Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_ad3a34b2a6747f6b49623192004e8d21, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Meteorologilta hyinen ennuste: Ensin arktinen romahdus, sitten tulee lunta tupaan – Uutisalue

Meteorologilta hyinen ennuste: Ensin arktinen romahdus, sitten tulee lunta tupaan

Pakkanen kiristyy entisestään.

Hyistä ilmaa on luvassa sunnuntaiksi ja itsenäisyyspäiväksi. Ilmatieteen laitos on antanut pakkasvaroituksia eri puolille Suomea.

Kylmää ilmaa virtaa maahan Jäämereltä ja Siperiasta.

Lappi on Jäämeren arktisen ilmamassan kourissa. Sää selkeytyy lauantain aamuun mennessä ja pakkanen pääsee entisestään kiristymään.

– Sunnuntain vastaisena yönä pakkanen voi kiristyä jopa -40 asteeseen, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa ennustaa.

Pahimmat pakkaset paukkuvat Lapissa. Kylmä ilma valtaa myös eteläisen Suomen, jossa pakkanen kiristyy noin -15 asteeseen.

Lue lisää: Huippu­pakkasia luvassa – jopa -35 voi mennä rikki

Joensuussa tykitettiin lunta hiihtoladulle 24. marraskuuta.

Arktista ilmaa virtaa maahan Jäämeren lisäksi Siperiasta, josta kylmät ilmamassat kulkevat alussa Vienanmeren ylitse ja myöhemmin Vienanmeren eteläpuolitse Suomeen.

– Kun Siperian kylmyys tulee mannerta pitkin, se on oikein kylmää Suomen yllä, Viljamaa varoittaa.

Arktista asetelmaa kiristää se, että kun pohjoisessa on viikonloppuna heikkotuulinen korkeapainetilanne, ilma ei pääse sekoittumaan tuulien avulla, vaan kylmenee pinnassa.

Hyiseen ilmaan voivat itsenäisyyspäivänä liittyä lumisateet.

Maan eteläpuolitse kulkee Baltian maista itään matkaava matalapaine, joka tuo pilviä ja lumisateita.

Lumisateiden nauha levittäytyy sunnuntaina maan rajoille Suomenlahden ylle.

– Tuulen suunta näyttää tällä hetkellä sellaiselta, ettei rannikolle pääse ajautumaan lumikuuroja, päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa kertoo.

Lunta alkaa tupruttaa sunnuntain jälkeen.

Lumisateet tuovat itsenäisyyspäivänä maan eteläosaan pari senttiä uutta lunta. Tiistain aikana lumisateen alue levittäytyy maan keskiosaan ja tuo muutaman sentin lisää lunta.

Kylmä kausi jatkuu koko ensi viikon.

– Hyvin talviselta näyttää ainakin viikoksi eteenpäin, Viljamaa ennustaa.

Source Link is.fi