Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_c5a5915168ce8e25a22df9a67492e9c3, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Republikaanit nimittivät Jim Jordanin ehdokkaakseen Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemieheksi – Uutisalue

Republikaanit nimittivät Jim Jordanin ehdokkaakseen Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemieheksi

Jordanin ehdokasvalinnan jälkeen vain 152 republikaaniedustajaa oli sanonut äänestävänsä häntä puhemieheksi. Valituksi tulemiseen vaaditaan 217 ääntä.

Yhdysvaltain republikaanisen puolueen Jim Jordan seisoo käytävällä lehdistön edustajien ympäröimänä.

Jim Jordan antoi kommenteja toimittajille republikaanisen puolueen ryhmäkokouksen yhteydessä perjantaina 13. lokakuuta. Kuva: Win Mcnamee / AFP

Republikaanit nimittivät perjantaina puolueen oikeistosiiven kannattaman Jim Jordanin uudeksi ehdokkaakseen Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemieheksi. Edustajainhuone on ollut puhemiesdraaman vuoksi lamaantuneena jo kymmenettä päivää peräjälkeen.

Aiempi ehdokas edustajainhuoneen enemmistöjohtaja Steve Scalise vetäytyi kisasta torstaina vain päivä sen jälkeen, kun hänet oli valittu republikaanien puhemiesehdokkaaksi. Scalise oli saanut ehdokkuuden voitettuaan Jordanin täpärässä äänestyksessä.

Scalise oli torstaina pyrkinyt hakemaan tukea Jordania äänestäneiltä, mutta ilmoitti torstai-iltana, että jättää kisan. Kommenteissaan Scalise arvioi, että edustajainhuoneen republikaaneilla on vielä tekemistä puoluetta jakavan juovan kuromiseksi umpeen.

Republikaanien sisäiset kiistat johtivat viime viikolla edustajainhuoneen puhemiehen republikaani Kevin McCarthyn syrjäyttämiseen tehtävästään tiukassa äänestyksessä.

Laitaoikeiston suosikki jakaa mielipiteitä

Scalisen vetäytymisen jälkeen Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpinkin tukemalle Jordanille tarjoutui uusi mahdollisuus. Hän voitti perjantaina sisäisessä äänestyksessä georgialaisedustaja Austin Scottin, joka oli New York Timesin mukaan ilmoittanut pyrkivänsä ehdolle vain tunteja ennen äänestystä.

Jordan on republikaanien laitaoikeiston suosikki, mutta jakaa mielipiteitä tuota maltillisemmissa piireissä.

Toisin kuin McCarthylla ja Scalisella, Jordanilla on takanaan puolueen kaikkein konservatiivisimman ryhmän luottamus. Hän vietti vuosia valtavirran ulkopuolella toimivana kansankiihottajana, kunnes päätyi vaikutusvaltaisen edustajainhuoneen oikeuskomitean puheenjohtajaksi.

Puhemiehen tehtävään valituksi tuleminen vaatii kuitenkin enemmistön tuen edustajainhuoneessa, jossa republikaaneilla on vain hienoinen enemmistö.

Jordan voitti perjantaisen äänestyksen äänin 124–81.

Ehdokkuuden saamisesta huolimatta Jordanilla on edelleen edessään vakavia haasteita. Useat maltilliset republikaaniedustajat ovat sanoneet, etteivät he tue Jordania.

Äänestystuloksen perusteella Jordan tarvitsisi vielä päälle 90 tukijaa, että hän saisi tarvittavat äänet kasaan. Perjantaisen äänestyksen jälkeen kuitenkin vain 152 republikaaniedustajaa oli sanonut äänestävänsä Jordania puhemieheksi.

Edustajainhuone vetäytyi istuntotauolle viikonlopun ajaksi, mikä tarjoaa Jordanille kallisarvoista aikaa lisätuen haalimiseksi.

Lähde: AFP

Source Link yle.fi