Banner Before Header

Obama sivalsi Trumpin toimia ilmasto­asioissa: ”Neljä vuotta aktiivista viha­mielisyyttä”

Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama vitsaili puheensa alussa sillä, että hän on nykyään tavallinen kansalainen, jonka astuessa huoneeseen musiikki ei enää soi. Mutta nyt hän voi puhua vapaasti pelkäämättä skandaalia kotimaassa.

– Ilmastoasioissa aika on loppumassa, Obama sanoi aluksi.

Obaman mukaan merkittäviä edistysaskelia on saatu aikaan Pariisin sopimuksen jälkeen, ja Glasgow’ssa otetaan uusia askelia.

– Mutta emme ole edelleenkään tehneet riittävästi. Meidän on tehtävä enemmän, ei vain teidän täällä huoneessa, vaan kaikkien.

Obaman mukaan Yhdysvallat aikoo pitää aiemmat päästöleikkauslupauksensa huolimatta Trumpin hallinnon aikaisesta ilmastoskeptisyydestä.

Obama sanoo, että hyvä kehitys pysähtyi mutta ei loppunut Yhdysvalloissa, kun hänen seuraajansa Donald Trump päätti vetäytyä Pariisin sopimuksesta.

– En ollut iloinen siitä.

Obama syytti Trumpia johtajuuden puutteesta ilmastonmuutoksen suhteen, mutta vakuutti kokouksessa, että Yhdysvallat tekee kaikkensa pysyäkseen luvatussa aikataulussa.

Obama kuvaili Trumpin presidenttikautta neljäksi vuodeksi aktiivista vihamielisyyttä ilmastotieteitä kohtaan.

Obama iloitsee, että nykyisen presidentin Joe Bidenin johdolla ilmastotyö jatkuu myös korkeimman hallinnon tasolla.

– Yhdysvaltojen täytyy johtaa.

Obama ilmaisi huolensa siitä, että maailman maat eivät tee tarpeeksi ilmastonmuutoksen estämiseksi.

– Emme ole lähelläkään sitä, missä meidän pitäisi olla. Vaikka Pariisin sopimus oli edistysaskel, suurin osa maista ei ole pitänyt kuusi vuotta sitten antamia lupauksiaan, hän sanoi.

Obama arvosteli Venäjää ja Kiinaa siitä, etteivät ne osallistu COP26-kokoukseen. Obaman mukaan maiden ilmastotoimet eivät ole riittäviä.

Obama kertoo ymmärtävänsä nuorten turhautuneisuutta.

– Pysykää vihaisina! Pysykää turhautuneina! hän sanoi.

Obama kehottaa nuoria kanavoimaan vihansa oikein, pitkäjänteiseen toimintaan.

– Vaatikaa enemmän ja vaatikaa kovempaa. Koska tämä haaste vaatii sen. Valmistautukaa maratoniin pikamatkan sijaan. Näin suuren ongelman ratkaiseminen on monimutkaista, eikä sitä ole koskaan aikaisemmin ratkaistu.

Samalla Obama vetosi nuoriin, jotta nämä tekisivät muutakin kuin osoittaisivat mieltään.

– Meidän pitää rakentaa siltoja ja kuunnella ihmisiä, jotka ovat eri mieltä kanssamme, tai joiden elämää ilmastonmuutoksen vastainen kamppailu vaikeuttaa.

Source Link is.fi