Banner Before Header

Ravintoloiden pöytävaraukset täyttyvät vauhdilla – ”Palataan vanhaan ihanaan yhdessäoloon”

Lukuisat pikkujoulut, syntymäpäivät, häät ja treffit ovat jääneet väliin korona-aikana. Ravintoloista kerrotaan, että rajoitusten höllennettyä ihmiset ovat alkaneet kömpiä koloistaan ja lähteä liikkeelle.

CMB Ravintoloiden ravintolatoimenjohtaja Maarit Karjalainen on täynnä optimismia.

– Nyt mennään kohti kesää valoa ja aurinkoa ja terassikautta vanhaan ihanaan yhdessäoloon.

Karjalainen kertoo, että viime viikolla kysyntää oli jo oikein mukavasti. Tuolloin ruokaravintolat saivat olla auki kello 21:een ja anniskelu loppui tuntia aiemmin. Nyt sekä ruokaravintolat että baarit saavat olla auki puoleenyöhön ja tarjoilla alkoholia kello 23:een, mikä on nostanut asiakkaiden määrää edelleen.

– Ystävänpäivän aattona meillä oli brunsseja ja burgeribuffeteja ja varauksia oli tosi kivasti. Maanantaista ystävänpäivääkin lähdettiin viettämään jopa isommissa seurueissa, Karjalainen iloitsee.

CMB-ryhmään kuuluu 17 ravintolaa, joista pääosa on Helsingissä ja muutama Lahdessa. Ryhmässä ovat muun muassa Maya, Lönkka, kolme Säveltä ja kaksi Junk Y Vegania ja Loosister-baarit.

Viikonloput ovat jo täynnä, mutta viikolla on vielä tilaa.

Myös S-ryhmän ravintoloissa alkoi vipinä rajoitusten kevennyttyä. Raflaamo.fi–verkkopalvelusta löytyy yli 400 eri puolilla Suomea sijaitsevaa S-ravintolaa. Markkinointijohtaja Outi Vitie SOK:n Mara-ketjuohjauksesta kertoo, että pöytävarausten määrä suureni ystävänpäivänä noin 48 prosenttia viikkoa aiemmasta.

– Myös myyntipalvelumme puhelumäärät kasvoivat huomattavasti ja puhelimet soivat tosi vilkkaasti. Asiakkaat tekivät niin pöytä- kuin kokousvarauksiakin, Vitie kertoo.

Varauksia tehtiin paitsi ystävänpäiväksi myös myöhemmille päiville. S-ryhmän ravintoloita ovat esimerkiksi La Famigliat, Rossot, Amarillot, Casa Largo, 10. kerros, Zetor, Kappeli ja Salve.

Helsinkiläinen klassikkoravintola Savoy aloittelee keittiömestari Helena Puolakan mukaan kevättä ”toivoa rinnassa”. Hän kertoo, että kyselyitä on tullut paljon ja maaliskuu näyttää hyvältä.

– Viikonloput ovat jo täynnä, mutta viikolla on vielä tilaa, Puolakka sanoo.

Vaihtelevat ja epäselvät ravintolarajoitukset ovat haitanneet Savoyta ja se sulki niiden vuoksi tammikuussa ovensa. Ravintola on avannut uudelleen vasta tällä viikolla, kun lyhyet aukiolot ovat ohi.

Nyt Savoy tarjoaa myös lounasta ja sen kabinetitkin ovat taas käytössä.

– Ehkä asiakaskuntamme on vielä pikkuisen kotona, Puolakka miettii.

Jos haluaa pöydän ravintolasta viikonloppuna ja varsinkin isommalle porukalle ja suosituimpina aikoina, kannattaa Karjalaisen mukaan alkaa jo varata sitä. Hän muistuttaa, että asiakaspaikoista on edelleen vain kolme neljäsosaa käytössä. Suurin osa asiakkaista haluaa tulla illalliselle kello 18–19.

Karjalainen iloitsee aukiolon pidennyksestä.

– Saamme vielä toisen kattauksen.

CMB:n Maya- ja Lönkka -ravintoloiden paikoista täytetään varauksin eniten. Sen sijaan Sävelten ja Junk Y Veganien paikosta osa jätetään varaamatta, jotta oveltakin pääsisi sisään. Loosister-baareihin varauksia ei oteta ollenkaan.

Nyt kaikki peliin, kaikki valot päälle ja nupit kaakkoon.

Ravintolat ovat kärvistelleet muuttuvien rajoitusten lomassa ja joutuneet supistamaan toimintaansa. Karjalainen kertoo, että maskit ovat yhä käytössä ja käsidesit ovat tulleet jäädäkseen. Jos joku haluaa reippaan turvavälin, hänen mukaansa se järjestetään.

Tarjonnassa ei sen sijaan aiota enää hyssytellä.

– Olen sanonut ravintolapäälliköillemme, että nyt kaikki peliin, kaikki valot päälle ja nupit kaakkoon, Karjalainen sanoo.

Esimerkiksi Maya- ja Lönkka -ravintolat aloittavat lounaat tällä viikolla.

– Toivotaan, että normaali tulisi nyt ja vielä vähän enemmän kuin ennen vanhaan.

Valtioneuvoston mukaan ravintolarajoituksista saatetaan luopua kokonaan maaliskuun alussa, jos koronatilanne kehittyy suotuisasti. Karjalainen iloitsee jo ennalta yökerhojen avaamisesta.

– Saamme Looseen keikkaa ja liveä ja hikistä ja kuumaa tunnelmaa, hän hahmottelee.

Toivotaan, että normaali tulisi nyt ja vielä vähän enemmän kuin ennen vanhaan.

Savoy juhlii 85-vuotista toimintaansa ja Puolakka odottaa seurueita, jotka tulevat juhlimaan paitsi iäkästä ravintolakulttuuria, myös juhlistamatta jääneitä merkkihetkiään.

– Kun saimme rajoitusten keventyessä keväällä 2020 avata ravintolan, oli ihana kohdata perheitä, jotka viettivät syntymäpäiviään ja muita juhliaan, hän muistelee.

Yksi pilvi varjostaa alaa. Kaksi koronavuotta on karkottanut ison määrän työntekijöitä. Karjalainen pitää yhtenä syynä asennetta, jonka mukaan ravintolat ovat olleet ”kaiken pahan alku ja juuri”.

– Olemme menettäneet ihan liikaa ihmisiä. Haasteena on, miten houkuttelemme uusia nuoria alalle.

CMB-ryhmä hakee parhaillaan kokkeja. Kesää kohti se tarvitsee muitakin uusia työntekijöitä kymmenittäin.

Ryhmän nykyistä henkilökuntaa Karjalainen kiittää vuolaasti. Koska rajoituksia on muuteltu ”älyttömän myöhään”, väki on tullut töihin päivän tai jopa tunnin varoitusajalla.

Savoyssa tiimi on Puolakan mukaan pysynyt vaikeuksista huolimatta ja hyvistä tekijöistä on pidetty kiinni kaksin käsin.

– Ehkä suurin haaste on ollut se, miten motivoida ihmisiä ja jaksaa olla läsnä silloin, kun emme ole saaneet tehdä töitä, hän pohtii.

Savoyssakin on muutama rooli täytettävänä. Muun muassa esimiehelle, sommelierille ja hovimestarille on paikat auki.

Source Link is.fi