Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_6dca263a0c3f87c6eb469cbdf28f3ea7, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
”On valmistauttava sodan varalta”, Saksan kunnat ja kaupungit vaativat – ihmisille ei olisi suojia sodan syttyessä – Uutisalue

”On valmistauttava sodan varalta”, Saksan kunnat ja kaupungit vaativat – ihmisille ei olisi suojia sodan syttyessä

Saksassa on väestönsuojia vain puolelle prosentille väestöstä. Yle kävi toisen maailmansodan aikana rakennetuissa bunkkereissa, joista ihmiset haluaisivat varata suojapaikkoja.

Ylen kirjeenvaihtaja kävi toisen maailmansodan aikaisissa bunkkereissa, jotka nyt halutaan uudelleen käyttöön.

BERLIINI Jalkojen alla kumisee metro. Labyrinttimäiset käytävät kiemurtelevat 25 kolkon salin välillä, betoniseinissä näkyy vanhojen rakenteiden ja sodanaikaisen elämän jättämiä koloja.

Pilkkopimeässä erikoismaalin fosforihohto ohjaa liikkumista.

Tässä ilmatorjuntasuojassa Berliinin Gesundbrunnenissa majoittui toisessa maailmansodassa enimmillään yli 1 300 ihmistä liittoutuneiden pommittaessa kaupunkia.

Kaikki eivät mahtuneet nukkumaan lavereilla vaan enemmistö joko istua nökötti muovituoleilla riveissä tai seisoi paikallaan kaksi vuorokautta. 48 tunnin jälkeen oli poistuttava ilmanvaihdon vuoksi.

Bunkkereista tuli taas puheenaihe

Nyt maanalaiset suojat ovat jälleen ajankohtaisia. Moni saksalainen pelkää turvallisuutensa puolesta.

Kylmän sodan aikana vanhoja bunkkereita kunnostettiin täysimittaisen ydinsodan varalta. Uusia rakennettiin esimerkiksi metroasemien yhteyteen.

Saksojen yhdistyminen vuonna 1990 aiheutti täyskäännöksen.

– Tunnelma muurin murtumisen jälkeen oli se, että uhkaa ei ole enää. Ajateltiin, että rauhanaika koittaa sekä Saksassa että koko Euroopassa, Berliner Unterwelten eli Berliinin alamaailmat -museon tutkimusjohtaja Reiner Janick selittää.

Harmaapartainen mies lippahattu ja varoitusliivi päällään avaa vanhan, paksun, metallisen oven sementtiseinäisessä kellarissa.

Berliinin alamaailmat -museoyhdistyksen tutkimusjohtaja Reiner Janick esitteli Ylelle toisen maailmansodan aikaisia bunkkereita viime viikolla. Kuva: Anna Karismo / Yle

Venäjän hyökkäyssodan seurauksena saksalaiset pohtivat, voisiko sota tulla taas Keski-Eurooppaan. Ja jos tulee, mikä on paras paikka piiloutua?

Kylmä totuus on, että julkisia turvapaikkoja ei ole. Saksa ei pystyisi suojaamaan kansalaisiaan, jos joku hyökkäisi maahan.

Kaupungit ja kunnat vaativat miljardien eurojen investointeja suojelutoimiin. Saksan armeijan puutteiden ohella maassa on havahduttu myös siviilien suojelun puutteisiin.

Hälytyssireenejä ei ole

Vanha väestönsuojajärjestelmä ilmahälytyksineen olisi aktivoitava kuntien ja kaupunkien edustajien mielestä uudelleen. Myös ilmasireenit purettiin kylmän sodan jälkeen.

– Sodassa ei ole kyse vain siitä, että armeija pystyy puolustamaan Saksaa. Kyse on yleisemminkin väestön suojelemisesta sotaan liittyviltä vaaroilta, Saksan kaupunkien ja kuntien liiton DStGB:n apulaisjohtaja Timm Fuchs sanoo.

Armeijaa varten liittohallitus on perustanut sadan miljardin euron erityisrahaston. Bundeswehrin puutteista raportoidaan säännöllisesti.

Sen päälle hallituksen pitäisi kuntien mielestä investoida suuria rahasummia kansalaisten suojelemiseksi hyökkäyksen sattuessa omalla maalla.

Korkea betoninen, likaantunut ja alareunastaan graffitien peitossa oleva karu bunkkeri tulee ulos noin 1970-luvun kerrostalon sisältä. Vaalea kerrostalo parvekkeineen on rakennettu bunkkerin ympärille.

Berliinin Schönebergissä on jäljellä yksi toisen maailmansodan kerrosbunkkereista. Se vaatii kunnostusta, jos sitä halutaan käyttää väestönsuojana. Kuva: IMAGO/Schöning/ All Over Press

Uusiin bunkkereihin ja sireeneihin tarvittaisiin noin kymmenen miljardia euroa tulevina vuosina. Kunnat ehdottavat liittovaltiolle sitoutumista miljardin euron investointeihin joka vuosi, jotta turvarakenteet saadaan hiljalleen kuntoon.

– Se ei ole paljon, kun kysymyksessä on ihmishenkien suojelu, Fuchs sanoo.

Suojia on vain 0,5 prosentille väestä

Kylmän sodan aikaisista 2 000 julkisesta väestönsuojasta on jäljellä vain 600. Ihmisiä niihin mahtuu vajaat puoli miljoonaa. Saksalaisia on 84 miljoonaa.

Saksojen yhdistymisen jälkeen bunkkereista on tehty varastoja, taidenäyttelytiloja tai asuntoja, niitä on yksityistetty tai purettu tai ne on vain jätetty niille sijoilleen rapistumaan.

Berliini oli toisessa maailmansodassa oikea bunkkereiden pääkaupunki, tutkimusjohtaja Reiner Janick kertoo. Nyt kaupungissa on 23 väestönsuojaa, kun niitä toisessa maailmansodassa oli yli 700.

Dramaattista punaista valoa bunkkerissa, sementtinen käytävä kääntyy oikealle valoa kohti. Ympärillä pimeää.

Toisen maailmansodan aikaiset bunkkerit Berliinin alla olivat pitkään käyttämättöminä. Vuonna 1997 perustettu Berliinin alamaailmat -museoyhdistys järjestää niissä nyt opastettuja kierroksia. Kuva: Anna Karismo / Yle

Periaatteessa vanhat bunkkerit voitaisiin palauttaa uudelleen käyttöön, mutta se vaatisi isoja investointeja, Janick sanoo.

Berliiniläisiä on 3,8 miljoonaa ja väestönsuojapaikkoja kaupungissa 30 000. Se tarkoittaa, että alle prosentti berliiniläisistä pääsisi turvaan. Loput kaupunkilaiset jouduttaisiin evakuoimaan.

Janickin mukaan saksalaiset ovat alkaneet pelätä.

– Ihmiset kyselevät meiltä, voiko bunkkereista varata itselleen paikan. Se ei tietenkään ole mahdollista. Monet rakentavat omalle pihalleen yksityisesti oman suojabunkkerinsa. Bunkkerien ympärille on syntynyt paljon liiketoimintaa.

Kaksi huopatakkeihin pukeutunutta keski-ikäistä miestä kävelee kuvassa oikealle sotilaiden seistessä kiväärit pystyssä taustalla kunniamuodostelmassa.

Saksan puolustusministeri Boris Pistorius vieraili maaliskuussa kollegansa Antti Häkkäsen (kok.) vieraana. Saksan mediassa hänen kerrottiin tulleen ottamaan oppia muun muassa Suomen laajasta väestönsuojaverkosta. Pistorius vieraili Merihaan turvatilassa. Suomessa on suojatilat lähes viidelle miljoonalle. Kuva: EPA-EFE

Source Link yle.fi