Ruotsalaisasiantuntijalta hyytävä skenaario Venäjän kostosta – ”Näin on jo tapahtunut”

Länsinaapurissa alkoi pohdinta siitä, miten Venäjä vastaa Ruotsin Nato-jäsenyyteen.

Ruotsi sai maanantaina viimeisenkin kaipaamansa hyväksynnän Nato-jäsenyydelleen, kun Unkarin parlamentti antoi vihreää valoa Ruotsin hakemukselle.

Ruotsin mediassa alkoi heti erilaisten skenaarioiden ja spekulaatioiden pyörittely. Aftonbladet kysyi neljältä asiantuntijalta, miten he ennakoivat Venäjän reagoivan Ruotsin jäsenyyden varmistumiseen.

Lue lisää: Kommentti: Ruotsi on Naton takalinjoilla, mutta se tuo puolustusliitolle ensi linjan kykyjä

Kenraalimajuri Karlis Neretnieks oli yksi lehden haastateltavista. Hän uskoo Venäjän keskittyvän pääasiassa verbaaliseen uhitteluun ja mahdolliseen ilmatilahärnäämiseen. Uhkailuihin pitäisi Neretnieksin mielestä kuitenkin suhtautua aina vakavuudella.

Hän nostaa yhden erityisen huolen esiin. Neretnieks pohtii, voisiko Venäjä vangita maassa toimivia ruotsalaisia liikemiehiä ilman näyttöä rikoksista.

– Otetaan liikemies, syytetään häntä vakoilusta tai mistä vain ja järjestetään valeoikeudenkäynti häntä vastaan, Neretnieks maalailee.

– Näin on jo tapahtunut, joten miksi me jäisimme tällaisen ulkopuolelle?

Sodan aikana Venäjä on vanginnut vakoiluna syytettynä esimerkiksi Wall Street Journalin kirjeenvaihtajan Evan Gershkovichin. Venäjä ei tiedettävästi ole vielä vanginnut länsimaisia liikemiehiä vakoilusyytteiden varjolla.

Source Link is.fi