Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_d9fa576af450379bdf5682961fd520ef, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Oletko myymässä asuntoasi? Välittäjän vinkki: ”Suosittelen kaikille myyjille” – Uutisalue

Oletko myymässä asuntoasi? Välittäjän vinkki: ”Suosittelen kaikille myyjille”

Asuntomarkkinat ovat hiljentyneet. Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen kertoo Sp-Kodin ja Nooa Säästöpankin tiedotteessa, että pääkaupunkiseudullakin on tullut tarjontaa selvästi lisää, mikä pidentää myyntiaikoja ja vaikuttaa hintoihin.

Asunnon ostajat jättävät Rantasen mukaan tarjouksia varovaisesti ja jäävät herkästi odottamaan, mitä markkinoilla seuraavaksi tapahtuu ja laskevatko hinnat. Hän arvioi, että myyjä voi joutua tinkimään hinnasta hyvilläkin alueilla, jos hän haluaa saada asuntonsa nopeasti kaupaksi.

– Suosittelen kaikille myyjille, jotka ovat saaneet asunnostaan tarjouksen, neuvottelemaan viimeiseen asti ratkaisusta ostajakandidaatin kanssa. Seuraavaa tarjousta voi joutua odottamaan pitkään, Rantanen sanoo.

Kauppamäärät ovat vähentyneet. Suomen Kiinteistönvälittäjien SKVL:n jäsenyritysten syyskuu noin kolme prosenttia hiljaisempi kuin elokuu.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki kuvaa asuntomarkkinoiden tilannetta silti edelleen vakaaksi.

– Asuntojen pakkomyynneiltä voidaan välttyä, mikäli työllisyystilanne pysyy kohtuullisena, hän arvioi pankin katsauksessa torstaina.

Vaikka kaupankäynti laimeni jo heinäkuussa, tuolloin käytettyjen asuntojen hinnat vielä nousivat. Elokuussa ne laskivat 1,4 prosenttia heinäkuusta.

Sp-Kodin Rantanen odottaa negatiivisen markkinakehityksen käyrän jyrkkenevän vuoden loppua kohti. Myös Kuoppamäki arvioi, että asuntojen hinnat saattavat laskea hieman lisää loppuvuonna.

– Koko vuoden mittaan ennustamme hintojen nousevan keskimäärin 1,5 prosenttia viime vuodesta. Ensi vuonna arvioimme asuntojen hintojen laskevan koko maassa yhden prosentin, Kuoppamäki kertoo.

Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti odottaa tavallista kovempia heilahteluita myös pääkaupunkiseudulla. Hän perustelee tätä korkealla inflaatiolla, korkojen nousulla, kuluttajien epävarmuuden lisääntymisellä ja ostovoiman heikentymisellä.

– Ääriheilahtelutkin ovat mahdollisia asuntojen hinnoissa joillakin tietyillä mikroalueilla pääkaupunkiseudulla, ennakoi Jäntti.

Source Link is.fi