Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_ae8f5be4a19f154553f1465067cb17ee, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Reuters: Venäjä joutuu tuomaan bensiiniä Valko-Venäjältä lennokki-iskujen takia – Uutisalue

Reuters: Venäjä joutuu tuomaan bensiiniä Valko-Venäjältä lennokki-iskujen takia

Ukrainan lennokki-iskut venäläisiin öljynjalostamoihin uhkaavat aiheuttaa polttoainepulaa ja hintojen nousua kotimarkkinoilla.

Ukrainan lennokki-isku aiheutti tulipalon öljynjalostamossa Venäjän Rjazanin alueella 13. maaliskuuta. Kuva: Reuters

Venäjä on lisännyt bensiinin tuontia naapurimaastaan Valko-Venäjältä, kertovat uutistoimisto Reutersin lähteet teollisuuden ja viennin alalta.

Syynä on Ukrainan tekemät lennokki-iskut venäläisiin öljynjalostamoihin, mikä uhkaa aiheuttaa polttoainepulaa ja hintojen nousua kotimarkkinoilla.

Venäjä on tyypillisesti yksi maailman suurimmista öljyn nettoviejistä ja tuottajista, mutta ennakoimattomat vauriot öljynjalostamoihin ja vaadittavat korjaustyöt ovat pakottaneet maan öljy-yhtiöiden tuomaan öljyä. Venäjä tuotti viime vuonna 43,9 miljoonaa tonnia bensiiniä, josta se vei ulkomaille noin 13 prosenttia. Suurimmat venäläisen bensiinin ostajat ovat Afrikan maat, kuten Nigeria, Libya ja Tunisia.

Jo kuun alussa Venäjä alkoi rajoittamaan bensiinin vientiä maasta. Maaliskuun puolivälissä uutistoimisto Bloomberg kertoi, että Ukrainan lennokki-iskut venäläisiin öljynjalostamoihin ovat vieneet maailmanmarkkinoilta merkittävän osan venäläisestä dieselöljystä.

Reutersin mukaan Venäjä tuo tyypillisesti vain vähän polttoaineita Valko-Venäjältä, mutta maaliskuun ensimmäisen puoliskon aikana tuonti kasvoi Reutersin tietojen mukaan merkittävästi. Esimerkiksi tammikuussa Venäjä ei Reutersin mukaan tuonut yhtään polttoainetta Valko-Venäjältä.

Ukraina on tehnyt tämän vuoden aikana useita lennokki-iskuja venäläisiin öljynjalostamoihin muun muassa Moskovan alueella sekä Venäjän raja-alueilla.

Iskut ovat olleet niin merkittäviä, että Financial Timesin tietojen mukaan Yhdysvallat on jopa pyytänyt Ukrainaa keskeyttämään iskut venäläisiin öljynjalostamoihin. Pelkona on sekä Venäjän kostoiskut energia­infrastruktuuriin, johon myös länsi nojaa, että öljyn hinta maailman­markkinoilla.

Source Link is.fi