Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_148b53adbb1ba2754ee10eee285f5c4d, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Petter Kukkonen avautui rajusti olympiapettymyksen jälkeen – sanoo Yle Urheilulle, että harkitsee oikeasti lopettavansa valmentamisen kokonaan – Uutisalue

Petter Kukkonen avautui rajusti olympiapettymyksen jälkeen – sanoo Yle Urheilulle, että harkitsee oikeasti lopettavansa valmentamisen kokonaan

Yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkonen otti tiistain yhdistetyn suurmäen kilpailun tuloksen raskaasti. Hän ei kisan jälkeen antanut haastatteluja ja kirjoitti Twitterissä, ettei valmenna enää ketään. Nukutun yön jälkeen Kukkonen pysyi yhä kannassaan.

– Eipä se mieli siitä mihinkään ole muuttunut. Twiitti oli tunteenpurkaus, mikä tulee harmituksesta. Tämä on kuitenkin ollut pitkä projekti. En tarkoita vain viimeisiä kuukausia vaan tänne on valmistauduttu useampia vuosia.

Esimerkiksi Iivo Niskanen kertoi 15 kilometrin olympiakultansa jälkeen, että on käytännössä asunut neljän seinän sisällä viimeiset kaksi vuotta panostaessaan kaiken Pekingin olympialaisiin.

– Kyllä meilläkin samalla tavalla on ollut kovat piipussa. Joukkueen jäsenet ja huolto ovat tehneet valtavasti uhrauksia. Jokainen tarina päättyy vähän eri tavalla. Kaikki haluaa sen menevän hienosti, mutta ihan aina ei elämässä onnellisia loppuja tule.

Ilkka Herolan kuudetta sijaa normaalimäen kilpailussa Kukkonen pitää kunniakkaana suorituksena. Valmennus onnistui ja urheilija oli sellaisessa iskussa, että kultaan oli mahdollisuus. Kalusto ei välttämättä ollut kuopiolaisen puolella.

– Kuuden sija on hänen uransa paras olympiastartti kuitenkin. Lähtökohtaisesti kaikki oli kunnossa. Usein huippu-urheilussa on niin, että kaikkien palasten on oltava ihan timanttia jos haluaa pärjätä. Silloin meillä yksi osa-alue ei toiminut kisapäivänä. Lopputulos oli siten pettymys.

Suurmäen kilpailussa Herola ei Kukkosen mukaan onnistunut täydellisesti, vaikka tuuliolosuhteetkaan eivät auttaneet asiaa. Herola oli suurmäen kisassa 16:s.

– Herola on hieno roolimalli ja esikuva lapsille siinä, miten hän suhtautuu urheiluun ja harjoittelee. Ilkka pystyi täällä näyttämään, että hän kuuluu yhdistetyn huipulle. Siitä olen todella ylpeä. Saimme hänet sellaiseen iskuun, että olympiakultakin olisi ollut mahdollinen.

Suurin intohimo mennyt

Kukkonen on toiminut 15 vuotta putkeen vastuuvalmentajana yhdistetyssä. Ensin viisi vuotta Virossa ja sitten kymmenen vuotta Suomessa. Menestystä edellyttävässä huippu-urheilussa tunteiden ääripäät ovat Kukkosen mukaan suuria.

– Vaikka matkan varrella on ollut hienoja asioita ja tämänkin kauden aikana luultavasti tulee vielä hyviä hetkiä, niin viitsiikö tätä enää tehdä. Huippu-urheilussa menestyminen on keskeistä. Joutuu pohtimaan olenko niin hyvä valmentaja, että haluan enää tehdä tätä. En haluaisi enää kovin monen urheilijan unelmia hukata.

Kukkonen myöntää, että suurin intohimo valmentamiseen on mennyt. Olo on osin haikea, mutta toisaalta myös helpottunut.

– Se liekki sisällä ei enää ole sellainen kuin se parhaimmillaan oli. Se on ihan inhimillistä. Kun riittävän kauan tekee, niin sitten on aika siirtyä sivummalle ja tehdä jotain muuta. Vielä on huominen kilpailu ja kolme viikonloppua jäljellä. Sitten on aika huilata. Olen käynyt lomalla, mutta pääni ei ole ollut lomalla ainakaan kymmeneen vuoteen. Ehkä sen jälkeen näen asiat selkeämmin.

Suomalaiset paineettomassa tilassa torstain joukkuekilpailuun

Henkilökohtaisissa kilpailuissa pettymään joutunut Ilkka Herola kertoo, että tiistain suurmäen kilpailu on jo jätetty taakse. Joukkueesta ensimmäisenä hyppäävän Herolan mukaan Suomi pääsee kilpailuun paineettomassa tilanteessa. Joukkue hyppää järjestyksessä Ilkka Herola, Arttu Mäkiaho, Perttu Reponen ja Eero Hirvonen. Hiihtojärjestykset päätetään mäkiosuuden jälkeen.

– Meillä on paineeton ja yllätysvalmis joukkue. Rennoin mielin voimme lähteä tekemään omaa parasta. Henkilökohtaisesti haluan vielä saada hyvän suorituksen tuohon isoon mäkeen. Haluan näyttää itselleni. Joukkuekisa on ihanteellinen paikka toteuttaa se, Herola sanoo.

Ilkka Herolan olympialaiset ovat olleet pieni pettymys. Kuva: Lehtikuva

Pekingin olympialaiset ovat tällä erää Petter Kukkosen viimeiset arvokilpailut Suomen päävalmentajana. Herola on kilpaillut käytännössä koko aikuisuransa Kukkosen alaisuudessa.

– Kisat ovat vielä kesken. Ei ole vielä alettu nostalgisoimaan. Jossain vaiheessa sitä tekee mieli pysähtyä muistelemaan. Koitetaan tehdä huomisesta arvoisensa päätös Petterin valmenusuralle arvokisoissa.

Perttu Reponen jätti suurmäen kisan varotoimenpiteenä väliin. Joukkuekisan aattona Reposen olo on jo hyvä.

– Olotila on kohentunut hyvin. Tänään on ollut ihan tavallinen olo. Hiihtokin tuntui yllättävän hyvältä. Toki on vähän arvoitus miten se toimii kun kunnolla aletaan rykimään. Olympialaisissa kun ollaan, niin mitalia tavoitellaan. Olemme yllätysvalmis joukkue, Reponen sanoi.

Petter Kukkonen arvioi, että Suomi liikkuu joukkuekilpailussa sijoilla viidestä seitsemään.

– Pojilla on hyvä henki päällä. Lähtökohta on se, että koitamme tehdä parhaan kilpailumme täällä. Katsotaan, mitä torstai tuo tullessaan.

Yhdistetyn joukkuekilpailu on ohjelmassa torstaina. Mäkiosuus hypätään kello 10 ja hiihto-osuus kilpaillaan kello 13. Suorat lähetykset TV2:ssa, Areenassa, Ylen verkkosivuilla ja Yle-sovelluksessa.

Lue lisää:

Source Link yle.fi