Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_a0b8a508cb1714ecd0ed554fe8b14305, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Puolan teksti­viestit siirtolaisille itä­rajalla varoittavat Valko-Venäjän valheista ja ”myrkky­pillereistä” – Uutisalue

Puolan teksti­viestit siirtolaisille itä­rajalla varoittavat Valko-Venäjän valheista ja ”myrkky­pillereistä”

Laittomasti Valko-Venäjän puolelta Puolan rajan ylitystä yrittävät siirtolaiset aiheuttavan turvallisuusuhan koko Euroopan unionille, sanoi Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki tiistaina.

– Puolan rajan tiivistäminen on kansallisten etujemme mukaista, mutta myös koko EU:n vakaus ja turvallisuus ovat pelissä, Morawiecki kirjoitti Twitterissä.

Pääministeri syytti Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenkan hallintoa hybridihyökkäyksestä Puolaa vastaan.

Valko-Venäjä on kiistänyt syytökset. Maan puolustusministeriön mukaan väitteet ovat perusteettomia ja ministeriö syytti Puolaa ”tahallisesta” jännitteiden kärjistämisestä.

Valko-Venäjälle Puolan rajan tuntumaan on kerääntynyt satoja, vahvistamattomien arvioiden mukaan jopa tuhansia rajan yli pyrkiviä ihmisiä.

Puolan puolustusministeriön mukaan maahan pyrkivät ihmiset ovat pystyttäneet leirin lähelle Kuznican rajanylityspaikkaa.

Lue lisää: Kuvat: Valko-Venäjän ja Puolan rajalla arviolta jopa tuhansia ihmisiä – raja-aidan tuntumaan pystytettiin leiri

Puola on jo syyskuun lopulta saakka lähettänyt rajalle saapuvien matkapuhelimiin tekstiviestejä, joissa siirtolaisia kehotetaan ”palamaan takaisin Minskiin”. Siirtolaisille kerrotaan, että Puolan raja on sinetöity ja Valko-Venäjän viranomaiset ovat valehdelleet.

Lisäksi viestissä varoitetaan ottamasta vastaan pillereitä Valko-Venäjän sotilailta.

– Älkää ottako vastaan mitään Valko-Venäjän tarjoamia pillereitä tai lääkkeitä. Sinut saatetaan myrkyttää! varoittaa Puolan sisäministeriö nettisivuillaan.

Kymmenkunta siirtolaista on kuollut raja-alueilla ja Puolan hallinto epäilee näiden saaneen myrkkyä.

Tekstiviestissä on linkki Puolan sisäministeriön sivuille, jossa on viidellä kielellä lisää ohjeita sekä varoitus siitä, että rajarakenteiden kuten aitojen rikkomisesta voi saada vankeustuomion.

Sisäministeriön tekstiviestit lähetetään automaattisesti kun puhelin liittyy ensi kertaa itärajan alueella puolalaiseen matkapuhelinverkkoon.

Lue lisää: Kokoomuksen Valtonen ottaa kantaa Valko-Venäjän rajan tilanteeseen: ”Lukashenka käyttää turva­paikan­hakijoita aseena”

Puolan hallituksen tiedottajan Piotr Mullerin mukaan Puolan ja Valko-Venäjän välisen rajan läheisyyteen on saapunut 3 000–4 000 ihmistä.

Puolan viranomaisten tiedottaja Stanislaw Zaryn sanoi maanantaina rajalle suunnanneen ryhmän olevan aseistettujen valkovenäläisten tiukassa valvonnassa.

– Nämä päättävät, mihin suuntaan ryhmä kulkee, Zaryn sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Monet Puolaan pyrkineet ovat kertoneet, että Valko-Venäjän viranomaiset pakottivat heidät ylittämään rajan ja sitten Puolan viranomaiset työnsivät heidät takaisin Valko-Venäjän alueelle.

Puolalaisen Gazeta Wyborcza -lehden mukaan alueella on tähän mennessä kuollut ainakin kymmenen maahanpyrkijää, joista seitsemän kuoli Puolan puolella rajaa.

Puola on lähettänyt alueelle tuhansia sotilaita, ottanut alueella käyttöön hätätilan, rakentanut teräslanka-aidan ja hyväksynyt muurin rakentamisen.

Source Link is.fi