Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_8c58455271f4d71c368eb799ebb9baa7, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Pelosi osoitti tukensa Taiwanille: ”Solidaarisuutemme Taiwania kohtaan on tärkeämpää kuin koskaan” – Uutisalue

Pelosi osoitti tukensa Taiwanille: ”Solidaarisuutemme Taiwania kohtaan on tärkeämpää kuin koskaan”

Yhdysvaltojen edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi saapui Taiwanin pääkaupunkiin Taipeihin tiistaina alkuillasta Suomen aikaa.

Pelosi on puhunut tänään Taiwanin lainsäätäjien kanssa ja jatkoi suoraan tapaamiseen presidentti Tsai Ing-wenin kanssa.

Pelosi kertoi Taiwanin presidentille, että hänen vierailunsa saarella tekee yksiselitteisen selväksi, ettei Yhdysvallat hylkää Taiwania. Pelosi sanoi tapaamisen jälkeen tiedotustilaisuudessa, että Yhdysvaltojen solidaarisuus Taiwania kohtaan on entistäkin tärkeämpää.

Nancy Pelosi on korkein Taiwanissa vieraillut Yhdysvaltain edustaja 25 vuoteen.

Pelosi kävi ennen Taiwanin-vierailuaan Singaporessa ja Malesiassa, ja hänen Aasian kiertomatkan seuraavina kohteina ovat Japani ja Etelä-Korea.

Nancy Pelosi ja Tsai Ing-wen.
Nancy Pelosi ja Tsai Ing-wen tapasivat Taiwanissa tänään.EPA

Taiwan nostanut hälytysvalmiuttaan

Pelosin saapuminen Taiwaniin on kiristänyt jännitteitä Kiinan, Taiwanin ja Yhdysvaltojen välillä.

Kiina vastustaa vierailua jyrkästi ja on varoittanut Yhdysvaltoja sen mahdollisista seurauksista. Kiina pitää Taiwania itselleen kuuluvana saarena.

– Vierailulla on vakavia vaikutuksia Kiinan ja Yhdysvaltain välisten suhteiden poliittiseen perustaan ja se loukkaa syvästi Kiinan suvereeniutta ja alueellista koskemattomuutta, Kiinan ulkoministeriö tiedotti tiistaina.

Taiwanin hallituksen mukaan maan armeija on nostanut hälytysvalmiuttaan vierailun aikana.

Taiwanin presidentti Tsai Ing-wen sanoi keskiviikkona, että saari ”ei peräänny” raivoisan Kiinan valmistautuessa sotilasharjoituksiin kostoksi Pelosin vierailulle.

Joidenkin tietojen mukaan Kiina aikoo järjestää suuret sotaharjoitukset lähiseudulla torstaista alkaen Pelosin poistuttua Taiwanista.

Kiina reagoi vierailuun talouspakotteilla

Kiina ilmoitti keskiviikkona asettavansa Taiwaniin kohdistuvia talouspakotteita Yhdysvaltain edustajainhuoneen puheenjohtajan Nancy Pelosin Taiwaniin tekemän vierailun vuoksi.

Kiina asetti vientipakotteita luonnonhiekalle ja tuontikieltoja hedelmille sekä kalatuotteille. Luonnonhiekkaa käytetään muun muassa betonin valmistukseen.

Kiina on Taiwanin suurin kauppakumppani. Maiden välisen kaupan arvo oli viime vuonna noin 328 miljardia dollaria.

Kiina uhkaili ”vakavista seuraamuksista” myös Britannialle

Kiinan Britannian suurlähettiläs Zheng Zeguang kommentoi tiistaina, että myös Britannialle tulee vakavia seuraamuksia, jos maan lainsäätäjät vierailevat Taiwanissa.

The Guardian raportoi maanantaina, että Britannian alahuoneen ulkoasiainvaliokunta suunnittelee vierailua Taiwaniin myöhemmin tänä vuonna.

Juttu päivittyy.

Lue myös:

Kongressijohtaja Nancy Pelosi saapui Taiwaniin – vierailusta ärsyyntynyt Kiina aikoo vastata sotilaallisesti

Tämä juttu kertoo, miksi Taiwan hiertää Kiinan ja Yhdysvaltojen välejä ja miksi Nancy Pelosin vierailu on niin merkittävä

Source Link yle.fi