkäytöksiä ja sotarikoksia, joita tekivät venäläiset ja venäläismyönteiset joukot. Vuonna 2009 Memorialin Tshetshenian-haaran johtaja Natalia Estemirova tapettiin tämän työn takia.

Komitean mukaan kansalaisyhteiskunnalliset toimijat ovat jo useiden vuosien ajan olleet uhkauksien, vankilatuomioiden, katoamisten ja jopa murhien kohteena. Memorial on Venäjällä luokiteltu ”vieraan vallan agentiksi” ja joulukuussa viranomaiset päättivät, että järjestön toiminta ja sen sisarorganisaation toiminta pitäisi lakkauttaa pysyvästi.

– Lakkautukset toimeenpantiin päätöstä seuranneiden kuukausien aikana, mutta ihmiset Memorialin takana ovat kieltäytyneet lopettamasta. Koskien päätöstä pakkolakkautuksesta puheenjohtaja Jan Ratshinsky sanoi: ”Kukaan ei suunnittele luovuttamista.”

Ukrainalainen Center for Civil Liberties puolestaan perustettiin edistämään ihmisoikeuksia ja demokratiaa Ukrainassa. Järjestö perustettiin vuonna 2007.

– Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa 2022 järjestö on osallistunut pyrkimyksiin identifioida ja dokumentoida Venäjän tekemiä sotarikoksia ukrainalaisväestöä vastaan, Nobel-komitea sanoo.

Rauhanpalkinnon saajaksi oli ehdotettu tammikuun loppuun mennessä 343:a henkilöä tai järjestöä.

Viime vuonna Nobelin rauhanpalkinto nosti esiin taistelua sananvapauden puolesta: palkinnon saivat journalistit Maria Ressa Filippiineiltä ja Dmitri Muratov Venäjältä.

Source Link is.fi