Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_a971bedccc28b5009df35412314bb663, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Pitäisikö kiinalaisturisteja testata ennakkoon tai käskeä pitämään maskia lentokoneissa? Krista Kiurun mukaan Suomi odottaa EU-maiden linjaa – Uutisalue

Pitäisikö kiinalaisturisteja testata ennakkoon tai käskeä pitämään maskia lentokoneissa? Krista Kiurun mukaan Suomi odottaa EU-maiden linjaa

EU-maat kokoontuvat huomenna keskustelemaan yhteisistä rajoituksista Kiinasta tuleville matkustajille. Koronavirustartunnat lisääntyivät Kiinassa nopeasti, kun maa höllensi rajoituksia viime vuoden lopulla.

Krista Kiuru (sd.) sanoi, että Suomi odottaa EU:n yhteistä linjaa koronarajoituksiin, ennen kuin alkaa tehdä päätöksiä kansallisella tasolla. Kuva: Jyrki Ojala

EU odottaa nyt puntit tutisten, tuleeko Kiinasta uusi koronavyöry, kun kiinalaiset saavat vihdoin taas matkustaa laajemmin. Koronavirustartunnat ovat lisääntyneet Kiinassa nopeasti sen jälkeen, kun maa höllensi tiukkoja koronarajoituksiaan viime vuoden lopulla.

Nyt kun kiinalaiset saavat taas matkustaa vapaammin, eri puolilla on herännyt huoli siitä, leviääkö turistien mukana uusia, ärhäkämpiä virusmuotoja.

Kiinan heikko koronarokotuskattavuus huolettaa myös perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurua (sd.).

Rokottamaton kansa yhdistettynä viruksen kovaan leviämiseen, siitä voi koitua pahempia virustyyppejä, Kiuru sanoo Ylelle.

Tämän vuoksi EU-maat kokoontuvat huomenna keskiviikkona keskustelemaan virkamiestasolla siitä, pitäisikö Kiinasta tuleviin matkailijoihin kohdistaa rajoituksia viruksen leviämisen estämiseksi.

Suomessakin odotetaan EU:n yhteistä linjaa, Kiuru sanoo. Hän ei ota vielä kantaa siihen, miten Suomi aikoo itse varmistaa koronaturvallisuuden, vaikka kiinalaisia turisteja tulisikin maahan sankoin joukoin.

Muutamat maat ovat jo itsenäisesti päättäneet kiinalaisturisteihin kohdistuvista koronarajoituksista: muun muassa Australia, Kanada, Britannia, Ranska ja Yhdysvallat ovat päättäneet kiristää maahantulovaatimuksiaan Kiinan heikentyneen koronatilanteen vuoksi.

Suomessa toivotaan EU:n yhteistä linjaa siitä, vaaditaanko Kiinasta matkustavilta turisteilta negatiivista koronatodistusta.

Virkamieskokouksessa puhutaan varmasti siitä, pitäisikö kiinalaisilta turisteilta vaatia ennakkotestiä aina EU-maihin tultaessa tai pitäisikö EU:ssa vaatia kiinalaisilta turisteilta lentokoneissa kasvomaskin käyttöä, Kiuru ennakoi.

Aivan tuore tieto näyttäisi kertovan myös siitä, että Ruotsi on ottamassa myös tuon ennakkotestitodistuksen käyttöön, hän sanoo.

Ruotsi on tällä hetkellä EU:n puheenjohtajamaa.

Talvisesongilla Suomeen tulevat turistit suuntaavat useimmiten Lappiin. Sinne suuntaavat myös monet kiinalaisturistit, ja siksi ennakkotestaus saattaisi olla paikallaan, sanoo Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas.

Se ratkaisee, millainen varianttikanta Kiinassa on. Jos Kiinassa jyllää XBB.1.5-variantti, olisi Suomenkin vaadittava ennakkotestausta kiinalaisilta turisteilta.

Kahdesta eri omikron-muunnoksen yhdistymisestä syntynyt XBB.1.5 tarttuu herkästi, ja leviää sen takia maailmalla nopeasti. Esimerkiksi Yhdysvalloissa noin 40 prosenttia uusista tartunnoista on kyseistä varianttia.

Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ei ole suositellut Kiinasta Suomeen suuntaaville matkailijoille rajoituksia. Infektiotautien johtava asiantuntija Jari Jalava vetosi joulukuun lopussa Ylen haastattelussa siihen, että virusmuunnosten leviämistä ei ole aiemminkaan pystytty estämään.

Laajaa maskien käyttöä ei vielä voi sanoa varmaksi

Suomen koronatilanne on ollut Kiurun mukaan heikohko viime vuonna, mutta sen kanssa on kuitenkin pärjätty.

Tiedot uudesta virustyypistä ovat Kiurun mukaan myös vielä sen verran vähäiset, että on vaikea tietää, millaiseksi se muovaa ihmisten arkea.

Sen takia maskien käytön laajentamista ja sen vaikutusta tautitilanteeseen on vielä liian aikaista arvioida.

Sosiaali- ja terveysministeriö joutuu tässä tilanteessa ohjaamaan THL:ää siihen suuntaan, että saamme puolueetonta tietoa lisää. Tällä hetkellä meillä ei ole tietoa esimerkiksi sairaaloiden kuormittavuudesta, koska tietoja ei ole kerätty. Jotta me voimme arvioida Suomen koronatilannetta, olisi hyvä, että nämä tiedot olisivat, Kiuru toteaa.

Juttua muokattu 3.1. 2023 klo 17.30: Kiurun mukaan koronatilanne on ollut heikohko viime vuonna eikä tänä vuonna, kuten jutussa alun perin luki.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 4.1.2023 klo 23:een asti.

Source Link yle.fi