Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_c62962b71bedce4055d4cdcf6eefcc94, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Pikkuleijonan lukion päättötodistus on huimaa luettavaa – näin Oskari Vuorio, 18, pärjäsi ylioppilas­kirjoituksissa – Uutisalue

Pikkuleijonan lukion päättötodistus on huimaa luettavaa – näin Oskari Vuorio, 18, pärjäsi ylioppilas­kirjoituksissa

Suomessa juhlitaan tänä viikonloppuna uusia ylioppilaita. Noin 24 700 nuorta pukee valkolakin päähänsä viikonlopun juhlallisuuksissa ympäri Suomen.

Yksi tuoreista ylioppilaista on Pikkuleijonien pelaaja Oskari Vuorio, 18. Vuorio valmistuu ylioppilaaksi Espoon Haukilahden lukiosta.

Juhlapäivän aattona Vuorion tunnelma oli korkealla.

– On hienoa saada lakki. Mahtava fiilis, hän iloitsee.

Vuorio kirjoitti lukiosta erinomaiset paperit. Lukion päättötodistuksen keskiarvo on komea 9,85 ja ylioppilaskirjoituksista nuorukainen sai tulokseksi ainoastaan laudaturia ja eximiaa.

Lukion päättötodistuksessa lähes kaikki Vuorion aineet olivat puhtaita kymppejä. Matkaan mahtui kuitenkin kaksi mustaa lammasta.

– Ruotsista ja filosofiasta taisi tulla ysit.

Oskari Vuorion kädet täyttyvät ruusuista sekä jääkiekkokaukalossa että ylioppilasjuhlissa.

Jättimenestys koulunpenkillä ei ole tullut ilman ahkeraa uurtamista. Valkolakki ja upeat arvosanat ovat vaatineet kovan pohjatyön.

– Olen panostanut kaikkiin kursseihin läpi lukion. Kun opiskelin kurssien aikana ahkerasti, pohjat olivat aika hyvät, kun lähestyttiin ylioppilaskirjoituksia, Vuorio sanoo.

Ylioppilaskokeet ovat kirjoittajalle varsin stressaava kokemus. Etenkin nykyään, kun korkeakoulut valitsevat opiskelijoitansa yhä enemmän lukiomenestyksen pohjalta. Yli puolet korkeakoulujen opiskelijapaikoista täytetään suoraan todistusvalinnalla.

Vuorio ei murehtinut liikaa, vaan luotti pohjatyön tuovan toivotun tuloksen.

– Jaoin kirjoitettavat aineet kolmelle eri kirjoituskerralle. Se auttoi ajanhallintaa ja ehkäisi stressiä.

Vuorio ei paljasta, kuka oli hänen luokkansa priimus. Hän toteaa vain, että toinen U18-maajoukkueesta tuttu kasvo, maalivahti Aku Koskenvuo, pärjäsi hyvin ylioppilaskokeissa.

– Meillä oli paljon hyviä opiskelijoita, Vuorio tyytyy toteamaan salamyhkäisesti.

Vuoriolla on suhteellisen harvinainen tausta: hän jätti kuudennen luokan välistä ja hyppäsi viidenneltä luokalta suoraan yläasteelle. Päätös luokan ylihyppäämisestä oli selkeä.

– Se [päätös] tehtiin yhteisymmärryksessä kotiväen ja opettajien kanssa. Pelasin vuotta vanhempien kanssa jääkiekkoa, joten siellä oli paljon kavereita. Kun tuli mahdollisuus hypätä heidän kanssaan samalle luokalle, en epäröinyt.

Vuorion opintomenestyksen taimenet on istutettu kotioloissa.

– Meillä arvostetaan opiskelua paljon. Äiti ja isä ovat fiksuja tyyppejä. Olen saanut heiltä aina täyden tuen sekä urheiluun että opiskeluun, Vuorio suitsuttaa.

Vuorion tähtäin on lukittu jääkiekkoammattilaisen elämään.

Ammattijääkiekkoilijan urasta haaveileva sentteri saavutti Pikkuleijonissa MM-pronssia aiemmin keväällä. Hän haluaa opiskelemaan Pohjois-Amerikkaan ja pelaamaan NCAA-yliopistosarjaan – mutta sen aika ei ole vielä. Lahjakkuuden suunnitelmat seuraavaksi vuodeksi ovat jo sinetöidyt.

– Aloitan syksyllä Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa. Yliopisto-opintojen aikataulut ovat aika ihanteelliset: ehdin aamu- ja iltatreeneihin, ja niiden välissä ehtii käydä koulussa.

Entä tulevan lukuvuoden jälkeen?

– Ajattelin opiskella ensi vuoden Suomessa ja pelata Jokerien A-junnuissa. Sen jälkeen haluaisin lähteä Amerikkaan, Vuorio paljastaa.

Tulevaisuuden suunnitelmat ovat nuorella espoolaisella vielä auki. Yksi asia on kuitenkin selvä.

– Haluan pelata jääkiekkoa ammatikseni. Haluan katsoa sen kortin loppuun asti. Mitä haluan tehdä kaupallisella alalla? Sitä en tiedä, mutta haluan varmistaa itselleni kunnon koulutuksen jatkoa varten.

Source Link is.fi