Banner Before Header

Palta: Palvelualojen työvoimapula ei hellitä, vaikka työllisyyden kasvu hidastuu

Työllisyyden kasvu hidastuu palvelualoilla merkittävästi ensi vuonna, mutta se ei poista kroonistunutta työvoimapulaa, arvioi Palvelualojen työnantajat Palta ennusteessaan. Yli 40 prosenttia palveluyrityksistä ilmoittaa Paltan suhdannekatsauksessa työvoimapulan yrityksen suurimmaksi kasvun esteeksi.

Paltan pääekonomistin Martti Pykärin mukaan yritysten työvoimapulaa ja rekrytointivaikeuksia ylläpitää väestön ikääntyminen. Yli 60-vuotiaiden osuus työllisistä on kasvanut finanssikriisin jälkeisinä vuosina kahdeksasta kahteentoista prosenttiin.

Työvoiman ikääntyminen tarkoittaa Pykärin mukaan korvausrekrytointitarpeiden kasvua ja sitä, että tarjottu työpanos on yhä useammin vain osa-aikaista.

Paltan ennusteessa arvioidaan, että työllisten määrä yksityisillä palvelualoilla kasvaa ensi vuonna enää vajaalla 8000:lla, kun tänä vuonna määrän odotetaan kasvavan vajaalla 30 000 työllisellä.

Romahdusta ei odotettavissa

Työvoiman kysyntä säilyy Paltan mukaan voimakkaimpana informaatio- ja viestintäpalveluissa. Liikenteessä ja logistiikassa työllisyyden ei puolestaan odoteta enää ensi vuonna kasvavan lainkaan.

–  Suhdanteen heikkeneminen viilentää työmarkkinoita hetkellisesti, kun työvoiman kysyntä koko talouden tasolla vähenee, Pykäri sanoo tiedotteessa.

Paltan ennusteen mukaan yksityisten palvelualojen liikevaihdon volyymi kasvaa tänä vuonna lähes kuudella prosentilla, kun kasvu viime vuonna oli lähes viisi prosenttia. Ensi vuonna kasvu on ennusteen mukaan noin kaksi prosenttia, kunhan talous piristyy vuoden loppua kohden.

Romahdusta ei Pykärin mukaan ole odotettavissa, mutta yleinen suhdanteen viileneminen, kiristyvä rahapolitiikka sekä kuluttajien ostovoiman heikkeneminen nipistävät myös palveluiden kysyntää.

Source Link is.fi