Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_875710ded5eadb8d22dbafe5a28190b5, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Rokotustahdin aikaistamisessa on suuria vaikeuksia joillakin alueilla – osa kunnista alkoi heti antaa neljänsiä rokotteita uusille ryhmille – Uutisalue

Rokotustahdin aikaistamisessa on suuria vaikeuksia joillakin alueilla – osa kunnista alkoi heti antaa neljänsiä rokotteita uusille ryhmille

Neljänsien rokotuksien antaminen uusille väestöryhmille käynnistyy eri tahdilla eri puolilla Suomea.

Osassa kuntia neljänsiä rokotteita päästin antamaan uusille väestöryhmille heti maanantaina. Osassa Suomea uusien väestöryhmien rokottaminen alkaa vasta elokuun puolella, koska rokottajia ei riitä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoi maanantaina, että neljänsiä rokotteita voi välittömästi alkaa antaa 70–79-vuotiaille, jotka eivät kuulu lääketieteellisiin riskiryhmiin. Sen jälkeen neljänsiä rokotteita voidaan antaa 18–69-vuotiaille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville sekä 60–69-vuotiaille, jotka eivät kuulu lääketieteellisiin riskiryhmiin.

Lue lisää: THL suosittelee neljänsien koronarokotteiden antamista osalle väestöstä jo heinäkuussa

Lappeenrannassa kaikki oli heti valmiina

Etelä-Karjalassa uuden suosituksen mukaisia neljänsiä rokotuksia on annettu jo tästä päivästä alkaen Lappeenrannassa Ison-Kristiinan rokotuspisteellä.

– Meillä on ollut koko ajan rokottajapareja töissä valmiudessa. Jos ei ole ollut rokotettavia, heillä on ollut rokotepisteellä muuta tärkeää tekemistä, rokotuksista vastaava hoitaja Sari Kuitto kertoo.

Myös Tampereen terveysasemilla sekä Hatanpään laboratorion tiloissa 70–79-vuotiaiden rokotukset alkavat heti, sillä vapaita aikoja on tarjolla.

– Lisäämme rokotusresurssia avaamalla keskiviikkona Hatanpään laboratorion tiloihin ilman ajanvarausta toimivan linjan, joka on ensisijaisesti suunnattu neljättä rokotetta hakeville 70–79-vuotiaille, jotka eivät kuulu lääketieteellisiin riskiryhmiin, kertoo rokotusvastaava, osastonhoitaja Kaisa Hakala Tampereen kaupungilta.

Myös Oulu ja Helsinki aloittavat tällä viikolla

Oulussa uusien ryhmien rokottaminen aloitetaan keskiviikkona. Rokotuksia annetaan aluksi vain keskiviikosta perjantaihin ja vain ajanvarauksella, mutta rokotuksia on tarkoitus laajentaa elokuussa.

Myös ainakin Päijät-Soten hyvinvointialue ja Helsinki aloittavat yli 70-vuotiaiden rokottamisen tällä viikolla. Helsingin kaupungin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen kertoo, että tällä hetkellä neljä terveysasemaa on suljettuina, jotta rokottamiseen riittää henkilökuntaa.

Kuopion alueella on tarkoitus alkaa antaa neljänsiä rokotteita yli 75-vuotiaille ensi maanantaista lähtien. Kuopion kaupungin ylilääkäri Pauliina Sulku sanoo, että uusia ryhmiä on pakko porrastaa.

– Meillä on sen verran isot massat tässä Pohjois-Savon alueella. 70–79-vuotiaitakin on liki 13 000, Sulku kertoo.

Monella muullakin alueella uusien ryhmien rokottaminen päästään aloittamaan vielä tämän kuun aikana. Näin on esimerkiksi Forssassa, Kauhavalla ja Evijärvellä sekä Pirkanmaan alueella ja joissakin Lapin kunnissa.

Koronarokotteita valmiina astioissa.
Neljäs rokoteannos voidaan antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut vähintään kolme kuukautta, ohjeistaa Kuopion kaupunki. Jos on saanut kolme rokoteannosta ja sairastanut koronan, ei tarvitse nyt tehosteannosta, sillä sairastettu koronatauti vastaa yhtä rokoteannosta. Hanna Juopperi / Yle

Osa aloittaa elokuussa – muuttuneelle aikataululle kritiikkiä

Monella alueella kesälomakausi sekä hoitajapula siirtävät uusien ryhmien rokottamisen alun elokuun puolelle.

– Aloitamme rokotukset elokuun toisella viikolla. Lomat ovat nyt päällä, joten resurssia ei kerta kaikkiaan ole rokotuksiin. Toimintaa on supistettu lomien takia kesän aikana, Pohjanmaan hyvinvointialueen johtajaylilääkäri Peter Nieminen sanoo.

Moni alue oli varautunut laajentamaan rokotuksia vasta elokuussa, koska THL linjasi näin heinäkuun alussa.

– On erittäin haastavaa toteuttaa laajamittaisia rokotuksia ja muutoksia aikatauluihin heinäkuussa henkilöstöresurssien takia, Päijät-Soten tulosaluejohtaja Kimmo Kuosmanen kritisoi nopeasti muuttunutta aikataulua.

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymän Soiten johtajaylilääkäri Pirjo Dabnellin mukaan heidän alueella ei edes ole tarvetta aikaistaa rokotuksia, koska koronatilanne on pysynyt sen verran rauhallisena.

Lue myös: Miksi suositusta aikaistettiin juuri nyt? Kysyimme Nohynekiltä uudesta rokotelinjauksesta

Salossa resursseja riittää vasta elokuun puolivälistä alkaen. Osastonhoitaja Riitta Ahlqvist kertoo, että elokuun alku on kesälomien suhteen kaikista pahin.

Monella alueella palaveroidaan tällä viikolla siitä, miten uusien suositusten kanssa toimitaan. Näin on esimerkiksi Turussa ja Riihimäellä.

– Arvioimme tilanteen pikaisesti uudelleen, jotta pystymme lisäämään rokotuksia suosituksen mukaisessa järjestyksessä jo aiemmin, sanoo johtava ylihoitaja Sari Järvinen Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymästä.

Johtajalääkäri Timo Lukkarinen Helsingistä muistuttaa, että rokottajat ovat aina poissa muista toiminnoista.

– Kukaan ei haluaisi sulkea näitä toimintoja, joita joudutaan nytkin pitämään kiinni. Mutta jos halutaan lisää rokottajia, sulkuja tulee lisää, Lukkarinen sanoo.

Lue myös: Ministeri Lindén: Tuore suositus neljänsistä rokotteista on tarpeellinen, koronatauti jyllää keskuudessamme

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 19.7. kello 23 saakka.

Source Link yle.fi