Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_eb6566b1203823316a758feffefd78c1, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Professori: Nyt on ihan hyvä hetki sopeuttaa taloutta, mutta yksi työkalu hallituksen pakista puuttuu – Uutisalue

Professori: Nyt on ihan hyvä hetki sopeuttaa taloutta, mutta yksi työkalu hallituksen pakista puuttuu

Jos talous hyytyy ja verotulot laskevat, hallitus joutuu uuden kysymyksen eteen. Professori Niku Määttäsen mukaan turvallinen vaihtoehto tähän olisi sallia verotuksen kiristäminen.

Mies seisoo luokkahuoneessa kädet puuskassa ja katsoo vasemmalle ikkunasta ulos. Taustalla valkoinen tussitaulu.

– Opposition kritiikki oli vähän liioiteltua ja nyt he joutuvat hallituksessa selittämään sitä, että alijäämä tulee olemaan miljardiluokkaa vielä hallituskauden lopussakin, professori Niku Määttänen sanoo. Kuva: 2022 Sara Aaltio

Hallitus julisti laittavansa velanoton kuriin, mutta ensi vuonna otetaan velkaa yhtä paljon kuin aiemminkin.

Helsingin yliopiston professori Niku Määttänen ei ole yllättynyt.

– Budjetti pitää sisällään vasta osan hallitusohjelmaan kirjatuista toimenpiteistä. Ei tämä kovin merkittävästi vahvista julkista taloutta, mutta jonkin verran.

Määttäsen mukaan olennaista onkin, miltä näyttävät seuraavat budjetit ja miten hallitus toteuttaa rakenteellisia uudistuksia.

Kyse on myös vertailukohdasta. Ensi vuonna Suomi ottaa velkaa suunnilleen yhtä paljon kuin tänä vuonna. Toisaalta, velan tarve näytti olevan voimakkaassa kasvussa.

Keväällä valtiovarainministeriö arvioi, että vuosien 2024–2027 alijäämä olisi ollut keskimäärin 11,7 miljardia euroa. Päivitetyn arvion mukaan velalla katettava alijäämä on lähes pari miljardia euroa pienempi.

– Tavoite ei ole niinkään se, että velkaa ei otettaisi lainkaan. Tavoite on se, että että velan määrä suhteessa bruttokansantuotteeseen vakiintuu. Julkinen talous voi olla joka vuosi jonkin verran alijäämäinen, jos talouskasvu hoitaa osan vakauttamisesta, Määttänen sanoo.

Tätä uuden hallituksen on kuitenkin vaikea artikuloida, koska eduskuntavaalien teema oli euromääräinen velka – ei ”velan suhde bruttokansantuotteeseen”.

– Opposition kritiikki oli vähän liioiteltua ja nyt he joutuvat hallituksessa selittämään sitä, että alijäämä tulee olemaan miljardiluokkaa vielä hallituskauden lopussakin, Niku Määttänen sanoo.

Hetki on ihan hyvä leikkauksille, mutta yksi työkalu puuttuu

Viime päivinä talousuutiset ovat olleet entistä synkempiä ja moni asiantuntija on suositellut miljardileikkausten lykkäämistä.

Määttäsen mukaan hetki on yhä ihan sopiva.

– Kieltämättä Suomen taloudessa on kasvavia riskejä. Toisaalta työllisyystilanne on edelleen hyvä. Ei tämä ainakaan ole erityisen huono hetki aloittaa julkisen talouden vahvistamista.

Työkalupakista puuttuu kuitenkin yksi työkalu eli verotus.

– Hallituksen ajatus on vahvistaa julkista taloutta kiristämättä verotusta. Se on ihan selkä ja hyväksyttävä poliittinen linja, mutta siihen sisältyy omat riskinsä, Niku Määttänen sanoo.

Jos talous hyytyy ja verotulot laskevat, hallitus joutuu luopumaan sopeutuksesta – tai etsimään lisäkohteita leikkauksille.

– Jossain mielessä turvallisempi ja tasapainoisempi ratkaisu olisi ollut, että ainakin joissain tilanteissa sallittaisiin se vaihtoehto, että verotuskin voi kiristyä, professori Määttänen sanoo

Source Link yle.fi