Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_efe313b591134dc2e4c4fed078fe518c, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Nooralotta Neziri kertoo kärsineensä emetofobiasta – taustalla traumaattinen kokemus lapsuudesta – Uutisalue

Nooralotta Neziri kertoo kärsineensä emetofobiasta – taustalla traumaattinen kokemus lapsuudesta

Pika-aituri yllättyi Instagramissa saamastaan palautteesta ja päätti kirjoittaa pitkän päivityksen pelostaan.

Aitajuoksija Nooralotta Neziri, 31, on kertonut Instagram-tilillään kärsineensä aiemmin pahasta oksentamisen pelosta eli emetofobiasta.

Neziri harmitteli torstaina Tarinat-osiossa sairastuneensa ”aikuisikänsä rankimpaan” vatsatautiin, jonka hän paljasti myöhemmin olevan norovirus. Samassa yhteydessä hän kertoi taustastaan emetofoobikkona.

– Nuorempana pelkäsin eniten maailmassa oksentamista. Vieläkin se aiheuttaa tosi epämukavaa oloa (kelle ei?), mutta enää en saa paniikkikohtauksia enkä reagoi epämukaviin tilanteisiin oksennuksen tunteella, Neziri kirjoittaa.

Saatuaan yllätyksekseen useita viestejä ihmisiltä, jotka kärsivät samasta vaivasta, Neziri päätti avata kokemuksiaan tarkemmin Instagram-päivityksellä.

Neziri kertoo päivityksessä, että hänen oksentamisen pelkonsa alkoi jo varhain lapsuudessa.

– Ajoimme vakavan hirvikolarin, jossa äitimme sai pysyvän aivovamman. Jouduin näkemään paljon pahoinvointia ja oksentamista niin sairaaloissa kuin kotonakin. Jossain vaiheessa pelkästään sairaalan haju sai mulle kohtauksen aikaan.

Oksettava olo saattoi iskeä kesken koulupäivänkin, ja oksentaminen aiheutti paniikkikohtauksen. Lääkärit tutkivat, sairastaisiko Neziri keliakiaa, mutta vasta aikuisena hän alkoi pohtimaan, voisivatko taustalla olla psyykkiset asiat.

– Ja kyllä – se on ollut sataprosenttisesti reagoimista huonoon oloon ja kokemuksiin, Neziri toteaa.

Yli 20 vuotta traumaattisten kokemuksien jälkeen Nezirin pelot hälventyivät. Nykyään oksentaminen ei aiheuta enää paniikkia, eikä hän koe tarvetta poistua tilanteista pahoinvoinnin takia, muuta kuin ”äärimmäisen harvoin”.

– Oli muuten tosi vaikea taistella kisoissa jännitystä ja oksettavaa oloa vastaan saman aikaan, hän kirjoittaa lisäten lauseen loppuun hikoilevan nauruemojin.

Neziri toivoo hänen päivityksensä auttavan muita oksentamisen pelon kanssa kamppailevia ihmisiä.

Voit lukea koko päivityksen jutun lopussa.

Emetofobia eli oksentamisen pelko

  • Emetofobialla tarkoitetaan sitä, että oksentamisen pelko on liiallista ja se haittaa arkea, elämää ja hyvinvointia.

  • Fobia sisältää usein pelon muiden oksentamisesta, omasta oksentamisesta muiden nähden tai oksentamiselle altistumisesta.

  • Oksentamisen kuuleminen, haistaminen tai näkeminen ja kaikki siihen liittyvät mielikuvat ovat äärimmäisen epämiellyttäviä emetofobiasta kärsivälle. Ne aiheuttavat huolta, pelkoa tai jopa paniikkia.

  • Emetofobia tunnistetaan huonosti. Lievää oksentamisen pelkoa on todettu olevan jopa seitsemällä prosentilla ihmisistä, toisaalta joissain tutkimuksissa elämänaikaisen esiintyvyyden on todettu olevan noin 0,2 prosenttia.

  • Vaiva on huomattavasti yleisempi naisilla kuin miehillä.

Lähde: Terveyskirjasto.

Source Link is.fi