Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_fbbe60a926cfb559a83e10a211ddf2ac, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Petteri Orpo: Antti Lindtman ei tunnista, missä Suomen taloudessa mennään | Verkkouutiset – Uutisalue

Petteri Orpo: Antti Lindtman ei tunnista, missä Suomen taloudessa mennään | Verkkouutiset

Eduskunnassa valtiopäivien ensimmäisellä kyselytunnilla opposition SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman totesi, että on kulunut puoli vuotta Petteri Orpon hallituksen ensimmäisistä konkreettisista talouspäätöksistä. Nyt ne vaikuttavat täydellä voimalla.

– Näillä päätöksillä hallitus lupasi saada työllisyyden kasvuun ja pysäyttää velkaantumisen. Nyt viime päivinä olemme saaneet lukea, että on käymässä päinvastoin. Työllisyys on laskussa ja velkaantuminen kasvussa. Luvattua talouskasvua ei näy, Antti Lindtman sanoi.

– Tämän vuoksi hallitus on ajautumassa miljardien lisäleikkauksien ja veronkorotusten kierteeseen. Viime päivinä onkin ollut käynnissä melkoinen ruletti julkisuudessa, kun lukuja on pyöritelty (RKP:n Anna-Maja) Henrikssonin puolesta miljardista pääministerin 1,5 miljardiin ja valtiovarainministeriön kolmeen miljardiin ja sitten vielä kansliapäällikön viiteen miljardiin, Lindtman jatkoi.

Lindtmanin mukaan näyttää siltä, että hallituksen talouspolitiikalta on pohja pettämässä. Hän kysyi pääministeriltä, miten suuret lisäleikkaukset ja veronkorotukset suomalaisia uhkaavat.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) vastasi Antti Lindtmanin jatkavan siitä, mihin tämä jäi loppuvuodesta.

– Eli ei tunnista sitä, missä Suomen taloudessa oikeasti mennään, Petteri Orpo sanoi.

Orpon mukaan lama tai taantuma jatkuu pidempään kuin kukaan asiantuntija osasi keväällä odottaa. Tuolloin ajatuksena oli kuuden miljardin kova ohjelma, joka riittäisi.

– Mutta lama kestää pidempään, sen lisäksi julkiset menot paisuvat. Suurimpana syynä edellisen, demarijohtoisen hallituksen sote-ratkaisu, joka kasvattaa puolellatoista miljardilla pelkästään tänä vuonna menoja, Orpo sanoi.

– Lähtökohta on ensimmäinen joka pitää tunnustaa. Suomi on erittäin vaikeassa tilanteessa. Valitettavasti joudumme tekemään lisää toimia.

– Ja mitä tulee hallituksen talousohjelmaan, sen pohja ei ole pettänyt. Se on entistä tärkeämpi. Siitä pidetään kiinni. Joudumme tekemään sen päälle lisää, Orpo totesi.

Orpon mukaan Lindtman tietää varsin hyvin, että toimien hyvät vaikutukset syntyvät vasta neljän vuoden työllä.

– Nyt tarvitaan päättäväisyyttä ja myös sitkeyttä.

Pääministerin mukaan Suomen talous vaatii uudistuksia, joihin myös tasavallan presidentti viittasi eilen puheessaan.

– Liian kauan on kitkutettu tällä tiellä, 16 vuoteen Suomen talous ei ole riittävästi kasvanut. Se johtaa siihen, että me menetämme hyvinvointimme, Petteri Orpo sanoi.