Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_06186b31342bda12b7748468d065a8f9, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Pekka Toveri Putinista: ”Tässä on samanlaisia piirteitä kuin Saddam Husseinin tapauksessa” – Uutisalue

Pekka Toveri Putinista: ”Tässä on samanlaisia piirteitä kuin Saddam Husseinin tapauksessa”

Ukrainan sodan operatiivisen raportoinnin suoraan itselleen omineen presidentti Vladimir Putinin tilanne vertautuu Irakin entisen presidentin Saddam Husseinin tapaukseen, kertoo kenraalimajuri evp. Pekka Toveri.

Toveri analysoi tiistaina aamupäivällä ISTV:n Ukraina-studiossa muun muassa sodan uutta käännettä ja Venäjän armeijan ongelmia miestappioiden paikkaamisessa. Hän ei usko, että Venäjän armeijan suorituskyky paranee Putinin päätöksen myötä.

Britannian puolustusministeriön maanantaisen raportin mukaan Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu on todennäköisesti siirretty syrjään Ukrainan sodan johdosta. Ministeriö viittaa Venäjän puolueettoman median tietoihin, joiden mukaan Ukrainan sodan operatiiviset komentajat raportoivat nyt suoraan Putinille.

– Tässä on samanlaisia piirteitä kuin Saddam Husseinin tapauksessa. Jos olet vallassa ja alat ajattelemaan olevasi ainut ihminen koko valtakunnassa, jolta onnistuu avaruusraketin tai padon rakentaminen tai sotatoimen johtaminen… Samalla tavalla Saddam Hussein antoi hyvin yksityiskohtaisia ohjeita siitä, miten Irakia puolustetaan ennen amerikkalaisten hyökkäystä vuonna 2003, ja me kaikki tiedämme lopputuloksen, Toveri sanoo viitaten Irakin puolustuksen romahtamiseen parissa viikossa.

– Mikromanagerointi ei paranna suoritusta missään maassa, hän jatkaa.

Lue lisää: Syrjäytettiinkö Putinin ykkös­mies? Tällaisessa myllerryksessä Venäjän presidentin lähi­piiri on nyt

Putin pyrkii johtamaan sekä sotaa että muita tehtäviään Venäjän ylimpänä johtajana. Toverin mukaan tehtävien yhtäaikainen suorittaminen ei onnistu.

– Poliittisen johdon tulisi antaa suuret strategiset tavoitteet, minkä jälkeen sotilaat tekevät suunnitelmat, joilla tavoitteisiin päästään. Tämä ei toteudu, jos poliittinen johto alkaa puuttumaan operointiin, Toveri sanoo.

Ongelmallista on muun muassa se, ettei operaatiolle ole nimitetty yhtä yhteistä sotilaallista johtajaa, vaan johdossa toimivat useat komentajat. Toverin mukaan koordinointi ei näin ollen ole tehokasta.

Johtajan puuttumisesta huolimatta Venäjän armeijalla on asevoimien komentaja, 66-vuotias kenraali Valeri Gerasimov. Julkisuudelta piilossa pysytellyt Gerasimov sopii Toverin mukaan operaation johtoon heikosti, sillä johtamistoimia ei voi tehdä ainoastaan Moskovasta käsin.

– Itselläni on epäselvä kuva siitä, kuka operaatiota johtaa. Lähempänä operaatioaluetta tulisi olla joku, jolla on toimiva esikunta ja toimivaltuudet johtaa kaikkien puolustushaarojen joukkoja. Toiminnan tulisi olla yhteisen johdon puolesta koordinoitua, Toveri sanoo.

Toveri uskoo, että läntisellä tiedustelupalvelulla on tiedossa se, kuka on Venäjän armeijan operatiivinen johtaja ja kuka johtaa erikoisoperaatiota. Avointen tietolähteiden varassa olevia tieto ei saavuta.

– En ajattele sen olevan poikkeuksellista, että komento- ja johtosuhteita ei julkisuudessa kerrota, Toveri tiivistää.

Lue lisää: Pekka Toverilta paljon­puhuva kommentti Venäjän tilanteesta: ”Paras aines oli tulessa jo keväällä”

Source Link is.fi