Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_6d6eef22d904b5135b25f0ac65aeca59, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Rakoileeko sumuverho Ukrainan vastahyökkäyksen ympärillä? Erityisesti tämä video leviää somessa – Uutisalue

Rakoileeko sumuverho Ukrainan vastahyökkäyksen ympärillä? Erityisesti tämä video leviää somessa

Ukrainan asevoimat julisti alkuviikosta informaatiosulun Hersonin alueella aloitetun vastahyökkäyksen ympärille, jotta operaatio ei vaarantuisi. Toimittajia ei päästetä rintaman läheisyyteen, ja omat joukot ja kansalaiset on jo aiemmin määrätty pidättymään julkaisuista sosiaalisessa mediassa, jotta esimerkiksi sotilaiden tai asejärjestelmien sijainti ei paljastuisi.

Sumuverhon luomisessa on onnistuttu, sillä operaation etenemisestä on liikkeellä hyvin vähän tietoa.

Sulku ei ole kuitenkaan estänyt erilaisten videoiden leviämistä esimerkiksi Telegramissa ja Twitterissä. Niitä ovat levittäneet myös ukrainalaiset, ja eri asiantuntijat ovat kommentoineet niitä. Minkään videoista ei kuitenkaan tiedetä vaarantaneen operaatioturvallisuutta.

Yksi viime päivinä laajalle levinneistä videoista on tiettävästi Hersonin alueelta jalkaväen etenemisestä tankkien ja panssaroitujen ajoneuvojen tukemina. Tarkka kuvauspaikka tai -aika ei ole tiedossa.

Videon aitoutta ei ole voitu vahvistaa, mutta aitoutta ei ole myöskään erityisesti epäilty. Siltä on tulkittavissa monia seikkoja, jotka vahvistavat käsitystä, että kyse olisi jonkun ukrainalaissotilaan kuvaamasta videosta.

Video on katsottavissa esimerkiksi alla olevasta twiitistä.

Sosiaalisessa mediassa on tulkittu, että videolla näkyy amerikkalaisvalmisteisia panssaroituja miehistönkuljetusvaunuja. Ukrainan tiedetään saaneen sellaisia kesällä Hollannista, jossa vaunu tunnetaan nimellä YPR-765.

Lisäksi videolta on tulkittu, että kärjessä kulkeva, tykkinsä laukaiseva tankki olisi modernisoitu versio venäläisestä T-72-tankista, jollaisia Ukraina on saanut Puolalta.

Kumpikin on keskeinen osa menestyvää hyökkäystä, sillä ne suojaavat jalkaväkeä, joka viime kädessä ajaa vihollisen asemistaan.

Videolla näkyy, kuinka sotilaat kulkevat panssariajoneuvojen jäljissä, mikä johtuu todennäköisesti siitä, että pelto saattaa olla miinoitettu.

Aivan kaikki ei mene videon perusteella oppikirjojen mukaan, sillä peräkkäin kulkevat sotilaat eivät pidä toisiinsa etäisyyttä, jolloin iso joukko on alttiina esimerkiksi yhdelle tarkasti suunnatulle kranaatinheittimen osumalle.

Myös tankin pysähtymistä ampuma-asemaan kukkulan laelle on ihmetelty, sillä silloin sekin on alttiina vastatulitukselle.

– Panssarijoukkoja tarvitaan edelleen. Ukrainalaisillakin koulutusta voisi vielä lisätä. Meillä vaununjohtaja tarvittaessa jalkautuu tähystämään maalia suojasta, ennen kuin vaunu ajetaan asemaan. Saadaan tuli lähtemään nopeammin, nyt meni 16 sekuntia joka on pitkä aika, kommentoi esimerkiksi kenraalimajuri evp Pekka Toveri videota Twitterissä.

Hän jakoi samalla twiitin, jossa European Council on Foreign Relations -ajatushautomon asiantuntija Gustav C. Gressel toteaa, että ilman panssareita jalkaväellä ei ole mahdollisuuksia edetä.

– Tämän vuoksi panssareiden antaminen Ukrainalle on niin tärkeää! Gressel twiittaa.

Hän on varustanut twiittinsä hashtageilla #leopard ja #marder, jotka viittaavat saksalaiseen taistelupanssarivaunuun ja rynnäkköpanssarivaunuun. Saksa on toistaiseksi kieltäytynyt antamasta Ukrainalle kumpiakaan.

Sosiaalisessa mediassa on spekuloitu, että liikkeellä oleva video voi olla alun perin myös peräisin virallisista ukrainalaislähteistä. Sen julkaisun tarkoituksena olisi luoda uskoa Ukrainan operaation etenemiseen ja korostaa samalla maan tarvetta saada modernia länsiaseistusta.

Source Link is.fi