Banner Before Header

Penkkihirmu Fredrik Smulter, 39, seurasi unelmaansa ja löysi yllättävän pestin Ruotsista: ”Kukaan ei tiedä siitä”

Penkkipunnerruksen 401 kilon maailmanennätyksellään vuonna 2015 hämmästyttänyt Fredrik Smulter on tehnyt urheilun saralla uuden ja yllättävän aluevalloituksen.

39-vuotias maalahtelainen toimii nykyään päivätöidensä ohessa jääkiekon pelaajatarkkailijana. Hän raportoi havainnoistaan kovan luokan huippuseuralle, Ruotsin pääsarjassa pelaavalle Örebrolle.

Smulter valmensi penkkipunnerrusuransa jälkeen viisi vuotta Suomen 2. divisioonassa pelaavaa Malax IF:ää, mutta halusi kokea jääkiekon parissa nyt jotain erilaista. Niinpä hän nappasi puhelimen käteensä ja hankki itse itselleen uuden pestin.

– Kukaan ei tiedä siitä, mutta jääkiekko ja jääkiekon tilastot ovat olleet suuri intohimoni yli 30 vuotta, Smulter sanoo.

– Tiesin, että Örebro on hyvin suomiystävällinen jääkiekkoseura. Otin itse heihin yhteyttä, ja sillä tiellä ollaan.

Seurassa pelaavat tälläkin kaudella Jani Lajunen, Petrus Palmu, Robert Leino, Kristian Näkyvä ja Rasmus Rissanen.

Aiempia suhteita Örebrohon Smulterilla ei kuitenkaan ollut lainkaan.

– Jotain vanhoja voimailijoita tunnen sieltä, mutta niillä ei kyllä ole tekemistä jääkiekkoseuran kanssa! hän nauraa.

Fredrik Smulter runttasi vuonna 2014 maailman ensimmäisenä dopingtestattuna ihmisenä 400 kiloa penkistä.

Nykyään teknologia mahdollistaa joukkueille sen, että ulkomaisiakin sarjoja ja pelaajia on helppo seurata. Paikan päällä olevasta avustajasta ei ole kuitenkaan haittaa – varsinkin, kun hän on kaksikielinen. Smulterilta taittuu niin ruotsi kuin suomikin.

– Heille on hyvä, että joku seuraa Suomen jääkiekkoa suomeksi, jos näin voi sanoa. Kyllä hekin ymmärtävät ne pelilliset erot, mutta minulla on kuitenkin suomalainen näkemys.

– Pystyn itse ymmärtämään sekä pelilliset että kulttuurilliset erot. Joku varmasti suuttuu, mutta SHL:llä on vähän kovempi status kuin Liigalla. Toisaalta Suomi on maajoukkuetasolla ajanut ohi Ruotsista.

Smulter seuraa niin kotimaista SM-liigaa, maajoukkuetta kuin Pohjois-Amerikankin sarjoja. Hän katsoo otteluita päivittäin, pääosin kotisohvalta Maalahdesta. Joka viikko hän käy silti peleissä myös paikan päällä.

Pelaajatarkkailija raportoi havainnoistaan seuran urheilutoimenjohtajalle, eli Örebron tapauksessa Niklas Johanssonille.

– Pidän viikoittain yhteyttä Johanssoniin ja kerron hänelle eri pelaajista. He tekevät sitten päätöksiä, jos tekevät, Smulter selvittää.

– On sellaisia ohjelmia, joilla eri pelaajia pystyy seuraamaan. Joistain pelaajista katson jokaisen vaihdon jälkikäteen.

Smulter pitää itseään nimenomaan pelaajatarkkailijana, ei kykyjenetsijänä. Ero syntyy siitä, ettei hän seuraa juurikaan nuoria lupauksia.

– Örebro haluaa valmiita pelaajia, jotka pystyvät tekemään eron kentällä, suomalainen kertoo.

Smulter kertoo haaveilleensa jo valmennusvuosistaan lähtien, että pääsisi joskus jääkiekon ammattilaisorganisaatioon töihin – oli rooli sitten mikä tahansa.

– Tämä on askel kohti sitä unelmaa. Nyt voisi sanoa, että olen ammattilaisorganisaation reunalla, hän kuvailee.

Vaikka haaveet ovat kirkkaana mielessä, tällä hetkellä penkkihirmun keskittyminen on tiukasti Örebro-pestissä. Valmentaminenkin sai jäädä, kun ovi huippuorganisaatioon aukesi raolleen.

– Teen tätä samoin kuin olen tehnyt kaiken muunkin urheilun: suurella intohimolla. Katsotaan mihin se riittää.

Source Link is.fi