Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_efe799c811c6c4afe9afc792042dd726, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Menehtyneiden koronapotilaiden aivoissa havaittiin Alzheimerin taudin kaltaisia muutoksia – Uutisalue

Menehtyneiden koronapotilaiden aivoissa havaittiin Alzheimerin taudin kaltaisia muutoksia

Koronaviruksen aiheuttamaan vakavaan koronatautiin kuolleiden potilaiden aivoista on löydetty muutoksia, jotka ovat samantyyppisiä kuin Alzheimerin tautiin sairastuneilla. Asiasta kertovat Lääkäriportaali ja Lääkärilehti (siirryt toiseen palveluun).

Havaintoja tehtiin kolmessa pienessä tutkimuksessa. Kaksi tutkimuksista on vertaisarvioimattomia.

Apulaisprofessori Katja Kanninen Itä-Suomen yliopistosta suhtautuu tuoreisiin tutkimuksiin pienellä varauksella. Kanninen johtaa tutkimusryhmää, joka tutkii ympäristön vaikutuksia aivoterveyteen ja Alzheimerin tautiin.

– Aineistot ovat pienet, ja näissä on tutkittu vakavaan koronasairauteen kuolleita. En lähtisi nyt pelkäämään, että jos nyt on sairastanut koronan, niin sitten siitä johtuen sairastuisi Alzheimerin tautiin tulevaisuudessa, Kanninen sanoo.

Mutta joka tapauksessa on tutkimusnäyttöä siitä, että Alzheimerin taudilla ja koronataudilla on yhteyksiä.

– Yhteyttä on tärkeää tutkia lisää, Kanninen kuvailee.

Alzheimerin tauti on yleisin dementiaa aiheuttava sairaus, se ei ole kuitenkaan ainoa aivoihin liittyvä sairaus, jolla on yhteys koronavirukseen.

Koronavirus infektoi keuhkosoluja. Se voi vaikuttaa epäsuorasti aivoihin, jos keuhkovaurio johtaa hapenpuutteeseen. Hapenpuute altistaa sairauksille, kuten Alzheimerin taudille, Kanninen kertoo.

Monilla seikoilla on vaikutusta: ihmisen geneettisellä alttiudella, rokotuksilla, muilla sairauksilla, sillä, onko ihmisellä jo entuudestaan jokin infektio, silloin kun hän saa koronavirustartunnan.

Kolmasosa koronapotilaista on kertonut saaneensa neurologisia oireita, kuten päänsärkyä tai muutoksia maku- ja hajuaistiin.

Beeta-amyloidi saa aikaan tekijöitä, jotka alkavat tuhota elimistön omaa kudosta

Kahdessa tutkimuksessa löydettiin koronapotilaiden aivoista epätavallisen suuria beeta-amyloidikertymiä. Tutkimukset on julkaistu vertaisarvioimattomina Lancet-lehden preprint-palvelussa (siirryt toiseen palveluun) ja bioRxiv-sivustolla (siirryt toiseen palveluun).

Beeta-amyloidi on peptidi, joka voi suojata ihmistä esimerkiksi bakteereilta ja viruksilta. Alzheimerin taudissa beeta-amyloiditaso aivoissa nousee liian korkeaksi. Silloin beeta-amyloidi saa aikaan tekijöitä, jotka alkavat tuhota elimistön omaa kudosta.

Columbian yliopistossa New Yorkissa tehdyssä tutkimuksessa potilailla havaittiin myös suuria määriä neurofibrillikimppuja eli hermosäiekimppuja, jotka ovat tyypillisiä Alzheimerin taudissa. Tutkimuksessa oli mukana kymmenen koronatautipotilasta ja se on julkaistu Alzheimer’s & Dementia –lehdessä. (siirryt toiseen palveluun)

Tutkittavat olivat sairastuneet koronaviruksen aiheuttamaan vakavimpaan tautimuotoon.

– Jos vastaavia muutoksia esiintyy myös lievemmän taudin saaneilla, se voisi selittää pitkittyneeseen tautimuotoon liitetyn ”aivosumun”, sanoi Columbian yliopistossa tehdyn tutkimuksen vetäjä Andrew Marks uutistoimisto Reutersille.

Voit keskustella aiheesta torstaihin 17.2. klo 23:een asti.

Lue myös:

Source Link yle.fi