Banner Before Header

PRH oli vähällä joutua viemään päätöksensä oikeuteen – natsi-Saksaan viitannut toiminimi meni heittämällä läpi

Pirkanmaalla Lempäälässä yritystoimintaa harjoittava mies onnistui toukokuussa rekisteröimään yrityksensä nimellä oy Arbeit macht frei ltd.

Kyse on saksankielisestä lauseesta, joka oli kirjoitettu natsien suurimman keskitysleirin Auschwitzin porttiin. Suomeksi käännettynä ”arbeit macht frei” tarkoittaa ”työ vapauttaa”.

Patentti- ja rekisterihallitus kertoi nimen läpimenosta eilen Twitterissä. Samalla se vakuutti nimen hyväksymisen olleen virhe ja kertoi selvittävänsä, onko toiminimen rekisteröintipäätös mahdollista purkaa korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

– Kyseessä on käsittelijämme valitettava virhe. Käsittelijä ei osaa saksaa eikä muistanut tämän ilmaisun hyvän tavan vastaisuutta, PRH:n viestintä kirjoitti Twitterissä.

Nyt Patentti- ja rekisterihallituksen rekisteripäällikkö Lalli Knuutila kertoo, ettei PRH joudukaan viemään päätöstään korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Yrityksen rekisteröinyt henkilö nimittäin myöntyi itse vaihtamaan toiminimen Pirkanmaan PMT Tekniikka Oy:ksi.

– Olimme tähän elinkeinonharjoittajaan yhteydessä, kun tämä tapaus nousi esille ja huomasimme sen sisäisesti. Lähetimme hänelle kirjettä ja tarjosimme mahdollisuutta muuttaa toiminimeä maksutta, Lalli kertoo.

– Hän ei kuitenkaan silloin halunnut muuttaa nimeä, joten jouduimme harkitsemaan purkuhakemuksen vireille laittamista. Maanantaina yrittäjä lopulta muutti mielensä ja vaihtoi yrityksen nimen, hän jatkaa.

Aamulehti oli maanantaina tavoittanut yrittäjän kommentoimaan natsi-Saksaan viittaavaa Arbeit macht frei -nimeä. Tässä kohtaa hän ei ollut vielä päättänyt nimen muuttamisesta neutraalimpaan muotoon. Yrittäjä perusteli nimeä raamatullisella sanomalla ja kiisti, että hänellä olisi muunlaisia aatteellisia vaikutteita.

– Jos joku aikaisempi hirmuhallitsija, jonka nimeä en edes halua ääneen lausua, mihin toimittaja ilmeisesti viittaa, on väännellyt Raamatun sanomaa edukseen, se ei minulle kuulu, hän kommentoi Aamulehdelle.

Ennen Arbeit macht frei -nimeä yrittäjä oli koettanut rekisteröidä yrityksensä nimellä The Final Solution Oy. Myös tämä nimi on poimittu suoraan natsi-Saksasta, jossa lopullinen ratkaisu viittasi suunnitelmaan tuhota juutalaisia järjestelmällisellä kansanmurhalla.

Tätä nimeä PRH ei ollut hyväksynyt. Oliko siis PRH:n seula tiukempi tämän nimen suhteen kuin läpimenneen?

– Tässä saattoi olla sellainen seikka, että rekisterissä oli jo tuolla tai tuon suuntaisella nimellä oleva yritys. Samalla toimialalla on ollut samansuuntainen nimi ja tuo ehdotus on sitten pysähtynyt sekoitettavuusesteeseen, rekisteripäällikkö Knuutila sanoo.

Knuutila ei muista, että PRH olisi koskaan aiemmin joutunut harkitsemaan sellaista vaihtoehtoa, että sen täytyisi pyytää korkeimpaa hallinto-oikeutta purkamaan PRH:n käsittelijän tekemä toiminimen rekisteröintipäätös.

– Tällaiset hyvän tavan vastaiset nimet ovat varmaankin aiemmin jääneet kiinni jo käsittelyssä.

Patentti- ja rekisterihallituksessa pidetään päivittäin kokouksia, joissa esitettyjä toiminimiä käydään läpi. Knuutilan mukaan Arbeit macht frei -nimi ei kuitenkaan ollut noussut tällaisessa kokouksessa esiin, koska käsittelijä oli sen hyväksynyt nimeen sen enempää huomiota kiinnittämättä.

– Olemme nyt tarkentaneet ohjeistusta, että jos jonkin nimen merkitys tuntuu käsittelijästä arveluttavalta, niin hänen pitää kysyä asiasta kollegalta tai nostaa nimi esiin nimikokouksessa.

Lempääläläisen elinkeinonharjoittajan yrityksen toimialaksi on kaupparekisterissä merkitty muun muassa maanteiden tavarankuljetus, moottoriajoneuvojen huolto ja korjaus sekä moottoriajoneuvojen koneiden ja laitteiden varaosien myynti.

Yritys tarjoaa rekisterin mukaan myös konsultointi- ja perimispalveluita sekä kiinteistöjen remontointipalveluita.

Helsingin Sanomien Asiakastiedosta saamien tietojen mukaan yrittäjällä itsellään on useita henkilökohtaisia maksuhäiriöitä.

Source Link is.fi