Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_ea57aa4e925c8a2e8df005dbb87781f4, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
26-vuotias hurmuri­näyttelijä menehtyi juuri ennen häitään – Tamara Lundin ja Rami Sarmaston hää­päivä vaihtui hautajaisiin – Uutisalue

26-vuotias hurmuri­näyttelijä menehtyi juuri ennen häitään – Tamara Lundin ja Rami Sarmaston hää­päivä vaihtui hautajaisiin

Rami Sarmasto ja Tamara Lund olivat 1960-luvun alkupuolella Suomessa kuuluisat rakastavaiset. Valovoimaisen taiteilijaparin romanssi kiinnosti kansaa. Ramin ja Tamaran onni päättyi traagisesti tieonnettomuudessa talvisäässä 1965.

Tamara joutui hautaamaan rakkaansa sinä päivänä, kun heidän oli pitänyt mennä naimisiin. Heidän best maninsa, tuhoisassa auto-onnettomuudessa mukana ollut Juhani Lavén kertoo, mitä oikein tapahtui.

Hurmurinäyttelijä Rami Sarmastoa sanottiin Suomen James Deaniksi. Näyttelijöillä oli muutakin yhteistä kuin nuoren kapinallisen olemus. Kumpikin ehti tehdä vain kolme elokuvaa. Kumpikin menetti henkensä nuorena auto-onnettomuudessa, Dean 24-vuotiaana, Sarmasto 26-vuotiaana.

Rami Sarmasto tähditti elokuvat Nuori mylläri (1958), Sotapojan heilat (1958) ja Nuoruus vauhdissa (1961). Päätyönsä Sarmasto teki Turun Kaupunginteatterissa ja lisäksi hän sävelsi ikivihreän kappaleen, Sinun omasi.

Rami Sarmasto näyttelijä Anja Räsäsen kanssa 1958.

Tunnetuin Sarmaston elokuvista on Nuoruus vauhdissa. Sarmasto näyttelee Rami-nimistä kaveria, joka saa alleen moottoripyörän ja osallistuu Ruissalon ajoihin. Televisiossa leffa on nähty monta kertaa.

Nuoruus vauhdissa ehkä kolahti nuorisoon. Rami pääsi sen ajan poppareiden raamatun, Suosikki-lehden kansikuvapojaksi 1963. Kiinnostus kohosi moneen potenssiin, kun Rami Sarmasto ja laulaja-näyttelijä Tamara Lund kohtasivat toisensa.

Nuoret olivat tavanneet ensi kerran Turun Lapsiteatterissa. Tamara oli tuolloin 11-vuotias, Rami kolme vuotta vanhempi. Tuhkimo-näytelmässä Tamara oli kuningatar ja Rami oli prinssi. Rami oli Turussa jo pikku kuuluisuus.

– Hän oli jo muiden turkulaisten nuorisonäyttämöiden sankari. Kaikki tytöt olivat ihastuneet häneen, minä muiden mukana, kertoi Tamara Lund muistelmissaan.

Erään esityksen jälkeen Rami ja Tamara istuivat katsomossa vierekkäin seuraamassa harjoituksia.

Rami Sarmasto ja Tamara Lund West Side Story -musikaalin harjoituksissa Turussa 1964.

– Sydän sykki onnesta, ja kun hän vielä tarjosi minulle Sisu-pastilleja, harras hyvän olon tunne täytti minut, Tamara muisteli.

Treenien loputtua Rami pääsi saatille, mutta ei saanut Tamaralta edes suukkoa, vain vilkutuksen ovelta ja hyvän yön toivotukset.

Tamaran vanhemmat näkivät nuorien kotiin tulon ja huolestuivat. Ja suuri huoli oli Tamarallakin.

– Olin varma, että olin raskaana, ja uskoin sen johtuvan siitä Sisu-pastillista, jonka Rami minulle tarjosi, Tamara muisteli.

Turun Lapsiteatteri paloi 1953, ja toiminta loppui. Rami Sarmasto ja Tamara Lund eivät tavanneet kahdeksaan vuoteen.

Seuraavan kerran nuoret kohtasivat, kun Tamara näytteli Samppalinnan kesäteatterissa.

– Yhtenä päivänä näytökseemme ilmestyi Rami Sarmasto, jonka kaikki tietenkin tunsivat ja jota ihailivat. Hän oli ehtinyt menestyä niin teatterissa kuin filmissäkin ja oli ehdottomasti meidän suomalainen James Deanimme.

– Kun sinä iltana kävelin kotiin pitkin Aurajoen rantaa, oli askel erityisen kevyt. Rami oli valinnut minut juhannustytökseen, Tamara Lund muisteli.

Juhannusaattona pariskunta ajoi Naantaliin ja katseli Ukko-Pekan sillalta kokkoja ja auringonnousua.

– Meidän yömme oli täynnä nautinnollista, kiirehtimätöntä harmoniaa ja onnentunnetta.

Juhannuksen jälkeen tiet erosivat, kumpikaan ei ottanut yhteyttä. Ennen lopullista rakastumista he tapasivat sattumalta Turun teatteripäivillä, ja ajautuivat taas eri teille.

Se lopullinen niitti oli Turun Kaupunginteatterin West Side Story.

Tamara näytteli siinä Anitan roolin. Vastanäyttelijänä oli Rami Sarmasto Bernardon roolissa.

– Se oli loistavin Turun Kaupunginteatterin esitys mitä on ollut. Siinä he todella löysivät toisensa, kertoo Rami Sarmaston ystävä Juhani Lavén, tuolloinen Ylen toimittaja.

Siihen aikaan media ei seurannut julkkispareja yhtä intensiivisesti kuin nykyään. Tätä romanssia lehdissä seurattiin.

Helmikuun 13. päivänä 1965 Rami ja Tamara lähtivät ensimmäiselle duettokeikalleen Harjavallan hiihtokisojen iltajuhlaan. Mukana keikalla oli Ramin ystävä ja armeijakaveri Lavén. Hänen piti olla Ramin best manina pariskunnan häissä vajaan kahden viikon kuluttua.

Rami oli kuskina, Tamara istui kartturin paikalla. Juhani Lavén matkusti takapenkillä.

– Sää oli kovin luminen ja tuiskuinen, ja Ramin autossa oli kesärenkaat, muistelee Lavén.

Humppilassa tuli vastaan ylileveä kuljetus. Kuorma-auton lavetilla oli telaketjukaivuri. Se osui Ramin Cortinaan ja repäisi auton kyljen auki kuin sardiinipurkin. Rami jäi roikkumaan turvavöissä puoliksi auton ulkopuolelle.

Tamaralta murtui kolarissa rintalasta. Lavén selvisi vammoitta.

Kesti kauan ennen kuin paikalle tuli henkilöauto, jolla Rami saatiin sairaalaan. Siellä Tamara rukoili ja toivoi. Sitten lääkäri kutsui hänet huoneeseen, jossa Rami lepäsi.

– Hän makasi selällään, ja hänen kätensä olivat ristissä rinnalla.

Pöydällä hänen vieressään näin hänen kihlasormuksensa ja amulettinsa, joka kuvasi matkustavaisten suojeluspyhimystä pyhää Varvaraa. Minä olin antanut sen hänelle.

Lue lisää: Suomen eturivin filmitähti kuoli vain 29-vuotiaana – järkyttävä ratkaisu suretti suomalaisia

Häät muuttuivat hautajaisiksi. Tamara Lund kuvattiin Rami Sarmaston arkun äärellä 1965.

– Meidän suunniteltu hääpäivämme muuttui hautajaispäiväksi. Elin sen kuin unessa. Minulla ei ole siitä mitään selvää mielikuvaa, paitsi etten olisi halunnut panna Ramia hautaan, Tamara muisteli.

Sinun omasi -kappaleen lisäksi Rami Sarmasto ehti säveltää laulun Tyttö kaivolla. Sanat näihin kirjoitti Tamara Lund. Sinun omasi julkaistiin kuukausi Ramin kuoleman jälkeen.

Meidän suunniteltu hääpäivämme muuttui hautajaispäiväksi. Elin sen kuin unessa. Minulla ei ole siitä mitään selvää mielikuvaa, paitsi etten olisi halunnut panna Ramia hautaan

Moni on versioinut Rami Sarmaston sävelyksen Sinun omasi, myös Tamaran tytär Maria Lund. Nyt Maria hieman katuu, että tuli levyttäneeksi kappaleen vuonna 2005.

– Olin ehkä nuori ja hölmö, kun minulla oli sellainen ajatus, että minun täytyy saada tehdä tämä. Äiti oli juuri kuollut. Kappaleen levytys tuntui siinä vaiheessa hyvältä idealta. En koe sitä enää hyväksi, Maria Lund kertoo.

Marian mielestä äidin versio on se ainoa ja oikea.

– Nimenomaan sen taustan takia. Mikä tekee siitä erityisen on se, kun sieltä kuuluu se pala kurkussa, kun sitä on äänitetty.

Rami Sarmasto poistui keskuudestamme 26-vuotiaana. Hänestä olisi kenties tullut suuri kotimainen tähti , jos elonpäiviä olisi riittänyt.

Lue lisää: Suomalainen Albert ehti käydä Hollywoodin huipulla, kunnes kaikki päättyi hirveään tragediaan – lapset paljastivat jälkikäteen totuuden kodin seinien sisältä

– Hän oli Suomen lahjakkaimpia näyttelijöitä sekä elokuvassa että teatterissa. Hän olisi päässyt pitkälle. Hän oli niin lahjakas kaveri kuin olla voi, sanoo Juhani Lavén.

Tv-lehden Valkokankaan tragediat -sarjassa muistellaan suomalaisnäyttelijöiden traagisia kohtaloita

Source Link is.fi