Banner Before Header

Poliisi on saamassa valmiiksi tutkinnan Oulun poliisilaitoksen sairastumisista – rikosnimikkeinä törkeä vamman tuottamus ja vaaran aiheuttaminen

Oulun entisessä poliisitalossa tehdyn remontin rikostutkinta on loppusuoralla.

Lapin poliisilaitoksen tutkinta liittyy Oulussa Rata-aukiolla sijainneen poliisitalon remontin aikaisiin sisäilmaongelmiin ja työntekijöiden sairastumiseen. Remonttia tehtiin vuosina 2016–2017.

Noin puolet työntekijöistä, 140 ihmistä, otti yhteyttä työterveyshuoltoon. Aluehallintovirastolle ilmoitettiin 47 työperäistä sairastumista, ja 22 työntekijää sai astmadiagnoosin.

Asianomistajia on useita kymmeniä. Remontin aikana poliisitalossa työskennelleiden henkilöiden epäillään sairastuneen lupaprosessin ja hankkeen suunnitteluun liittyvien laiminlyöntien seurauksena.

Rikoksesta epäiltynä on kuulusteltu kahdeksaa henkilöä. Mahdollisia rikosnimikkeitä ovat muun muassa törkeä vamman tuottamus ja vaaran aiheuttaminen. Poliisi ei ota kantaa siihen, ketä on kuultu rikoksesta epäiltynä.

Aiemmin aiheesta tehtiin myös tieteellinen tutkimus, jossa todettiin, että kaikkien sairastuneiden työtiloista löytyi vahvoja myrkyntuottajia. Tutkimuksen tekivät kaksi Oulussa työskentelevää lääkäriä.

Poliisin mukaan tämän tyyppinen sisäilmaongelmiin liittyvä rikosjuttu on poikkeuksellinen, eivätkä rikosvastuukysymykset ole asiassa yksiselitteisiä.

Työnantajan vastuu on jo aiemmin käsitelty asian kohdalla. Valtakunnansyyttäjänvirastossa todettiin, että työnantajan osalta ei ollut syytä epäillä rikosta.

Nyt käynnissä olevassa tutkinnassa vastuu on Lapin poliisilaitoksella, koska asianomistajat ovat Oulun poliisilaitoksen henkilöstöä.

Poliisi tiedottaa seuraavan kerran, kun esitutkinta saadaan päätökseen. Nyt tutkinta on loppulausuntovaiheessa.

Source Link yle.fi