Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_d068fd3e70a6578350042cfc1aac403d, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Suomi osallistuu kesällä Naton ilmapuolustustehtäviin Mustallamerellä – Uutisalue

Suomi osallistuu kesällä Naton ilmapuolustustehtäviin Mustallamerellä

Hallituksen mukaan tehtävään osallistuminen vahvistaa Suomen tukea Ukrainalle. Operaatio pitää sisällään neljä päivystysviikkoa aseistetuilla Hornet-hävittäjillä.

Hallitus hyväksyi torstaina selonteon Puolustusvoimien osallistumisesta Nato-tehtäviin. Selontekoa käsitellään seuraavaksi eduskunnassa.

Suomi on osallistumassa kesä-heinäkuussa Romaniassa, Bulgariassa ja Mustallamerellä Naton ilmapuolustustehtäviin kahdeksan hävittäjän lento-osastolla ja enintään sadan henkilön voimin.

Selonteon mukaan osallistuminen ilmapuolustustehtäviin osoittaa Suomen valmiuden vastata Naton eteläisempien jäsenvaltioiden turvallisuushuoliin Venäjän Ukrainaan kohdistuvan hyökkäyssodan johdosta.

– Ukraina on pitänyt esillä Mustanmeren turvallisuustilannetta, ja Puolustusvoimien osallistuminen tehtäviin alueella vahvistaisi tukea Ukrainalle myös tältä osin, selonteossa linjataan.

Ilmavalvonnan päivystystoiminta toteutettaisiin yhdessä Britannian kanssa.

Operaatio pitäisi sisällään neljä päivystysviikkoa aseistetulla Hornet-hävittäjillä. Operaatioon osallistuva henkilöstö koostuisi kokonaisuudessaan kantahenkilökunnasta.

Lisäksi Suomi on osallistumassa huhti-toukokuussa Itämerellä Naton miinantorjuntaosaston tehtäviin Katanpää-luokan aluksella ja enintään 40 henkilöllä.

Tehtävät hoidetaan aluksen pysyvällä henkilöstöllä sekä erikseen reservistä palkattavilla sopimussotilailla.

Naton miinantorjuntaosaston päätehtävänä on historiallisten merimiinojen raivaus.

Osasto harjoittelee myös liikkumista miinavaarallisella alueella sekä kehittää miinantorjuntataktiikkaa.

Selonteon mukaan Suomelle on tärkeää osoittaa konkreettisesti sitoutumista ja vastuunkantoa liittokunnan pelotteesta ja puolustuksesta.

– Yhteisen puolustuksen rauhan ajan tehtävät ovat tärkeä osa Naton perusajatusta, jonka mukaan kaikki liittolaiset valmistautuvat tukemaan toisiaan pelotteen ja puolustuksen toteutuksessa koko liittokunnan alueella. Suomi kantaa myös vastuunsa tinkimättä kuitenkaan kansallisen puolustuksen suorituskyvystä, puolustusministeri Antti Häkkänen (kok) kommentoi tiedotteessa.

Nato-tehtävien arvioidaan maksavan yhteensä 7,7 miljoonaa euroa. Kustannuksia kertyy muun muassa materiaali- ja henkilöstökuluista.

Selonteon mukaan mahdollisesti kiristyvässä turvallisuustilanteessa suoraa sotilaallista uhkaa Naton miinantorjuntaosastoa tai ilmapuolustustehtäviä suorittavia osastoja vastaan ei voida sulkea pois.

Suora sotilaallinen uhka Itämeren alueella arvioidaan tällä hetkellä matalaksi.

Ilmavalvonnan päivystystehtäviä aiotaan toteuttaa vain matalan riskin merialueilla sekä Naton jäsenvaltioiden alueilla.

Source Link is.fi