Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_6c7abeb65513a6b2462544c05f4b2b00, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Post-it-laput työpaikan pukukaapissa innostivat Virpin pysyvään muutokseen – paino putosi 20 kiloa – Uutisalue

Post-it-laput työpaikan pukukaapissa innostivat Virpin pysyvään muutokseen – paino putosi 20 kiloa

Nelisen vuotta sitten Virpin, 48, jokainen maanantai alkoi näin: hän punnitsi itsensä, kirjasi painonsa post-it-lapulle ja vei sen töihin. Lapun hän laittoi näkyville pukukaapin oveen.

Kyse oli leikkimielisestä tempauksesta, johon Virpi ja hänen työkaverinsa olivat päättäneet haastaa toisensa. Yhteisenä tavoitteena oli se, että jokainen saisi pudotettua painoaan. Moni koki, että pudotettavaa olisi.

Virpille ylipainoa oli kertynyt vuosien mittaan jokaisen raskauden jälkeen. Hänellä on viisi – nyt jo aikuista – lasta.

– Aloin huomata, että taas on yksi kesä mennyt – ja taas pitää ostaa entistä isompia vaatteita, Virpi muistelee.

Virpi yritti aina välillä hallita painoaan, mutta turhaan.

– Jokaisen raskauden jälkeen yritin laihdutella, mutta se oli sellaista jojoilua.

Painon sahaaminen ylös ja alas on paitsi raskasta, myös terveydelle haitallista. Virpin kohdalla työpaikan haaste toimi, sillä jotain loksahti kohdilleen.

– Kun porukka lähti yhdessä innolla mukaan, ajattelin, että ehkä tämä tästä lähtee minullakin.

Meillä oli aivan mahtava yhteishenki.

Lappusysteemi sopi Virpille, sillä muutoksen pystyi näkemään konkreettisesti. Hän koki myös onnistumisen tunteita.

– Meillä oli viiden naisen tiimissä aivan mahtava yhteishenki ja meininki. Se näkyi muun muassa siinä, että namit puuttuivat kahvipöydästä ja niiden sijaan kahvipöytään tuotiin esimerkiksi pähkinöitä. Autoimme ja kannustimme toisiamme.

Vaatekoko pieneni roimasti

Haaste alkoi syksyllä 2018. Vuoden 2019 joulukuussa Virpin paino oli pudonnut 18 kiloa, ja vaatekoko oli muuttunut XL-koosta M-kokoon.

– Joku ”luovutti” jo ennen joulua, mutta minulla jäi vaihde päälle.

Ennen liikunta oli pakkopullaa, nykyään ilo.

Ulkoisten muutosten lisäksi Virpi huomasi, että keventynyt kroppa vaikutti myös arkeen – hän alkoi esimerkiksi nukkua paremmin.

– Onhan ihmisellä kevyempänä mukavampi olla. Sitä liikkuukin ihan eri tavalla. Ennen liikunta oli minulle pakkopullaa, nykyään se on ilo.

Eniten Virpi tykkää käydä kävelylenkeillä koirien kanssa. Lisäksi hän tekee kotona lihaskuntoharjoittelua. Liikeohjeita hän on saanut fysioterapeutilta ja netistä.

– Minulla on nilkka- ja käsipainot sekä kahvakuula. Aina kun en ole iltavuorossa, teen kotona jumpan. Se voi olla vaikka vain 15 minuuttia.

Aluksi Virpi laittoi nilkkapainot jalkoihinsa, kun hän lähti koiralenkille.

– Pikkuhiljaa mukaan tulivat esimerkiksi askelkyykyt ja jalkojen nostot. Ensin muutama, ja siitä ne määrät pikkuhiljaa lisääntyivät. Nilkkapainot ovat vieläkin hyvät kävelylenkeillä.

Muutos lähti siitä, että jätin kaiken sokeripitoisen pois. Pikku hiljaa huomasin, että olo kevenee.

Irti sokerista

Elämäntapamuutoksessa Virpi alkoi liikunnan lisäksi kiinnittää huomiota syömiseen. Aiemmin Virpin syömiset olivat sitä sun tätä. Annoskoot olivat suuria, ja yksi sipsipussi saattoi mennä yhdellä istumalla.

Lisäksi Virpi joi runsaasti limsoja ja siideriä. Viikossa saattoi tyhjentyä neljä isoa limsapulloa, sikspäkki siideriä ja lasillinen tai kaksi valkoviiniä.

– Kyllä siinä sokerit paukkuivat. Muutos lähti siitä, että jätin kaiken sokeripitoisen pois. Pikkuhiljaa huomasin, että olo keveni – ja teki mieli liikkua entistä enemmän. En enää puuskuttanut kuin höyryveturi.

Limsat ja alkoholijuomat Virpi vaihtoi veteen. Hän jätti ruokavaliostaan pois myös pullat, karkit, mehut ja sipsit. Kokonaan ilman alkoholia Virpi oli kymmenen kuukautta.

Nyt Virpillä on rennompi linja, ja lomamatkalla hän saattaa juoda ruoan kanssa valkoviiniä. Tosin joskus kuluu useampikin kuukausi, ettei hän juo alkoholia lainkaan.

– Syön myös herkkuja, mutta enää se ei tarkoita mitään mättöpussia, vaan esimerkiksi suklaanappia aamukahvin kanssa.

Virpin puoliso on kuulemma jauhopeukalo, ja toisinaan Virpi saattaa syödä siipan tekemän kakunpalan. Ennen kakkupaloja saattoi maistua useampikin päivän aikana.

Kun mies intoutuu leipomaan, hän kyselee tunnustelevasti Virpiltä, kuinka monta herkkua tämä kenties haluaa syödä ja linjaa sen mukaan taikinan koon.

Virpin mielestä elämäntapamuutokseen kannattaa lähteä maltilla askel kerrallaan.

Ei enää takaisin vanhaan

Virpin syömisiä voi nykyään kuvailla säännölliseksi ja joustavaksi.

– Työpaikan tyhy-iltoina tulee syötyä enemmän, mutta se ei jää päälle. Ja kun grillaamme, heitän grilliin runsaasti kasviksia ja vaikka kanaa tai kalaa.

Veden juomisesta tuli Virpille uusi tapa. Limsa on nykyään vain satunnainen saunajuoma.

– Iltapalalla kuluu helposti puoli kiloa kasviksia ja hedelmiä. On kivempi fiilis, kun olo ei ole tunkkainen ja raskas nukkumaan mennessä.

On helpompaa olla, kun pitää itsensä kevyenä.

Aamupalaksi Virpi syö yleensä puuroa, jogurttia ja leipää.

– Olo pysyy seuraavaan ruokaan asti hyvänä, ja jaksan hyvin aamupäivän töissä.

Tavoitteena Virpillä on yksinkertaisesti se, että hän ei enää palaa vanhoihin elintapoihin. Puntarilla hän ei enää käy, vaan seurailee lähinnä vaatekokoa.

– On helpompaa olla, kun pitää itsensä kevyenä.

Liikunta ja terveellinen ruokavalio ovat Virpille myös keino hoitaa nivelongelmia, joista hän on kärsinyt viime aikoina.

”Korvikkeet” auttoivat herkkuhimoon

Helppoa ei muutos ollut, varsinkaan alussa. Herkkuhimot koettelivat välillä ankarasti. Tähän Virpi kehitteli toimivan kikan: ”korvikkeet”.

– Jos teki mieli suklaata, totesin, että juopa litra vettä!

Lisäksi kasvikset nousivat uuteen arvoonsa.

– Alussa tein meille porkkanatikkuja iltapalaksi. Salaatista tuli sittemmin kestoiltapala.

Yritän lisätä annoksiin kasviksia ja hedelmiä.

Iltaisin Virpille maistuvat etenkin hedelmä- ja kasvissalaatit, joissa on myös esimerkiksi kanaa ja täysjyvänuudelia. Toisinaan Virpi herkuttelee kaura- tai jyväpatongilla.

– Muutenkin yritän miettiä iltapalan kevyen vaihtoehdon mukaan, oli sitten kyse kotihampurilaisista tai tortilloista. Lisäksi yritän lisätä annoksiin kasviksia ja hedelmiä annoksiin muodossa.

Perinteiset sipsit Virpi korvaa esimerkiksi linssi- tai kikhernesipseillä. Montaa kourallista sipsejä ei Virpi nykyisin tosin enää syö. Vähempikin riittää.

Makeanhimo helpottuu jo viidellä karkilla, kun ennen karkkia meni melkein pussi kerralla.

– Ostan edelleen kotiin irtokarkkeja. Mies kyselee monesti, että meinaatko syödä nuo joskus ennen kuin ne kuivuvat.

Oletko sinä tehnyt elämäntapamuutoksen ja pudottanut painoasi? Miten onnistuit? Lähetä viesti: noora.valkonen@iltasanomat.fi – ja kerro tarinasi.

Source Link is.fi