Banner Before Header

Putin perui rynnäköt Mariupolin puolustajia vastaan – kaupungin läheltä löytyi isoja joukko­hautoja

Venäjä väitti torstaina vallanneensa Mariupolin satamakaupungin Asovanmeren rannalla lukuun ottamatta Azovstalin tehdaskompleksin aluetta.

Presidentti Vladimir Putin ylisti Mariupolin onnistunutta ”vapauttamista”, mutta perui aiemman käskynsä rynnäköstä tehdasalueelle ja käski sen sijaan piirittämään alueen.

– Piirittäkää tehdasalue niin, ettei kärpänenkään pääse pakenemaan, Putin sanoi tapaamisessa puolustusministeri Sergei Shoigun kanssa.

Presidentin mukaan alueen valtaaminen olisi ”epäkäytännöllistä”.

Ukrainan presidentin neuvonantaja Oleksi Arestovytsh sanoi Putinin päätöksen osoittavan, että venäläiset ”eivät kykene ottamaan Azovstalia haltuunsa”.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden puolestaan sanoi olevan kyseenalaista, kontrolloiko Venäjä Mariupolia.

– Ei ole vielä todisteita siitä, että Mariupol olisi täysin kukistunut, Biden sanoi.

Pahoin vaurioituneessa ja piiritetyssä Mariupolin kaupungissa on kaupungin pormestarin mukaan yhä yli 100 000 ihmistä. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Keskiviikkona kaupungista evakuoitiin pormestarin mukaan 80 ihmistä. Torstaina evakuointibusseja odotti 200 ihmistä, mutta niitä ei ollut vielä saapunut.

Yhdysvaltalainen yksityinen satelliittifirma Maxar kertoi torstaina paikallistaneensa satelliittikuvista ison joukkohauta-alueen Mariupolin lähellä.

Satelliittikuvien vertailun perusteella joukkohauta-alue on laajentunut viime viikkoina ja siellä on nyt noin 200 uutta hautaa, kertoi yhtiö.

Maxarin mukaan joukkohauta-aluetta alettiin laajentaa maaliskuun loppupuolella. Alue sijaitsee lähellä Manhushin kylän hautausmaata, joka on noin 20 kilometriä länteen Mariupolista.

Mariupolin kaupungista evakossa oleva pormastarin avustaja Petro Andriushtshenko kirjoitti haudoista Telegramissa:

– Pitkällisen etsinnän ja tunnistamisen jälkeen olemme pystyneet paikantamaan surmattujen Mariupolin asukkaiden joukkohautoja Manhushin kylän lähellä.

Hänen mukaansa venäläiset ovat kaivaneet useita, kooltaan noin 30-metrisiä joukkohautoja Manhushiin.

– Kuorma-autot kuljettavat sinne kuolleiden ruumiita kipaten ne kaivantoihin. Tämä on suora todiste sotarikoksista ja niiden salailusta.

Ukrainan viranomaiset väittävät jopa 20 000 asukkaan kuolleen Mariupolin viikkokausia kestäneissä pommituksissa.

Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshuk vetosi Telegramissa humanitaarisen käytävän avaamiseksi Mariupolissa sijaitsevan Azovstalin terästehtaan alueelle piiritettyjen siviilien ja haavoittuneiden evakuoimiseksi.

Vereshtshukin mukaan Azovstalissa on noin 1 000 siviiliä ja 500 haavoittunutta sotilasta. Hän kehotti kansainvälistä yhteisöä ja sen johtajia keskittymään Azovstalin auttamiseen. Hänen mukaansa nyt on keskeinen hetki humanitaarisen avun kannalta.

Torstaina Zaporizhzhjaan saapui kolme bussia, joiden matkustajina oli Mariupolista evakuoituja ihmisiä, kertoi uutistoimisto AFP:n kuvaaja.

Busseja oli vastassa Vereshtshuk, jonka mukaan evakuoitujen määrä oli toivottua paljon pienempi, koska humanitaariset käytävät eivät olleet toimineet kunnolla. Vain 79 ihmistä pääsi pois kaupungista.

– Siellä ei ollut vihreitä käytäviä, hän sanoi.

Mariupolin pormestarin Vadym Boitshenkon mukaan tapaamispaikoille tulleita siviilejä tulitettiin. Hän myös syytti Venäjän armeijaa siitä, että se pidätti siviilejä, joilla oli kytkös Ukrainan viranomaisiin.

Source Link is.fi