Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_ef8a44945038b9921293d7e4c8d98532, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Puuttuva palanen löytyi Egyptissä: Ramses II:n patsas sai vihdoin päänsä takaisin – Uutisalue

Puuttuva palanen löytyi Egyptissä: Ramses II:n patsas sai vihdoin päänsä takaisin

Lähes nelimetrinen patsaan osa kuvaa Egyptin yhtä tunnetuimpia faaraoita. Ramses II:n aikana muinaisen Egyptin taide eli kukoistuskauttaan.

Ramses II:n patsas.

Nyt löytyneen Ramses II patsaan yläosan on todistettu kuuluvan jo 1930-luvulla saksalaisen tutkimusryhmän löytämään alaosaan. Kuva: Egyptin muinaismuistoministeriö

Vuosikymmeniä jatkunut odotus sai päätöksensä Egyptissä, kun valtavan Ramses II:ta kuvaavan patsaan yläosa vihdoin löytyi. Egyptiläis-amerikkalainen tutkimusryhmä löysi patsaan yläosan Minyan kaupungin eteläpuolelta, kertoi Egyptin muinaismuistoista vastaava ministeriö.

Patsaan jalkaosa löytyi jo 1930-luvulla, mutta pääpuoli on ollut kateissa tähän saakka.

Kalkkikivestä valmistetun kivipaaden osa on noin 3,8 metriä korkea. Se kuvaa istuvaa Ramses II:ta päässään Egyptin kaksoiskruunu, jota koristaa kuninkaallinen kobra, kertoo tutkimusryhmää johtanut Bassem Jihad ministeriön lausunnossa.

Patsaan yläosassa on hieroglyfejä, joissa kirjoitetaan faaraon suuruudesta ja niistä ilmenee myös patsaan rakennusaika.

Ministeriön lausunnon mukaan osien on todistettu sopivan toisiinsa, ja kun ne yhdistetään, niistä tulee noin seitsenmetrinen patsas.

Veistos löytyi El Ashmuneinin kaupungin alueelta Niilin länsirannalta. Muinaisen Egyptin aikana kaupungin nimi oli Khemnu ja kreikkalais-roomalaisena aikana se tunnettiin Hermopolis Magnana.

Ramses II tai Ramses Suuri oli yksi Egyptin voimakkaimmista ja tunnetuimmista faaraoista. Hän hallitsi peräti noin 66 vuotta (noin 1279–1213 eaa.) Egyptin 19. dynastian aikana.

Faarao Ramses tunnetaan sotaretkistään, ja hänen aikanaan Egyptistä kasvoi entistä vahvempi ja vauraampi valtio. Hallintoaika oli Egyptin taiteen ja arkkitehtuurin kulta-aikaa. Silloin rakennettiin lukuisia merkittäviä rakennuksia ja monumenttejä, esimerkiksi kuuluisat Abu Simbelin temppelit Assuanissa. Ramses II:ta esittäviä patsaita on löydetty useita satoja.

Source Link yle.fi