Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_2b82944819d37399944a8fac77a4ce87, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Patologi varasti Einsteinin aivot ja katosi kuin tuhka tuuleen – vuosia myöhemmin toimittaja todisti käsittämätöntä näkyä – Uutisalue

Patologi varasti Einsteinin aivot ja katosi kuin tuhka tuuleen – vuosia myöhemmin toimittaja todisti käsittämätöntä näkyä

Fyysikko Albert Einsteinin aivot varastettiin ruumiinavauksen yhteydessä ja ne katosivat kuin tuhka tuuleen yli 20 vuodeksi.

Tv-lehti arvioi: Tarina fyysikko Albert Einsteinin varastetuista, kadonneista ja sittemmin löydetyistä aivoista on niin älytön, että sitä on vaikea uskoa todeksi.

Prisma: Einsteinin aivot -dokumentissa kerrataan hämmentävä tarina patologi Thomas Harveysta, joka nappasi salaa aivot itselleen Einsteinin ruumiinavauksen yhteydessä huhtikuussa 1955.

Einsteinin kauhistunut perhe luki lehdestä, että ruumis oli tuhkattu ilman aivoja. Se oli vastoin kaikkia fyysikon toiveita, joka oli ilmaissut ”ettei halunnut ihmisten palvovan luitaan”.

Pitkin hampain Einsteinin poika antoi patologille luvan tutkia aivoja, mutta tietyillä ehdoilla: niitä ei asetettaisi mihinkään esille ja niistä kirjoitettaisi vain tieteellisissä julkaisuissa.

Einstein oli sanonut haluavansa tulla tuhkatuksi, sillä ei halunnut että hänen jäänteensä päätyisivät kenenkään ihmeteltäväksi. Näin toimittiinkin, mutta perheen tietämättä aivot olivat patologin hallussa. Kuva: Arthur Sasse

Kuinkas sitten kävikään. Patologi suhasi ympäri Yhdysvaltoja tarjoamassa aivon palasia tutkijoille. Pala sinne, toinen tänne. Aivoja hän esitteli kellarinsa hyllyllä lastensa kauhuksi ja iloksi.

Harveyn motiivit ovat monitulkintaiset. Hänen sanotaan olleen kunnianhimoinen mies ja maailman suurimman neron ruumiinavaus oli uran tähtihetki. Harveyn mielestä hän oli aivojen ”vartija”.

– Kysyin häneltä, miksi hän päätti poistaa Einsteinin aivot. Hän vastasi, että häntä olisi hävettänyt jättää neron aivot paikoilleen, Harveya haastatellut toimittaja Carolyn Abraham kertoo.

Vuodet kuluivat ja Einsteinin perhe ihmetteli, miksi aivoista ei oltu julkaistu tutkimustuloksia. Jos Harvey ei tutkinut aivoja, niin mitä hän teki niillä?

Einsteinin aivot jäivät unholaan yli 20 vuodeksi, kunnes amerikkalaistoimittaja Steven Levy jäljitti Harveyn Kansasiin. Hän oli pudota tuoliltaan, kun Harvey esitteli hänelle siiderilaatikkoon pakatut ja lasipurkissa lilluvat aivot.

– Että mitä?! Levy kertaa tyrmistystään, kun hän näki Harveyn suurimman aarteen.

Artikkeli levisi kulovalkean tavoin, ja yhtäkkiä Thomas Harveyn nimi oli kaikkien huulilla.

Dokumentti on yhtä vuoristorataa, kun aivot seikkailevat ties missä. Vielä oudompaa on luvassa. Herkimmät voivat kääntää katseensa kohdassa, jossa tv-kameroiden edessä paistatteleva patologi nappaa leikkuulaudan keittiöstään ja silpaisee palan aivoista. Sitten hän ojentaa sen seremoniallisesti japanilaiselle fyysikolle. Meno on kuin sirkuksessa.

Sen jälkeen Harveyn kuvaillaan vielä lähteneen automatkalle Einsteinin aivojen kanssa. Tästä reissusta kirjoitettiin kirjakin, Ajelulla Albertin kanssa.

– En kadu sitä lainkaan, että pidin niitä niin kauan. Olin tietoinen vastuusta, jonka otin kantaakseni. Sen vuoksi tein mitä tein, Thomas Harvey on sanonut.

Taitavasti rakennetussa dokumentissa ei sorruta moralisointiin, vaan tarkastellaan patologin tekosia monelta eri kantilta. Einsteinin perikunnan näkemys aivojen moniin vaiheisiin olisi tervetullut lisä dokumenttiin.

Einsteinin aivot leikattiin noin 240 palaan. Iso osa on nyt Princetonissa.

Nykyään osa Einsteinin aivoista köllöttelee näytillä philadelphialaisessa museossa, joka on lyönyt rahoiksi myymällä muun muassa Einstein-avaimenperiä.

Iso osa aivoista on Princetonin yliopistollisen sairaalan hallussa, jossa niitä säilytetään visusti lukkojen takana. Yksi dokumentin vaikuttavimmista kohtauksista onkin se, kun suuri lasipurkki nostetaan esille pahvilaatikosta. Kuin Bond-elokuvissa konsanaan, niitä vartioi nyt ”tohtori X”, joka on niin salamyhkäinen kaveri, ettei kasvojakaan näytetä.

Harvey kuoli 94-vuotiaana 2007. Hän vakuutti ennen kuolemaansa, ettei hänellä ollut jemmassa enää paloja aivoista. Osia kuitenkin puuttuu, joten on hyvin todennäköistä, että siivuja aivoista löytyy vielä tulevaisuudessa.

– En kadu sitä lainkaan, että pidin niitä niin kauan. Olin tietoinen vastuusta, jonka otin kantaakseni. Sen vuoksi tein mitä tein, Harvey itse järkeili tekojaan.

Prisma: Einsteinin aivot, TV1 ti 27.2. klo 19.00

Source Link is.fi