Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_58d47c1a92527ceb781291c793b9380f, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Ranskalaisten Rafale-hävittäjälle suurtilaus Persianlahdelta – kone ehdolla myös Suomen seuraavaksi hävittäjäksi – Uutisalue

Ranskalaisten Rafale-hävittäjälle suurtilaus Persianlahdelta – kone ehdolla myös Suomen seuraavaksi hävittäjäksi

Yhdistyneet arabiemiirikunnat on tehnyt sopimuksen 80 Dassault Rafale F4-monitoimihävittäjän ja 12 Airbus Caracal-kuljetushelikopterin ostamisesta Ranskasta. Asiasta ilmoitettiin Ranskan presidentin Emmanuel Macronin vieraillessa Dubaissa.

Kaupan arvoksi arvioidaan runsaat 13 miljardia euroa.

Emiraattien kauppa on Rafale-hävittäjän suurin vientitilaus. Rafalea on tänä vuonna saatu myytyä myös Egyptiin, Kreikkaan ja Kroatiaan. Aiemmin Rafalea on myyty Intiaan ja Qatariin.

Rafale otettiin Ranskan asevoimissa käyttöön vuonna 2004, ja se on osallistunut taistelutehtäviin muun muassa Syyriassa ja Malissa.

Dassault Rafale F4 on mukana Suomen HX-hävittäjäkisassa, missä valitaan ilmavoimien Hornet-hävittäjien seuraaja. Ehdolla on viisi konetyyppiä. Hallituksen odotetaan päättävän uuden hävittäjäkaluston ostamisesta ennen joulua.

Varustelua Persianlahdella

Yhdistyneiden arabiemiirikuntien nyt tilaamat Rafale-koneet on tarkoitus toimittaa vuodesta 2027 lähtien. Niillä korvataan Emiraattien käyttämät ranskalaiset Dassault Mirage 2000-hävittäjät.

Emiraatit ehti jo kertaalleen, vuonna 2011 torjua Rafalet moittien niiden kilpailukykyä ja sopivuutta huonoksi.

Emiraatit on Ranskan aseteollisuuden viidenneksi suurin asiakas. Maassa on myös kolme ranskalaista sotilastukikohtaa.

Persianlahden maat käyttävät aseisiin runsaasti rahaa.

Rafale-kauppojen lisäksi Emiraatit haluaa ostaa Yhdysvalloilta Lockheed Martin F-35-häivehävittäjiä. Donald Trumpin presidenttikaudella Yhdysvallat lupasi niitä myydä, sen jälkeen kun Emiraatit oli solminut diplomaattisuhteet Israelin kanssa.

Source Link yle.fi