Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_e3500e5993cff8c32bea5dadec50a22b, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Osa puhelinmyyjistä jättää kertomatta keskeisiä asioita – ”kiitospaketti” olikin jatkuva tilaus – Uutisalue

Osa puhelinmyyjistä jättää kertomatta keskeisiä asioita – ”kiitospaketti” olikin jatkuva tilaus

Kuluttajaviranomaiset ovat löytäneet puutteita puhelinmyyjien toiminnasta. Markkinaoikeus antoi yhdelle yritykselle 150 000 euron uhkasakot.

Puhelinmyynnissä ostajalla on harkintarauha, muistuttaa Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) johtava asiantuntija Satu Vehviläinen KKV:n blogissa.

Vaikka kuluttaja olisi luvannut ostaa myytävän tuotteen, sopimus ei ole sitova ennen kuin hän on vahvistanut asian kirjallisesti.

– Myyjän on ilmoitettava, että ellei kuluttaja erikseen hyväksy tarjousta, sopimus ei sido kuluttajaa, eikä hänellä ole velvollisuutta maksaa, palauttaa tai säilyttää lähetettyä tuotetta, Vehviläinen kirjoittaa.

Uusi puhelinmyyntiä koskeva laki tuli voimaan viime vuoden alussa, mutta osa yrityksistä ei ole noudattanut sitä.

Lue lisää: Puhelinmyyntiin merkittävä muutos vuoden­vaihteessa

– Puhelinmyynti on erityinen myyntitapa, koska puhelut tulevat kuluttajille yllättäen. Puhelinmyyjiltä edellytetään erityistä tarkkuutta, sillä heidän on mahdotonta tietää, millaisessa tilanteessa kuluttaja on puhelun saadessaan, kuluttaja-asiamies Katri Väänänen sanoo.

Olennaisten tietojen kertominen on hänestä hyvin tärkeää, koska kuluttajat saavat kaikki käytettävissään olevat tiedot puhelun aikana.

Puhelinmyyjän soittaessa vastaaja ei välttämättä ole terävimmillään. Vaikka hän sanoisi ostavansa myytävän tuotteen, hän voi perua sanansa. Tarjousta koskeva sopimus tulee voimaan vasta, kun ostaja on hyväksynyt sen kirjallisesti. Kuva: Emilia Kangasluoma

Yksi velvollisuuksistaan laistanut yritys on AAA-Palvelut, joka myy luontaistuotteita puhelimitse. Kuluttaja-asiamies vei sen viime vuonna markkinaoikeuteen pitkään jatkuneiden lainvastaisuuksien vuoksi.

KKV:n tiedotteen mukaan AAA-Palvelut markkinoi luontaistuotteen toistaiseksi voimassa olevaa tilausta “kiitospakettina” siten, että kuluttajalle jäi käsitys yksittäisen tuotepaketin tilaamisesta.

Kuluttajalle ei selkeästi ja ymmärrettävästi ilmoitettu, että hyväksyessään tarjouksen hän sitoutuu toistaiseksi voimassa olevaan tilaussopimukseen. Päinvastoin hänelle kerrottiin, ettei muita kuluja tai jatkotilausvelvoitteita ole.

Puhelun lopulla viitattiin epäsuorasti tilauksen jatkuvuuteen, mutta markkinaoikeus ei pitänyt tätä riittävän selkeänä ja ymmärrettävänä ilmoituksena sopimuksen kestosta.

– Myyntipuhelun jälkeen myyjän kuluttajalle lähettämässä kirjallisessa tarjouksessa on oltava kaikki keskeiset tiedot, jotta kuluttaja voi suoraan joko hylätä tai hyväksyä tarjouksen, Väänänen painottaa.

Markkinaoikeus määräsi AAA-Palveluille yhteensä 150 000 euron uhkasakolla tehostetut kiellot kuluttajansuojalain vastaisesta aggressiivisesta puhelinmyynnistä ja etämyynnin ennakkotietovelvoitteen laiminlyönnistä.

Lue lisää: Luontaistuotteiden puhelinmyynnistä uhkasakkoja – KKV: harhaanjohtavaa ja aggressiivista

Sähköhammasharjoja myyvä SP Tuonti ja vitamiineja ja ravintolisiä markkinoiva Suomen Terveystukku ovat niin ikään jättäneet kertomatta olennaisia asioita. Niiden myyntipuheluiden jälkeen kuluttajille lähettämissä tekstiviestitarjouksissa ei ole kerrottu esimerkiksi sopimuksen sitovuutta ja ostoksen perumista koskevia sääntöjä.

Esimerkiksi SP Tuonnin tarjoustekstiviestissä käytettiin ilmaisuja ”kiitos tilauksesta” ja ”kuten juuri sovimme”, joilla kuluttajan annettiin ymmärtää, että sopimus olisi jo syntynyt.

Väänänen korostaa, että myyntipuhelussa ei saa antaa harhaanjohtavaa kuvaa tuotteesta ja sopimuksen sisällöstä. Lisäksi on käytettävä selkeitä ja yksiselitteisiä termejä.

KKV tiedotti SP Tuonia ja Suomen Terveystukkua koskevista puutteista pari viikkoa sitten. Yritykset ovat tiedotteen mukaan sitoutuneet tekemään kuluttaja-asiamiehen vaatimat korjaukset.

Puhelinmyynnin keskeiset säännöt

Puhelun aikana myyjän pitää kertoa

  • oma ja yrityksen nimi

  • puhelun kaupallinen tarkoitus

  • etämyyntiä koskevien säännösten mukaiset ennakkotiedot

  • muut ostopäätöksen kannalta olennaiset tiedot kuten sopimuksen kesto ja hinta.

Puhelun jälkeen

  • Myyjän pitää lähettää tarjous kirjallisesti tai muulla pysyvällä tavalla.

  • Tarjouksessa on oltava selvästi esillä kaikki tärkeät tiedot, jotta kuluttaja ymmärtää, mihin hän sitoutuu hyväksyessään tarjouksen.

  • Kuluttajan on hyväksyttävä tarjous kirjallisesti tai muulla pysyvällä tavalla, jotta sopimus tulee voimaan.

  • Myyjän on ilmoitettava, että ellei kuluttaja erikseen hyväksy tarjousta, sopimus ei sido kuluttajaa, eikä hänellä ole velvollisuutta maksaa, palauttaa tai säilyttää lähetettyä tuotetta.

Lähde: KKV

Source Link is.fi