Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_d9afe1683d021f297d964461403ff6ba, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Rautalisän liiasta syömisestä voi aiheutua yllättäviä ongelmia, asiantuntijat kertovat – 8 vinkkiä raudan parempaan imeytymiseen – Uutisalue

Rautalisän liiasta syömisestä voi aiheutua yllättäviä ongelmia, asiantuntijat kertovat – 8 vinkkiä raudan parempaan imeytymiseen

Suomalaiset napsivat ravintolisiä eteenkin vuoden pimeimpänä aikana, tietää Terveystalon ravitsemusterapeutti Jan Verho.

Yksi yleisimmistä apteekin tai luontaistuotekaupan hyllyltä mukaan tarttuvista purkeista on rautalisä.

– Raudan puute on yksi yleisimmistä ravintoaineiden puutostiloista. Puutoksesta on haittaa, mutta myös liiallisesta saannista voi olla haittaa, Verho muistuttaa.

Yleisimmät sivuvaikutukset ovat erilaiset suolistovaivat, kuten vatsakivut, löysä vatsa tai ummetus, mutta liian suurien määrien napsimisesta omin päin voi olla muutakin haittaa terveydelle.

Elimistön tapa käsitellä rautaa saattaa kääntyä itseään vastaan

Ravintolisää napsiva saattaa ajatella, että mitä enemmän rautaa syö, sitä paremmin se imeytyy. Näin ei kuitenkaan ole, vaan pienempi annos harvemmin otettuna imeytyy paremmin.

– Elimistön tapa käsitellä suolistoon tupsahtanutta suurta rautamäärää saattaakin kääntyä itseään vastaan, Pihlajalinnan sisätautien erikoislääkäri Robert Bergholm kertoi Ilta-Sanomille aiemmin.

Lue lisää: Tämän vuoksi rauta ei imeydy – erikoislääkäri kertoo, kuinka syömme rautaa väärin

Suolisto alkaa ikään kuin puolustusreaktiona vastustaa rautaa tuottamalla hepsidiiniä eli proteiinia, jonka tehtävä on nimenomaan säädellä raudan pääsyä verenkiertoon. Kasvaneen hepsidiinintuotannon vuoksi rauta ei lopulta imeydykään.

Jotta rauta imeytyisi parhaalla mahdollisella tavalla, rautaa pitäisi syödä pienempiä annoksia ja harvemmin.

Liian suuret annokset liian usein nautittuna saattavatkin siis vain heikentää raudan imeytymistä.

– Jotta rauta imeytyisi parhaalla mahdollisella tavalla, rautaa pitäisi syödä pienempiä annoksia ja harvemmin, esimerkiksi vain joka toinen päivä, erikoislääkäri neuvoo.

Näin elimistön oma suojautumiskeino heikkenee ja alkaa päästää enemmän rautaa elimistöön.

Rautalisän syömisellä voi olla haittavaikutuksia esimerkiksi lääkkeiden imeytymisen kannalta.

Rauta voi heikentää muiden tärkeiden aineiden imeytymistä

Rautaa ei kannatakaan popsia omin päin, ainakaan kovin suuria määriä.

Liian suurista rautamääristä voi olla haittaa myös muiden ravintoaineiden imeytymisen kannalta. Ravitsemusterapeutti Jan Verho muistuttaa, että liiallisella raudan syömisellä saattaakin aiheuttaa jonkin toisen ravintoaineen puutosta.

– Rauta kilpailee imeytymisestä esimerkiksi sinkin kanssa, ja se, että syö rautaa ikään kuin varmuuden vuoksi, voi johtaa siihen, että syntyykin sinkinpuutostila, Verho varoittelee.

– Eli raudan syöminen isoina määrinä omin päin voi olla vähän hölmöä.

Usein kaikki ylimääräinen on elimistölle turhaa.

Sisätautien erikoislääkäri Robert Bergholm kertoo jatkuvasti törmäävänsä vastaanotollaan potilaisiin, jotka ovat alkaneet popsia rautalisää omin päin. Moni ei kuitenkaan tule ajatelleeksi, että toiminnalla voi olla haittavaikutuksia esimerkiksi lääkkeiden imeytymisen kannalta. Siksi lääkärille tulisi aina kertoa, jos syö ravintolisiä.

– Rauta voi ehkäistä esimerkiksi antibioottien, kilpirauhashormoni tyroksiinin ja Parkinsonin tautiin syötävien lääkkeiden imeytymisen.

Lisäksi, jos napsii rautaa omin päin eikä kärsi raudanpuutteesta, ei raudan syömisestä ole mitään hyötyä.

– Usein kaikki ylimääräinen on elimistölle turhaa, Bergholm toteaa.

Panosta raudan imeytymiseen!

Terveellä ihmisellä elimistön oma puolustusmekanismi on niin vahva, että imeytymätön rauta päätyy lopulta vessanpönttöön aiheuttamatta sen suurempaa vahinkoa.

Harvinaisissa hematologisissa sairauksissa rauta voi kuitenkin pikkuhiljaa alkaa kertyä sisäelimiin ja verta joudutaan jopa poistamaan, jotta rautapitoisuus saadaan laskemaan.

Raudan puute huonontaa vastustuskykyä, mutta vastustuskyky alenee myös, jos rautaa on elimistössä liikaa.

Elimiin kertyneen raudan on esimerkiksi todettu heikentävän elimistön puolustusmekanismeja, mikä voi lisätä infektioriskiä.

– Raudan puute huonontaa vastustuskykyä, mutta vastustuskyky alenee myös, jos rautaa on elimistössä liikaa, Jan Verho selittää.

Asiantuntijoiden mukaan moni tietää raudan imeytyvän huonosti ja päättää sen vuoksi nauttia rautaa yli suositusten.

Suositeltuja määriä ei kuitenkaan kannata ylittää. Sen sijaan on hyvä panostaa raudan imeytymiseen ruoasta. Kokeile esimerkiksi näitä vinkkejä:

Näin edistät raudan imeytymistä:

  • Aloita raudan syöminen pienellä annostuksella esimerkiksi vain joka toinen päivä.

  • Ota rautalisä tyhjään vatsaan.

  • C-vitamiinipitoiset ruoka-aineet sekä liha ja kala lisäävät raudan imeytymistä ateriasta.

  • Kahvi ja tee puolestaan heikentävät raudan imeytymistä.

  • Myös maitotuotteet ja muut kalsiumia sisältävät ruokatuotteet sekä kalkkitabletit ja närästyslääkkeet saattavat heikentää raudan imeytymistä.

  • Näiden tuotteiden jälkeen on hyvä pitää pari tuntia taukoa ennen kuin ottaa rautatabletin.

  • Hyviä raudan lähteitä ovat esimerkiksi punainen liha, sisäelinruoat, palkokasvit ja täysjyväruis.

  • Raudan tarve on miehillä 9 mg/vrk ja hedelmällisessä iässä olevilla naisilla 15 mg/vrk. Vaihdevuosien jälkeen naisten raudantarve vähenee.

Lähde: Robert Bergholm (sisätautien erikoislääkäri) sekä Jan Verho (ravitsemusterapeutti)

Source Link is.fi