Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_8c7f5d7e09194809ea867a273787a8e8, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Psykoterapeutti tietää suhteiden yleisimmät rahariidat – yksi tilanne aiheuttaa kitkaa varmimmin – Uutisalue

Psykoterapeutti tietää suhteiden yleisimmät rahariidat – yksi tilanne aiheuttaa kitkaa varmimmin

Rahankäyttöä koskevia normeja on yhtä monia kuin maksajiakin. Tästä muistutuksen antoi viime viikolla julkaisemamme deittailua koskeva kysely, jonka vastaajista peräti 40 prosenttia oli sitä mieltä, että miehen kuuluu tarjota treffeillä, kun kyseessä on heteropari. Puolet taas puolsi treffikulujen vastavuoroista kustantamista.

Lue lisää: Me kysyimme, te vastasitte: Tässä ovat deittailu­säännöt, joita ei usein lausuta ääneen – yksi vanha tapa istuu tiukassa

Kun treffailusta siirrytään parisuhteeseen, tasapainottelu erilaisten rahakäsitysten välillä ei suinkaan ole aina mutkatonta. Raha lukeutuukin parisuhteen riidanaiheiden kärkijoukkoon, kertoo Väestöliiton johtava asiantuntija ja psykoterapeutti Heli Vaaranen.

Lue lisää: 750 euroa/kk tienaava nainen avautuu suhteestaan 5000 euroa/kk tienaavaan mieheen: ”Mielestäni minulla pitää olla sama elintaso”

– Jos kumppanilla on tosi erilainen tapa käyttää rahaa, voi tämä aiheuttaa helposti huolta tai ärsytystä. Usein raha aiheuttaa pinnan alla kytevää hätää ja huolta, joka purkautuu erilaisina pikkuriitoina. Toisinaan saatetaan riidellä varsinaisen asian vierestä, ja raha kytee taustalla.

Riidanaiheina velat ja lomat

Parisuhteessa Vaarasen kokemuksen mukaan eniten kinaa synnyttävät yhteisen kodin ostaminen tai rakennuttaminen ja tämän seurauksena syntyneet velat.

– Yhteisen kodin suunnittelussa ja budjetoinnissa voi olla vaikea päästä yhteisymmärrykseen, sillä omat henkilökohtaiset haaveet tulevat peliin mukaan. Rakastuneina halutaan kovasti toteuttaa toisen toiveet, ja tämä voi johtaa syvään velkaantumiseen. Jälkeenpäin tiettyjen toisen mieliksi tehtyjen hankintojen ja sisustusratkaisujen kalliit kustannukset voivat kaduttaa ja ärsyttää.

–Yleinen rahariitojen aihe on kodin osto ja rakentaminen sekä tästä painolastina koituvat velat, Väestöliiton Heli Vaaranen toteaa.

Muita tyypillisiä rahaan liittyviä riidanaiheita ovat muun muassa lomat. Jos käsitykset lomamatkaan käytettävästä budjetista ja lomanviettoa koskevat tavoitteet ja haaveet eivät kohtaa, käsillä ovat ristiriidan ainekset.

– Rahankäyttötavat ovat aina arvoja, ja etenkin yhteistä lomaa suunnitellessa parien keskinäiset arvo- ja elintasoerot nousevat esiin.

Eripuraa aiheuttavat myös joululahjaostokset ja se, paljonko lahjoihin on sopiva käyttää rahaa.

– Kitkaa voi aiheuttaa myös materiaan käytetty raha: naisia saattaa ärsyttää miesten auton osto, miehiä puolestaan naisten materia, kuten laukut ja kengät.

Rahasta vaietaan

Muihin maihin verrattuna Pohjoismaissa rahasta ei puhuta yhtä avoimesti. Vaarasen mukaan rahasta puhumista hankaloittaa suomalaisessa kulttuurissa vallitseva ajatusmalli siitä, että raha on jokaisen yksityisasia. Parisuhteessa rahaa ei voi kuitenkaan pitää yksityisasiana vaan rahankäyttöä on suunniteltava yhdessä.

– Raha pitää sisällään monia asioita. Ensinnäkin se tuo monelle turvallisuuden tunnetta. Toisaalta raha pitää myös sisällään haaveita ja mahdollisuuksia. Tässä sopassa rakentavien ja rauhallisten keskusteluiden käyminen voi olla hankalaa.

Lapsuudessa koettu vanhempien työttömyys ja jatkuva rahapula voivat heijastua aikuisiän rahankäyttöön merkittävästi.

Myös erilaiset sukupolvikokemukset vaikuttavat siihen, miten rahaan suhtaudutaan. Esimerkiksi 90-luvun lama on saattanut jättää jälkensä rahakäsityksiin.

– Lapsuudessa koettu vanhempien työttömyys ja jatkuva rahapula voivat heijastua aikuisiän rahankäyttöön merkittävästi. Kokemus voi näkyä esimerkiksi kitsautena tai kyvyttömyytenä puhua rahasta ääneen.

Lue lisää: Se, miten rahaa käytetään opitaan jo 7-vuotiaana – eikä tapoja ole helppo muuttaa, sanoo psykologi

Mikä neuvoksi rahariitoihin?

Eriävät rahakäsitykset aiheuttavat suhteessa kitkaa ennemmin tai myöhemmin, mutta se, kuinka suureksi ristiriita paisuu, vaihtelee parien välillä paljon. Raha ja siihen liittyvät kysymykset vaativat avointa keskustelua, vaikkei se olekaan helppoa.

Kuten monista muistakin vaikeista asioista, myös rahasta on vaikea puhua. Siksi avointa rahapuhetta on hyvä harjoitella jo suhteen alusta alkaen.

– Rahapuhetta voi ja joutuukin harjoitella: puhutaan asiasta, johon jokaisella on henkilökohtainen suhde.

Yksi tapa ottaa raha-asiat puheeksi kuuluu esimerkiksi näin:

” Olen huolestunut meidän raha-asioista, ja haluan tehdä kaikkeni, ettet sinä kokisi samoin. Mitä me voisimme tehdä asialle? ”

Jo varhain suhteen alussa on myös hyvä sopia siitä, onko pariskunnalla yhteiset vai erilliset rahat.

– Jos sovitaan, että rahat pidetään erillään, ei ole pahitteeksi, että yhteisistä menoista ja kustannusvastuun jakautumisesta pidetään kirjaa.

Välttääkseen perheen menojen kustantamista koskevia riitoja Vaaranen neuvoo parisuhteen osapuolia vaihtelemaan esimerkiksi kaupassa käynnin vastuuta.

Ennen kaikkea Vaaranen kannustaa pariskuntia ennakoimaan – yhteinen sävel ei löydy haukkumalla eikä arvostelemalla.

– Puhukaa rahasta ennalta, valmistautukaa ennalta taloudellisiin muutoksiin, säästäkää ennalta tulevaa varten.

Millaiset rahaan liittyvät kysymykset ovat nakertaneet sinun suhdettasi? Onko teillä yhteiset rahat vai omat rahat vai elättääkö toinen myös puolison? Miten tämä on vaikuttanut parisuhteen riitoihin ja dynamiikkaan? Kerro kokemuksistasi alla kommenteissa tai lähetä viestiä: stella.hyvakka@iltasanomat.fi

Source Link is.fi