Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_147e27351d8c57643f2611f96b2763f4, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Jopa neljän päivän lakko lähiviikkoina? Seuraamme SAK:n tiedotustilaisuuden kello 12.30 – Uutisalue

Jopa neljän päivän lakko lähiviikkoina? Seuraamme SAK:n tiedotustilaisuuden kello 12.30

Seuraavaa lakkokierrosta on ennakoitu maaliskuulle eli aivan lähiviikoille.

Lakkolaisia Senaatintorilla.

Hallituksen työelämämuutoksia ja sosiaaliturvaleikkauksia vastustanut mielenilmaus keräsi helmikuun 1. päivä Helsingin Senaatintorille tuhansia mielenosoittajia. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Palkansaajakeskusjärjestö SAK järjestää tänään tiedotustilaisuuden työntekijäleirin ja hallituksen neuvottelutilanteesta.

Keskusjärjestön odotetaan ilmoittavan suuntaviivoista uusille, poliittisille työtaistelutoimille.

Voit seurata kello 12.30 alkavaa tiedotustilaisuutta Yle Areenassa. Päivittämme tähän juttuun sen keskeisen annin.

Aiemmin työntekijäleiri, SAK:n ja sen jäsenliittojen johdolla, on järjestänyt muun muassa poliittisia lakkoja, joilla on vastustettu hallituksen työelämämuutoksia ja sosiaaliturvan leikkauksia.

Seuraavaa lakkokierrosta on ennakoitu vielä maaliskuulle.

Tähän saakka lakkojen enimmäiskesto on kasvanut joka kierroksella yhdellä päivällä.

Ensimmäiset lakot joulukuussa olivat enintään vuorokauden mittaisia. Toisella lakkokierroksella helmikuun alussa ne kestivät enintään kaksi päivää. Viimeisimmät, pisimmillään kolme päivää kestäneet lakot olivat helmikuun puolivälissä.

Samalla hallituksen työelämämuutokset etenevät.

Eduskunnassa käsitellään tänään hallituksen lakiesityksiä, joilla rajoitetaan poliittisia lakkoja ja myötätuntolakkoja sekä porrastetaan ansiosidonnaista työttömyysturvaa.

Uusi käänne nähtiin maanantaina, kun pääministeri Petteri Orpo (kok.) kutsui työmarkkinaosapuolet yhteisen pöydän ääreen. Perjantain tapaamisessa Kesärannassa käsitellään kutsun mukaan työmarkkinamallin kehittämistä. Kyse on hallitusohjelman kirjauksesta, jonka mukaan valtakunnansovittelijan ja sovintolautakunnan sovintoehdotukset sidottaisiin vientialojen sopimusten korotustasoon.

Työntekijä- ja työnantajajärjestöt virittelivät viime vuoden puolella neuvotteluja omasta vaihtoehdostaan hallituksen suunnitelmalle, mutta keskustelut tyssäsivät ennen kuin ne ehtivät edes kunnolla alkaa. SAK jäsenliittoineen katkaisi neuvottelut, koska se olisi toivonut pöydässä käsiteltävän muitakin hallituksen työelämämuutoksia.

Orpo toivoo tulevan tapaamisen saavan osapuolet takaisin neuvottelupöytään. Jos muissa asioissa tultaisiin vastaan, sovun löytäminen työmarkkinamallista voisi olla mahdollista. Se ei itsessään ole kaikille ammattiliitoille kynnyskysymys.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta on aiemmin sanonut, että riittävä vastaantulo paikallisen sopimisen laajentamisessa ja lakkoiluun vaikuttavissa laeissa voisi saada SAK:n jäsenliittoineen palaamaan keskustelemaan työmarkkinamallista.

Kuitenkin lakkolait etenevät nyt eduskuntaan muodossa, joka on SAK:n mukaan radikaalimpi kuin mitä lakia valmistelleelle kolmikantatyöryhmälle kerrottiin. Myös paikallisen sopimisen työryhmän mietintöön keskusjärjestöt jättivät eriävän mielipiteen. Riitaisa esitys lähti lausuntokierrokselle viime viikolla.

Source Link yle.fi